Racuchy drożdżowe z ricottą

18 kwietnia 2020

Racuchy drożdżowe z ricottą

Dawno nie było tu słodkich śniadań, więc czas to nadrobić. Będzie trochę klasycznie, a trochę nie, bo mam do zaproponowania mamine racuchy z drożdżami, ale w wersji z ricottą – głównie dlatego, że znowu nie zużyłam, sera do innego dania i powoli zaczął się zbliżać termin ważności.

Wykorzystałam przepis na racuchy tradycyjne od mojej mamy (czyli, jak zwykle, na oko – chyba po niej to mam), po czym pod koniec dodałam ricottę. Bałam się trochę tego eksperymentu, ale wyszły mięciutkie i puszyste. Jedyne, co radzę, to smażyć racuchy z serem nieco dłużej, na małym ogniu, aby mieć pewność, że w środku nie będą surowe.

Te pyszne, słodkie placki na śniadanie możesz podawać, tak jak ja, z cukrem pudrem bądź z dżemem (najlepiej domowym!). Ja jestem team cukier puder, nic więcej nie jest mi do szczęścia potrzebne.

No i niestety, na koniec muszę przyznać, że mój przepis na racuchy to nie jest zbyt fit śniadanie, ale ricotta trochę go ratuje, zwiększając podaż białka. Rozkład makroskładników na jedną porcję wygląda następująco:

  • 18,9 g białka;
  • 7,26 g tłuszczy;
  • 87 g węglowodanów.

PS. Makro i kalorie nie uwzględniają masła, bo ciężko obliczyć, ile ostatecznie należy go dodać.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1h 20 min

Kalorie: 494

Składniki na racuchy

racuchy - przepis

  1. Na początku przygotuj zaczyn: do wysokiego naczynia rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz czubatą łyżkę mąki. Zalej całość 100 ml ciepłego mleka*, wymieszaj dobrze i odstaw na 10 min.
  2. W tym czasie do miski przesiej mąkę, dodaj cukier. Gdy zaczyn będzie gotowy (musi zwiększyć swoją objętość kilkukrotnie, urosnąć*), przelej go do miski.
  3. Dodaj jajkooraz pozostałą część mleka, dobrze wymieszaj całość, aby nie było grudek. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 60 min.
  4. Gdy ciasto urośnie, dodaj do niego ricottę, wymieszaj ponownie.
  5. Na patelni rozgrzej masło. Nakładaj przy pomocy łyżki porcję ciasta, smaż powoli, z obu stron na niedużym ogniu (ok. 3-4 min na stronę).
  6. Racuchy podawaj z cukrem pudrem**.

* Gdy mleko będzie zimne, drożdże nie urosną. Uważaj jednak ze zbyt ciepłym mlekiem (a właściwie – gorącym), ponieważ „zabije” substancje aktywne w drożdżach i wtedy też nie urosną.

** Jak zwykle, przygotowałam racuchy na dwa dni. Nie smażyłam ich jednak wszystkich od razu, tylko połowę ciasta przełożyłam do lodówki i wyciągnęłam na drugi dzień. Jeśli chcesz zrobić tak samo, to pamiętaj, aby przelać masę do pojemnika o większej objętości, bo prawdopodobnie w lodówce jeszcze urośnie. A, dobrze byłoby, gdyby pokrywka była szczelna i mocno trzymała…

Racuchy z ricottą

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Herbata zimowa

Herbata zimowa

Co najczęściej pijesz zimą? Masz sprawdzone sposoby na rozgrzanie się? Nawet jeśli i tak, to koniecznie musisz sprawdzić przepis na herbatę z imbirem i cytryną. Dlaczego? Bo jest pyszna, zdrowa i zwalcza wirusy!

Aperol Spritz – przepis

Aperol Spritz – przepis

Aperol Spritz to najbardziej popularny drink w ostatnich latach. Ten orzeźwiający napój składa się z Aperolu, Prosecco oraz wody gazowanej. Pokazuję przepis na letni napój oraz zdradzam, jakie są idealne proporcje.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *