Zapiekanka z dyni i ziemniaków

15 listopada 2021

Zapiekanka z dyni i ziemniaków

Zupa była, curry to prawie już klasyk, muffinki/ciasto – obowiązkowo! A więc co by tu jeszcze zrobić z dyni, aby w pełni wykorzystać sezon? A, wiem! Zapiekankę z dyni. I z ziemniakami. Czy może być lepszy jesienny comfort food? Moim zdaniem nie. Szczególnie gdy dodam, że jest to… zapiekanka z dyni FIT, wegetariańska i z całkiem niezłym źródłem białka.

Zaintrygowana/-y? Od razu wyjaśnię, że za wszystko odpowiada magiczny składnik, którym jest… serek wiejski! I mam nadzieję, że nie tego się spodziewałaś/-eś. Od razu zdradzę sekret – serek wiejski świetnie się zapieka (i gotuje też), a po dokładnym zblendowaniu może imitować śmietanę. Jest smacznie, jest FIT, czego chcieć więcej? Może tylko jednego, czyli sera. W roli głównej występuje mozzarella, która się cudownie roztapia. Wybierz wersję light, to zaoszczędzisz nieco kalorii i tłuszczu, nie rezygnując ze smaku.

Zapiekanka z dynią jest idealna na obiad lub na kolację. Możesz ją też wziąć na lunch i podgrzać w pracy. Z podanych w przepisie proporcji wyszło ok. 6 porcji. I tutaj podpowiem, że za pierwszym razem podawałam ją prosto z piekarnika (co chyba oczywiste), ale w kolejnych dniach już odgrzewałam na patelni, podlewając trochę wodą, aby nie przywierała. Nie oszukujmy się, straciła swoją zapiekankową formę, ale mi to nie przeszkadzało. Jednocześnie to znacznie szybszy i bardziej ekonomiczny sposób, niż nagrzewanie piekarnika tylko po to, aby podgrzać obiad.

PS. Wiem, wydaję się, że przygotowanie zapiekanki z dynią i ziemniakami trwa długo, ale tak naprawdę wcale tak nie jest. Całość przygotowań to maksymalnie 30 min, reszta to czas pieczenia, podczas którego możesz zająć się czymś innym. A w moim przypadku był to obiad na 3 dni. Było warto? Zdecydowanie!

Zapiekanka z dyni FIT – kcal

Jedna porcja wegetariańskiej zapiekanki z dynią i ziemniakami ma ok. 343 kcal i:

  • 23 g białka (pisałam, że sporo, prawda?);
  • 7 g tłuszczu;
  • 46 g węglowodanów.

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 1h 10 min

Kalorie: 343

Zapiekanka z dynią - składniki

zapiekanka z dyni i ziemniaków - przepis

  1. Zacznij gotować wodę w garnku. Umyj ziemniaki, pokrój je w cienkie plastry (bez obierania, chyba że bardzo chcesz). Wrzuć ziemniaki do wrzącej wody i od momentu zagotowania, gotuj przez 10 min.
  2. Obierz szalotkę, pokrój w półksiężyce. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj cebulę i podsmażaj ok. 2-3 min, aż się zeszkli. Wlej wino, zwiększ gaz i poczekaj, aż się wygotuje. Dodaj łyżeczkę cukru i delikatnie karmelizuj cebulę. Wyłącz gaz.
  3. Serek wiejski zblenduj z koncentratem pomidorowym, musztardą, płatkami drożdżowymi, papryką wędzoną i z 50 ml wody.
  4. Obierz dynię, pokrój w cienkie plastry/paski.
  5. Piekarnik zacznij nagrzewać do 200 stopni, funkcja góra dół.
  6. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż plasterki ziemniaków, na to połóż dynię, połowę sosu serowego oraz rozszarp jedną kulkę mozzarellę. Powtórz to samo z drugą warstwą, na wierzchu zapiekanki z dyni ułóż karmelizowaną cebulę.
    Włóż zapiekankę do piekarnika, piecz przez 40 min.
* Jeśli nie masz tego składnika, to po prostu go pomiń – zapiekanka z dyni i tak wyjdzie pyszna.
Zapiekanka z dyni

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Kanapka bolońska Sloppy Joe

Kanapka bolońska Sloppy Joe

Zrobiłaś/eś za dużo sosu bolońskiego i nie możesz już patrzeć na spaghetti? Przygotuj Sloppy Joe, czyli szybką i prostą kanapkę bolońską. Sprawdź mój przepis na burgera bolognese, a jeśli nie masz sosu – nie martw się, podaję na niego przepis.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *