fbpx
Zupa krem z kukurydzy

2 marca 2022

Zupa krem z kukurydzy

Skoro tu jesteś, to już wiesz, że moim dzisiejszym bohaterem jest zupa krem z kukurydzy. Z jednej strony łagodna, słodka, a z drugiej z lekką nutą ostrości (chilli) i orzeźwiającym wykończeniem z… grillowanej cytryny. Co więcej, zupa kukurydziana jest baaardzo kremowa, i to bez zastosowania śmietanki. Jak to możliwe, zapytasz? Odpowiedź jest prosta – to zasługa:

  • ziemniaków;
  • serka wiejskiego.

Z ziemniakami sprawa jest oczywista. Zagęszczają zupę, ugotowane podbijają kremowość. A skąd ten serek wiejski? Nie dość, że nie chciałam użyć śmietanki, to za punkt honoru postawiłam sobie podbicie białka. I z wcześniejszych doświadczeń wiem, że serek wiejski idealnie sprawdza się do zapiekania i gotowania (a jako ciekawostkę dodam, że raz na jego bazie robiłam nawet sos „śmietanowy”).

To już prawie wszystko, co chciałam napisać. Dodam tylko, że to zupa krem z kukurydzy z puszki (niech Cię nie zwiedzie ozdoba na górze), ponieważ zimą znalezienie świeżej nie jest możliwe (a tej ugotowanej, dostępnej w sklepach, nie polecam – do zdjęcia może i się sprawdziła, ale jeśli chodzi o smak/strukturę, to cóż, lepiej użyć konserwowej).

Zupa z kukurydzy – kcal, makroskładniki

Zupa z kukurydzy z puszki w jednej porcji ma ok. 278 kcal i:

  • 17 g białka (niezły wynik, jak na zupę, co?);
  • 7 g tłuszczu;
  • 33 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 35 min

Kalorie:

Zupa kukurydziana – składniki

Zupa krem z kukurydzy - przepis

  1. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę.
    W garnku rozgrzej oliwę.
  2. Włóż plasterki cytryny i rozmaryn, podsmażaj z obu stron przez ok. 1-2 min, aż się rozgrzeją.
  3. Wyciągnij cytrynę, zalej garnek bulionem i dodaj ziemniaki. Gotuj, aż będą miękkie.
    Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj kukurydzę, serek wiejski oraz wyciśnij zgrillowaną wcześniej cytrynę.
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze ok. 5 min.
  5. Zblenduj zupę na gładki krem (może to wymagać chwili cierpliwości, aczkolwiek jeśli nie przeszkadzają Ci grudki z serka wiejskiego, nie musisz być aż tak dokładna/-y).
*Jakiś czas temu odkryłam bulion wegetariański w słoiczku (z Winiary, dostępny m.in. w Lidlu) i polecam to rozwiązanie. Znacząco przyśpiesza czas i uwalnia zamrażarkę (dotychczas namiętnie mroziłam bulion do zup).
Zupa z kukurydzy
Zupa kukurydziana

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Wege burgery z szarpanymi boczniakami

Wege burgery z szarpanymi boczniakami

Lubisz wegetariańskie burgery? Nawet jeśli jesteś do nich sceptycznie nastawiony, ten przepis ci się spodoba! To wege burgery z szarpanymi boczniakami – sycące, smaczne, a do tego znacznie szybsze w przygotowaniu, niż klasyczny pulled pork. To co, wypróbujesz mój przepis na boczniaki?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.