fbpx
Zupa krem z pieczonych pomidorów

21 lipca 2022

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Wiesz, jaki jest przepis na krem z pomidorów idealny? To proste – pieczone warzywa. Soczyste, aromatyczne pomidory (najlepiej kupione w sezonie), delikatna dynia nadająca kremowej konsystencji i papryka, której przypieczona skórka dodaje charakteru. Do tego trochę włoskich ziół, sporo czosnku i voila! No dobra, nie tak do końca voila, bo najpierw czeka Cię ok. 40 min cierpień – tyle czasu warzywa będą się piekły, a rozchodzący się po kuchni zapach powoli, acz z konsekwencją godną pozazdroszczenia będzie potęgować Twój głód.

Od razu też przyznam, że krem z pieczonej papryki i pomidorów to mój ulubiony pomysł na zupę, który modyfikuje na różne sposoby. I Ciebie też do tego zachęcam, bo nie znam osoby, której by nie smakował. Dlatego, już bez dłuższych wstępów, mam przepis na krem z pomidorów.

PS. Pod zdjęciami znajdziesz jeszcze kilka wskazówek, jak dodać zupce sytości, by mogła stać się pełnoprawnym i wartościowym obiadem.

Zupa krem z pomidorów FIT – kcal, makroskładniki

1 porcja kremu z pomidorów ma ok. 219 kcal i:

  • 8 g białka;
  • 4 g tłuszczu;
  • 45 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1h

Kalorie: 219

Zupa krem z pomidorów i papryki - składniki

Krem z pomidorów – przepis. Jak zrobić krem z pomidorów?

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Dynię, paprykę i czosnek przekrój na pół. Pomidory natnij na krzyż od góry. Wszystko rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i posyp solą. Piecz ok. 40-50 min (aż dynia zmięknie).
  3. Przestudź upieczone warzywa, wydrąż pestki z dyni i papryki. Z pomidorów i papryki ściągnij skórkę, wyciśnij ząbki czosnku.
  4. Przełóż całość do garnka i zalej bulionem. Dodaj przyprawy i doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj 10 min na małym ogniu pod przykryciem. Zblenduj na gładki krem.
Krem z pomidorów i papryki
Zupa krem z pomidorów i papryki

Zupa na obiad – jak dodać sytości?

Jeśli należysz do tej grupy osób, które traktują zupy jako pełnoprawny posiłek, a nie tylko pierwsze danie, to mam dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym zwiększysz ich sytość i lepiej zbalansujesz makroskładniki. Podawaj zupę z:

  • porwanymi kawałkami mozzarelli (PS. zupa krem z pomidorów z mozzarellą to mój ulubiony sposób podawania – wtedy całość nabiera włoskiego charakteru, zwłaszcza jeśli dorzucisz do tego zielonego pesto);
  • makaronem strączkowym, który jest bogate w białko;
  • soczewicą lub ciecierzycą (możesz je też zblendować razem z pozostałymi składnikami zupy – w ten sposób ją dodatkowo zagęścisz);
  • tofu (pokrój w kostkę, przesmaż z ulubionymi przyprawami i gotowe);
  • pestkami dyni/słonecznika/orzechami włoskimi.

W ten sposób uzupełnisz zupę o białko i, jeśli nie zapomnisz o orzechach, także o tłuszcz, sprawiając, że przez długi czas nie będziesz głodny/-a.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.