Racuchy drożdżowe z ricottą

18 kwietnia 2020

Racuchy drożdżowe z ricottą

Dawno nie było tu słodkich śniadań, więc czas to nadrobić. Będzie trochę klasycznie, a trochę nie, bo mam do zaproponowania mamine racuchy z drożdżami, ale w wersji z ricottą – głównie dlatego, że znowu nie zużyłam, sera do innego dania i powoli zaczął się zbliżać termin ważności.

Wykorzystałam przepis na racuchy tradycyjne od mojej mamy (czyli, jak zwykle, na oko – chyba po niej to mam), po czym pod koniec dodałam ricottę. Bałam się trochę tego eksperymentu, ale wyszły mięciutkie i puszyste. Jedyne, co radzę, to smażyć racuchy z serem nieco dłużej, na małym ogniu, aby mieć pewność, że w środku nie będą surowe.

Te pyszne, słodkie placki na śniadanie możesz podawać, tak jak ja, z cukrem pudrem bądź z dżemem (najlepiej domowym!). Ja jestem team cukier puder, nic więcej nie jest mi do szczęścia potrzebne.

No i niestety, na koniec muszę przyznać, że mój przepis na racuchy to nie jest zbyt fit śniadanie, ale ricotta trochę go ratuje, zwiększając podaż białka. Rozkład makroskładników na jedną porcję wygląda następująco:

  • 18,9 g białka;
  • 7,26 g tłuszczy;
  • 87 g węglowodanów.

PS. Makro i kalorie nie uwzględniają masła, bo ciężko obliczyć, ile ostatecznie należy go dodać.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1h 20 min

Kalorie: 494

Składniki na racuchy

racuchy - przepis

  1. Na początku przygotuj zaczyn: do wysokiego naczynia rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz czubatą łyżkę mąki. Zalej całość 100 ml ciepłego mleka*, wymieszaj dobrze i odstaw na 10 min.
  2. W tym czasie do miski przesiej mąkę, dodaj cukier. Gdy zaczyn będzie gotowy (musi zwiększyć swoją objętość kilkukrotnie, urosnąć*), przelej go do miski.
  3. Dodaj jajko, dobrze wymieszaj całość, aby nie było grudek. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 60 min.
  4. Gdy ciasto urośnie, dodaj do niego ricottę, wymieszaj ponownie.
  5. Na patelni rozgrzej masło. Nakładaj przy pomocy łyżki porcję ciasta, smaż powoli, z obu stron na niedużym ogniu (ok. 3-4 min na stronę).
  6. Racuchy podawaj z cukrem pudrem**.

* Gdy mleko będzie zimne, drożdże nie urosną. Uważaj jednak ze zbyt ciepłym mlekiem (a właściwie – gorącym), ponieważ „zabije” substancje aktywne w drożdżach i wtedy też nie urosną.

** Jak zwykle, przygotowałam racuchy na dwa dni. Nie smażyłam ich jednak wszystkich od razu, tylko połowę ciasta przełożyłam do lodówki i wyciągnęłam na drugi dzień. Jeśli chcesz zrobić tak samo, to pamiętaj, aby przelać masę do pojemnika o większej objętości, bo prawdopodobnie w lodówce jeszcze urośnie. A, dobrze byłoby, gdyby pokrywka była szczelna i mocno trzymała…

Racuchy z ricottą

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Jajecznica

Jajecznica

Jajecznica to jedyna potrawą, jaką potrafisz przygotować? W takim razie sprawdź, jak to zrobić jeszcze lepiej. Zdradzam mój sposób na perfekcyjną jajecznicę, który zawsze się sprawdza.

Placki z kapusty kiszonej, fuczki

Placki z kapusty kiszonej, fuczki

Jak często jesz kapustę kiszoną? No właśnie… Wiele osób nie ma pomysłu na to, jak ją włączyć do codziennej diety. A jeśli znudziły ci się już klasyczne surówki, czas na małe urozmaicenie, czyli bieszczadzkie placuszki z kapusty kiszonej. Czas na przepis na fuczki.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *