Skoro tu jesteś, to już wiesz, że moim dzisiejszym bohaterem jest zupa krem z kukurydzy. Z jednej strony łagodna, słodka, a z drugiej z lekką nutą ostrości (chilli) i orzeźwiającym wykończeniem z… grillowanej cytryny. Co więcej, zupa kukurydziana jest baaardzo kremowa, i to bez zastosowania śmietanki. Jak to możliwe, zapytasz? Odpowiedź jest prosta – to zasługa:
- ziemniaków;
- serka wiejskiego.
Z ziemniakami sprawa jest oczywista. Zagęszczają zupę, ugotowane podbijają kremowość. A skąd ten serek wiejski? Nie dość, że nie chciałam użyć śmietanki, to za punkt honoru postawiłam sobie podbicie białka. I z wcześniejszych doświadczeń wiem, że serek wiejski idealnie sprawdza się do zapiekania i gotowania (a jako ciekawostkę dodam, że raz na jego bazie robiłam nawet sos „śmietanowy”).
To już prawie wszystko, co chciałam napisać. Dodam tylko, że to zupa krem z kukurydzy z puszki (niech Cię nie zwiedzie ozdoba na górze), ponieważ zimą znalezienie świeżej nie jest możliwe (a tej ugotowanej, dostępnej w sklepach, nie polecam – do zdjęcia może i się sprawdziła, ale jeśli chodzi o smak/strukturę, to cóż, lepiej użyć konserwowej).
Zupa z kukurydzy – kcal, makroskładniki
Zupa z kukurydzy z puszki w jednej porcji ma ok. 278 kcal i:
- 17 g białka (niezły wynik, jak na zupę, co?);
- 7 g tłuszczu;
- 33 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 min
Kalorie:
Zupa kukurydziana – składniki
- 1000 ml bulionu warzywnego*
- 300 g ziemniaków
- 570 g kukurydzy (po odsączeniu)
- 400 g serka wiejskiego lekkiego
- 4-5 plasterków cytryny
- kilka gałązek rozmarynu
- ½ łyżki oliwy
Zupa krem z kukurydzy - przepis
- Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę. - Włóż plasterki cytryny i rozmaryn, podsmażaj z obu stron przez ok. 1-2 min, aż się rozgrzeją.
- Wyciągnij cytrynę, zalej garnek bulionem i dodaj ziemniaki. Gotuj, aż będą miękkie.
Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj kukurydzę, serek wiejski oraz wyciśnij zgrillowaną wcześniej cytrynę. - Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze ok. 5 min.
- Zblenduj zupę na gładki krem (może to wymagać chwili cierpliwości, aczkolwiek jeśli nie przeszkadzają Ci grudki z serka wiejskiego, nie musisz być aż tak dokładna/-y).
You must be logged in to post a comment.