Chłodnik z pomidorów

12 sierpnia 2019

Chłodnik z pomidorów

Lato to idealny moment, aby jeść pomidory. Na śniadanie, obiad, kolację. Na kanapce, w sałatce, zapiekance, zupie. Teraz można w pełni poczuć ich aromat. I choć dla mnie pomidory i sól stanowią połączenie idealne, to w lipcu czy sierpniu jestem skłonna jeść je saute – szczególnie te uprawiane przez babcię Piotrka.

Dziś będę zachęcać Cię do przygotowania chłodnika. To idealna propozycja na kolację w upalny dzień. A gdy zapakujesz go do słoika, możesz mieć aromatyczny lunch w pracy. Aby jednak w pełni wydobyć smak pomidorów, zamiast gotować, upiecz je w piekarniku! Z dodatkiem czosnku, który po obróbce staje się bardziej delikatny, lekko słodkawy, a więc nie zdominuje smaku.

Taka zupa jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Doskonale zaspokaja głód, można ją tak naprawdę wypić z kubka. A jeśli wolisz ją lekko „stuningować”, dodaj grzanki zrobione na suchej patelni, z dodatkiem mozarelli i pesto (w tym wypadku użyłam mojego nowego odkrycia – pesto z kolendry, ale tak naprawdę możesz użyć jakichkolwiek ziół).

Na koniec przypomniało mi się, że jest takie powiedzenie „nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie wszyscy lubili”. Jest w tym sporo prawy, a dodatkowo tę zupę każdy pokocha.

PS. Wiesz, co jest najlepsze? Że jedna porcja zupy ma zaledwie… 92 kcal!

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min

Kalorie (na porcję): 92 kcal

Składniki

  • 5 pomidorów malinowych
  • 2 pomidory żółte*
  • 2 główki czosnku
  • 300 ml bulionu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, funkcja góra-dół.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia**.
  3. Pomidory oraz czosnek przekrój na pół, ułóż na blasze środkiem do góry.
  4. Wstaw pomidory do piekarnika, piecz 40 min.
  5. Wyciągnij warzywa z piekarnika, wystudź chwilę i obierz ze skórek.
  6. W międzyczasie zagotuj bulion.
  7. Dodaj pomidory oraz czosnek do bulionu, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj całość na gładką masę.
  8. Przed podawaniem, schłódź przez ok. 2 godziny zupę w lodówce.

* Jeśli nie uda Ci się kupić żółtych, użyj dwóch pomidorów malinowych więcej.

** Prościej byłoby użyć naczynia żaroodpornego, którego nie trzeba wykładać papierem do pieczenia. Ja jednak nie miałam na tyle dużego, aby móc go wykorzystać.

Chłodnik z pieczonych pomidorów
Chłodnik pomidorowy

Pomidory – wartości odżywcze, właściwości

No dobra, na koniec mam jeszcze kilka słów zachęty do jedzenia pomidorów. Co prawda nie słyszałam nigdy o tym, żeby ktoś ich nie lubił, aczkolwiek pewnie jesz ich za mało. I nie, nie mam tu na myśli ketchupu, choć ten wbrew pozorom też jest zdrowy.

Ale przechodząc do rzeczy. Pomidory to bogate źródło likopenu, czyli naturalnego czerwonego barwnika, który jest jednocześnie silnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że neutralizuje wolne rodniki, a co za tym idzie, opóźnia procesy starzenia się skóry. Co ciekawe, likopen nie „ginie” podczas obróbki termicznej. Więcej! Przetworzone pomidory mogą mieć go nawet 2-3 razy więcej, niż świeże. To właśnie powód dla którego warto jest je upiec, ugotować czy… zjeść tosta z ketchupem (oczywiście liczy się tylko ten o dobrym składzie).

To nie wszystko. Pomidory mają w sobie mnóstwo witaminy C, dlatego poprawiają odporność. Znajduje się w nich potas, który obniża ciśnienie krwi. Mają też niestety działanie moczopędne. Dlaczego niestety? Bo czasami odnoszę wrażenie, że jem same warzywa moczopędne…

I choć co prawda nie ma to nic wspólnego z moją dzisiejszą zupą, ale po prostu muszę odpowiedzieć na pytanie…

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?

Jakie kanapki najlepiej pamiętasz z dzieciństwa? Pewnie te z pomidorem, ogórkiem, serem czy jajkiem. A sałatki? W końcu pomidor i ogórek to połączenie idealne! Ale czy na pewno?

Kilka lat temu światem „wstrząsnęła” wiadomość, że pomidora nie można łączyć z ogórkiem. Pod żadnym pozorem nie mogą znaleźć się obok siebie, bo wtedy… No co właściwie? W sumie to tak naprawdę nic.

Jak już napisałam, pomidory stanowią źródło witaminy C. Natomiast ogórek zawiera askorbinozę, czyli enzym, który dezaktywuje witaminę C. A czy umrzemy, łącząc je ze sobą? Ekhm, nie. Dlatego cała ta „afera”, to zwykła głupota. Tym bardziej, że tę witaminę przyjmujemy z tak wielu źródeł, że nawet jak ogórek „zabije” ją na kanapce z pomidorem, to i tak na tym wiele nie stracimy.

No i jest jeszcze jeden absurd. Ogórek nie „działa” tylko na pomidory, ale także na inne warzywa obfitujące w witaminę C, czyli paprykę, jarmuż czy brokuł. Ale o tym się już nie mówi, prawda? Tylko jakoś ten pomidor jest tak kontrowersyjny.

I na koniec warto dodać, że dodanie soku z limonki, cytryny lub octu balsamicznego zmniejszy efekt działania askorbinozy. Ponadto enzym ten szybko się rozkłada w przewodzie pokarmowym, dlatego jeśli wcześniej spożyłeś produkt bogaty w witaminę C, to nie musisz się martwić, że zostanie ona zneutralizowana.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

Jeśli masz ochotę na lekki, letni posiłek, zrób chłodnik z pieczonej cukinii według mojego przepisu. To proste, szybkie danie, które jest jednocześnie aromatyczne i bardzo delikatne.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *