Wiesz, jaki jest przepis na krem z pomidorów idealny? To proste – pieczone warzywa. Soczyste, aromatyczne pomidory (najlepiej kupione w sezonie), delikatna dynia nadająca kremowej konsystencji i papryka, której przypieczona skórka dodaje charakteru. Do tego trochę włoskich ziół, sporo czosnku i voila! No dobra, nie tak do końca voila, bo najpierw czeka Cię ok. 40 min cierpień – tyle czasu warzywa będą się piekły, a rozchodzący się po kuchni zapach powoli, acz z konsekwencją godną pozazdroszczenia będzie potęgować Twój głód.
Od razu też przyznam, że krem z pieczonej papryki i pomidorów to mój ulubiony pomysł na zupę, który modyfikuje na różne sposoby. I Ciebie też do tego zachęcam, bo nie znam osoby, której by nie smakował. Dlatego, już bez dłuższych wstępów, mam przepis na krem z pomidorów.
PS. Pod zdjęciami znajdziesz jeszcze kilka wskazówek, jak dodać zupce sytości, by mogła stać się pełnoprawnym i wartościowym obiadem.
Zupa krem z pomidorów FIT – kcal, makroskładniki
1 porcja kremu z pomidorów ma ok. 219 kcal i:
- 8 g białka;
- 4 g tłuszczu;
- 45 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1h
Kalorie: 219
Zupa krem z pomidorów i papryki - składniki
- 2 główki czosnku
- 6-7 pomidorów (ok. 1,2 kg)
- 1 dynia piżmowa (ok. 1 kg)
- 2 papryki
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki ziół toskańskich/prowansalskich
- sól gruboziarnista
- 500 ml bulionu warzywnego
Krem z pomidorów – przepis. Jak zrobić krem z pomidorów?
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Dynię, paprykę i czosnek przekrój na pół. Pomidory natnij na krzyż od góry. Wszystko rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i posyp solą. Piecz ok. 40-50 min (aż dynia zmięknie).
- Przestudź upieczone warzywa, wydrąż pestki z dyni i papryki. Z pomidorów i papryki ściągnij skórkę, wyciśnij ząbki czosnku.
- Przełóż całość do garnka i zalej bulionem. Dodaj przyprawy i doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj 10 min na małym ogniu pod przykryciem. Zblenduj na gładki krem.
Zupa na obiad – jak dodać sytości?
Jeśli należysz do tej grupy osób, które traktują zupy jako pełnoprawny posiłek, a nie tylko pierwsze danie, to mam dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym zwiększysz ich sytość i lepiej zbalansujesz makroskładniki. Podawaj zupę z:
- porwanymi kawałkami mozzarelli (PS. zupa krem z pomidorów z mozzarellą to mój ulubiony sposób podawania – wtedy całość nabiera włoskiego charakteru, zwłaszcza jeśli dorzucisz do tego zielonego pesto);
- makaronem strączkowym, który jest bogate w białko;
- soczewicą lub ciecierzycą (możesz je też zblendować razem z pozostałymi składnikami zupy – w ten sposób ją dodatkowo zagęścisz);
- tofu (pokrój w kostkę, przesmaż z ulubionymi przyprawami i gotowe);
- pestkami dyni/słonecznika/orzechami włoskimi.
W ten sposób uzupełnisz zupę o białko i, jeśli nie zapomnisz o orzechach, także o tłuszcz, sprawiając, że przez długi czas nie będziesz głodny/-a.
You must be logged in to post a comment.