Chcesz poznać przepis, z którego jestem wyjątkowo dumna? To zupa z pomidorów i mascarpone. I chociaż to niecodzienne połączenie, to jakby się zastanowić, to nic tu nie może pójść źle:
- pieczone pomidory są pełne smaku, aromatyczne – a jeśli masz na dodatek warzywa z własnego ogródka, to tym bardziej wykorzystaj je w ten sposób;
- mascarpone nadaje kremowej, jedwabistej konsystencji, a przy okazji podbija słodycz pomidorów, no i świetnie zastępuje śmietanę;
- pieczony czosnek jest z jednej strony bardziej delikatny, a z drugiej dodaje zupie charakteru;
- płatki chilli przełamują słodycz warzyw, stanowią kropkę nad „i”.
Zrobiło się pysznie, prawda? W takim razie nie muszę Cię już przekonywać do wypróbowania mojego przepisu.
PS. Polecam zrobić nieco więcej zupki i potem ją zamrozić. Gdy nie będziesz miał/-a czasu na gotowanie, sprawdzi się idealnie.
PS2. Jeśli chcesz wzbogacić zupę o białko i podać ją na obiad, możesz dodać soczewicę/ciecierzycę oraz kaszę jaglaną lub komosę ryżową.
Krem z pomidorów i mascarpone – kcal, wartości odżywcze
Jedna porcja zupy krem z pieczonych pomidorów i mascarpone ma ok. 354 kcal i:
- 10 g białka;
- 20 g tłuszczy;
- 35 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 min
Kalorie: 354
Składniki na krem pomidorowy z mascarpone
- 1,5 kg pomidorów
- 1 główka czosnku
- 400 ml bulionu warzywnego
- 150 g mascarpone
- 30 g tartego parmezanu
- 4 kromki czerstwego pieczywa
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
zupa krem z pomidorów i mascarpone - przepis
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Pomidory natnij na krzyż, główkę czosnku przekrój wzdłuż na pół. Ułóż warzywa w żaroodpornym naczyniu, polej oliwą i posyp gruboziarnistym pieprzem. Wstaw warzywa do piekarnika na 35-40 min. Po upieczeniu i delikatnym przestudzeniu ściągnij skórkę z pomidorów i wyciśnij ząbki czosnku.
- Przełóż upieczone warzywa do garnka, zalej bulionem. Dodaj płatki chilli, sól i pieprz do smaku. Po zagotowaniu gotuj zupę przez 5 min, dodaj mascarpone i zblenduj całość na gładki krem.
- W międzyczasie na patelni lub w tosterze zrumień kromki chleba.
- Zupę podawaj z grzankami i parmezanem.
You must be logged in to post a comment.