Wiesz, jak wydobyć pełnię smaku warzyw? Upiecz je. Wtedy będą aromatyczne, lecz delikatne jednocześnie. I nie będę ukrywać, ja tę metodę uwielbiam i wykorzystuje nawet (a zwłaszcza!) latem, gdy warzywa są najsmaczniejsze.
A jeśli z powodzeniem stosujesz ten sposób, ale tylko w przypadku zup, mam dla Ciebie propozycję – upiecz pomidorki koktajlowe z czosnkiem i toskańskimi przyprawami do makaronu. Już to samo w sobie brzmi pysznie, prawda? To dodaj do tego jeszcze delikatną, rozpuszczającą się ricottę, która w połączeniu z pomidorkami stworzy kremowy sos.
Idealnie pasuje do tego makaron orecchiette, ale jeśli nie umiesz go znaleźć w sklepie, zamień na wstążki, fusilli (takie spiralki), tagliatelle lub spaghetti. Natomiast moim zdaniem ten sos nie będzie pasować do makaronu typu rurki.
Makaron z ricottą – kcal, makroskładniki
Jedna porcja makaronu z serem ricotta ma ok. 531 kcal i:
- 41 g białka;
- 16 g tłuszczy;
- 72 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 4o min
Kalorie: 531
Makaron z ricottą - składniki
- 150 g makaronu (u mnie orecchiette)
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 200 g ricotty
- 2 łyżeczki ziół toskańskich
- ½ główki czosnku
- 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przepis na makaron z serem ricotta
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni, funkcja góra-dół.
- Obierz i pokrój w plasterki czosnek. Razem z pomidorkami koktajlowymi ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp ziołami, solą i pieprzem. Na koniec polej całość łyżką oliwy.
- Wstaw naczynie do piekarnika na 25 min. W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
- Po 25 min wyciągnij naczynie i wymieszaj pomidorki z ricottą. Wstaw całość jeszcze na 5 min do piekarnika.
- Makaron z sosem skrop delikatnie oliwą. Smacznego!
Pieczone pomidory - przepisy
Masz zapas pomidorów z ogródka i już brakuje Ci pomysłów na ich wykorzystanie? Upiecz je w ilościach hurtowych, a potem wykorzystaj moje przepisy na pieczone pomidory:
- feta pieczona z pomidorami – sprawdzi się zarówno do makaronu, jak i jako pasta na kanapki (wypróbuj ją po ostygnięciu, jak się trochę przegryzie w lodówce – pyszności!)
- krem z pieczonych pomidorów, papryki i dyni – tu już chyba nie trzeba nic więcej dodawać, to najlepsza wersja zupy z pieczonych warzyw, jaką znam; możesz zrobić większe ilości i zamrozić;
- krem z pieczonych pomidorów i mascarpone – delikatna, jedwabista, aromatyczna; można ją zamrozić na grosze czasy (czyli wtedy, gdy natłok obowiązków Cię przytłoczy);
- zupa krem pomidorowa – to bazowy przepis, od którego można zacząć (a jeśli nie masz komosy ryżowej, zastąp ją kaszą jaglaną);
- chłodnik z pomidorów.
You must be logged in to post a comment.