Jak zrobić dobre śniadanie z jajkiem, które nie będzie jajecznicą czy omletem? To w gruncie rzeczy bardzo proste – wystarczy przygotować Cilbir, czyli jajka w koszulce po turecku, podawane z jogurtem greckim oraz palonym masłem z przyprawami. Na ten pomysł kilkukrotnie wpadałam na Instagramie, za każdym razem zachwycając się… fotogenicznością tego fit śniadania. Aż w końcu sama postanowiłam skusić się na jajka w jogurcie.
I wiesz, co? Jest tak pyszne, jak wygląda. A może nawet i lepsze. To jeden z najprostszych pomysłów na zdrowe śniadanie, który dodatkowo jest pełny białka. Chcesz, aby było go jeszcze więcej? Zamień jogurt grecki na skyr. A jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, to po prostu pomiń pieczywo, całość jest i tak bardzo sycąca.
I na ten moment jajka po turecku to zdecydowanie mój faworyt. Daj znać, jak to będzie z tobą po wypróbowaniu tego przepisu. To lekkie śniadanie z jajkiem ma:
- 14,5 g białka;
- 15 g tłuszczu;
- 21 g węglowodanów.
To za mało i zastanawiasz się jeszcze, co można zjeść na śniadanie z jajek? Wskakuj szybko do tego wpisu, w którym zestawiłam moje ulubione pomysły na śniadanie z jajkiem.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 286
Składniki na fit śniadanie
- 2 jajka
- 2 kromki chleba żytniego
- 250 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka harrisy lub innej, ostrej pasty paprykowej
- 2 łyżki octu jabłkowego
Przygotowanie jajek - przepisy
- W średniej wielkości garnku nastaw wodę do połowy wysokości. Wlej ocet jabłkowy.
- Do niedużej miseczki wbij jajko.
- W garnuszku rozgrzej masło, dodaj łyżkę harrisy i podsmażaj całość ok. 1 min.
- Gdy woda się zagotuje, zrób mocny wir i do środka wlej jajko. Gotuj 3-4 min (białko powinno przykryć żółtko, ale nie zawsze udaje się to za pierwszym razem). Wyciągnij jajko, powtórz całość z drugim.
- Do misek przełóż jogurt naturalny, polej masłem z harrisą. Włóż jajko, podawaj całość z chlebem.
You must be logged in to post a comment.