Jaka jest zupa pieczarkowa najlepsza? Taka, której smaku dodają… inne grzyby! I oczywiście musi być kremowa oraz z „wkładką”. No i moja zupa pieczarkowa wege spełnia wszystkie te warunki. Przypadek? Nie sądzę.
Zupa pieczarkowa sama w sobie nie jest według mnie porywająca. Pokusiłabym się nawet o określenie „mdła” i „nijaka”. Ale jeśli wrzucić do niej trochę borowików to od razu nabiera aromatu (i jest to idealne rozwiązanie, jeśli, tak jak mi, szkoda by Ci było blendować smaczniejsze grzyby).
Ale, ale, na tym nie poprzestaję. Idę o krok i dalej i tak oto powstaje zupa pieczarkowa z kaszą oraz grillowanymi oscypkami. Już masz na nią ochotę? Nie dziwię się. Sprawdź, jak zrobić zupę pieczarkową.
Zupa pieczarkowa – kcal
Zupa pieczarkowa krem z kaszą i oscypkiem w jednej porcji ma ok. 410 kcal i:
- 17,5 g białka;
- 28 g tłuszczu;
- 24 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Zupa pieczarkowa kcal: 410
Składniki na kremową zupę pieczarkową
- 500 g pieczarek
- 120 g borowików (mrożonych lub świeżych)
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 100 g kaszy pęczak
- 2 sery wędzone typu oscypek
- 800 ml bulionu
- 200 g śmietany 30%
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 2 gałązki rozmarynu/łyżeczka suszonego
- sól, pierz do smaku
zupa pieczarkowa - krem
- Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu (zwykle należy gotować 10-15 min od ponownego zagotowania wody).
- Cebulę pokrój w półksiężyce. Pieczarki oraz borowiki posiekaj z grubsza**.
- W garnku rozgrzej masło, włóż listki rozmarynu/rozmaryn suszony i podsmażaj 30 sek. Dodaj cebulę, smaż, mieszając, przez ok. 2 min, aż się zeszkli. Wrzuć pieczarki, smaż przez ok. 5 min, aż puszczą wodę.
- Do garnka wlej bulion, śmietanę, płatki drożdżowe, dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj pod przykryciem przez 10 min. Na koniec zblenduj na gładki krem.
- Na 3-4 min przed końcem gotowania zupy, rozgrzej patelnię grillową. Oscypki przekrój wzdłuż i grilluj z obu stron przez ok. 1-2 min (aż się zrumienią).
- Kremową zupę pieczarkową podawaj z kaszą pęczak i grillowanym serem.
* U mnie brązowe, ale mogą być białe.
** Jeśli chcesz, aby kremowa zupa pieczarkowa wyglądała bardziej efektownie, odłóż kilka pieczarek, pokrój je w plasterki i podsmaż osobno na odrobinie masła. Możesz nimi potem ozdobić gotową zupę.
You must be logged in to post a comment.