Zupa z dyni to moja specjalność. Pieczona, czy nie, z warzywami, strączkami, a nawet z rybą i krewetkami. Ale nieskromnie przyznam, że propozycja, którą mam dziś dla Ciebie, to najlepsza zupa z dyni. Przekonasz się o tym sam/-a już w trakcie gotowania, bo zapach, jaki rozchodzi się wtedy po kuchni, sprawia, że od razu nabierasz ochotę na miskę. Lub dwie.
Jaki jest klucz do sukcesu? To pieczone warzywa oraz… śmietana kremówka. I tutaj nie ma niestety innej możliwości. Zupa krem z dyni bez dodatku śmietany jest pyszna, przyznaje. Ale z dodatkiem… nabiera aksamitnej konsystencji, no i co tu dużo mówić, tłuszcz w niej zawarty jest nośnikiem smaku. Ale jak się zaraz przekonasz, zupa krem z pieczonej dyni w tym wydaniu wcale nie jest mocno kaloryczna.
Polecam ją na:
- śniadanie – tak, dobrze czytasz, na śniadanie! rozgrzewająca zupa kremowa z dyni to dobry sposób na rozpoczęcie dnia, zwłaszcza zimą; ja nauczyłam się jeść zupy na śniadanie kilka lat temu, właśnie w okresie jesiennym, chociaż przyznaję, że wtedy lubię mieć do nich grzankę;
- obiad – wystarczy uzupełnić ją o źródło białka, np. pokrojonego w kostkę kurczaka, białą rybę, czy w wersji wegetariańskiej, tofu/ser;
- kolację – tutaj chyba nie ma żadnych wątpliwości.
Natomiast przyprawy do zupy dyniowej, które polecam, to obowiązkowo:
- wędzona papryka;
- czosnek (dużo);
- chilli (zupa dyniowa na ostro to zdecydowanie mój faworyt; jeśli jednak wolisz łagodniejsze smaki, sprawdź podstawowy przepis na krem z dyni);
- kurkuma.
Trochę się rozpisałam, dlatego przejdź już do tego, jak zrobić zupę z dyni.
Zupa dyniowa – kcal
Zupa dyniowa z pieczonej dyni w jednej porcji ma ok. 243 kcal (widzisz? śmietana nie taka straszna!) i ok.:
- 5,5 g białka;
- 14 g tłuszczu;
- 25 g węglowodanów.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 45
Kalorie: 243
Zupa kremowa z dyni - składniki
- 700 g dyni (ze skórką, ale bez miąższu)
- 4 papryki czerwone
- 3 pomidory
- 1 główka czosnku
- 2 cebule
- 1 papryczka chilli
- 700 ml bulionu
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka kurkumy
- 150 g gotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól, pieprz
Zupa dyniowa - przepis
- Nastaw piekarnik na 200 stopni.
- Dynię pokrój w większe kawałki.
- Paprykę, papryczkę chilli, cebulę i czosnek przetnij na pół (bez obierania), a pomidory natnij na krzyż. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop łyżką oliwy.
- Odsączoną z zalewy ciecierzycę wymieszaj z łyżką oliwy i papryką wędzoną. Ułóż na osobnej blasze lub w formie.
- Warzywa i ciecierzycę wstaw do piekarnika (na dwa poziomy).
- Ciecierzycę wyciągnij po ok. 10-15 min (aż się zrumieni), warzywa piecz 30 min.
- Po upieczeniu warzyw, obierz je ze skórki. Wrzuć do garnka, zalej bulionem i dodaj kurkumy, śmietanę, łyżeczkę papryki wędzonej i dopraw solą. Gotuj przez ok. 10-15 min. Zblenduj na gładki krem.
- Zupę podawaj z chrupkami z ciecierzycy, i, opcjonalnie, z pestkami dyni oraz kleksem z jogurtu.

Z czym podawać zupę krem z dyni?
Mój dzisiejszy przepis na zupę krem z dyni ma tylko 243 kcal w jednej porcji, dlatego do zupki możesz dołożyć coś ekstra. Z czym podawać zupę dyniową? Polecam:
- na górze zrobić kleks ze skyru (więcej białka) lub jogurtu naturalnego;
- wierz posypać pestkami dyni;
- dodać do zupy ugotowaną komosę ryżową (więcej białka, błonnika – większa sytość);
- podawać z grzankami;
- porwać mozzarellę lub burratę do ugotowanej zupy na talerzu (pod wpływem ciepła ser się delikatnie rozpuści, a całość nabierze włoskiego klimatu).
You must be logged in to post a comment.