Zupa była, curry to prawie już klasyk, muffinki/ciasto – obowiązkowo! A więc co by tu jeszcze zrobić z dyni, aby w pełni wykorzystać sezon? A, wiem! Zapiekankę z dyni. I z ziemniakami. Czy może być lepszy jesienny comfort food? Moim zdaniem nie. Szczególnie gdy dodam, że jest to… zapiekanka z dyni FIT, wegetariańska i z całkiem niezłym źródłem białka.
Zaintrygowana/-y? Od razu wyjaśnię, że za wszystko odpowiada magiczny składnik, którym jest… serek wiejski! I mam nadzieję, że nie tego się spodziewałaś/-eś. Od razu zdradzę sekret – serek wiejski świetnie się zapieka (i gotuje też), a po dokładnym zblendowaniu może imitować śmietanę. Jest smacznie, jest FIT, czego chcieć więcej? Może tylko jednego, czyli sera. W roli głównej występuje mozzarella, która się cudownie roztapia. Wybierz wersję light, to zaoszczędzisz nieco kalorii i tłuszczu, nie rezygnując ze smaku.
Zapiekanka z dynią jest idealna na obiad lub na kolację. Możesz ją też wziąć na lunch i podgrzać w pracy. Z podanych w przepisie proporcji wyszło ok. 6 porcji. I tutaj podpowiem, że za pierwszym razem podawałam ją prosto z piekarnika (co chyba oczywiste), ale w kolejnych dniach już odgrzewałam na patelni, podlewając trochę wodą, aby nie przywierała. Nie oszukujmy się, straciła swoją zapiekankową formę, ale mi to nie przeszkadzało. Jednocześnie to znacznie szybszy i bardziej ekonomiczny sposób, niż nagrzewanie piekarnika tylko po to, aby podgrzać obiad.
PS. Wiem, wydaję się, że przygotowanie zapiekanki z dynią i ziemniakami trwa długo, ale tak naprawdę wcale tak nie jest. Całość przygotowań to maksymalnie 30 min, reszta to czas pieczenia, podczas którego możesz zająć się czymś innym. A w moim przypadku był to obiad na 3 dni. Było warto? Zdecydowanie!
Zapiekanka z dyni FIT – kcal
Jedna porcja wegetariańskiej zapiekanki z dynią i ziemniakami ma ok. 343 kcal i:
- 23 g białka (pisałam, że sporo, prawda?);
- 7 g tłuszczu;
- 46 g węglowodanów.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1h 10 min
Kalorie: 343
Zapiekanka z dynią - składniki
- 1 kg ziemniaków
- 800 g dyni (po obraniu)
- 500 g serka wiejskiego light
- 2 opakowania mozzarelli light
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 40 g musztardy łagodnej
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)*
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 50 ml wody (do sosu)
- 3 cebule szalotki (ok. 200 g)
- 50 ml wina białego wytrawnego (opcjonalnie)*
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
zapiekanka z dyni i ziemniaków - przepis
- Zacznij gotować wodę w garnku. Umyj ziemniaki, pokrój je w cienkie plastry (bez obierania, chyba że bardzo chcesz). Wrzuć ziemniaki do wrzącej wody i od momentu zagotowania, gotuj przez 10 min.
- Obierz szalotkę, pokrój w półksiężyce. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj cebulę i podsmażaj ok. 2-3 min, aż się zeszkli. Wlej wino, zwiększ gaz i poczekaj, aż się wygotuje. Dodaj łyżeczkę cukru i delikatnie karmelizuj cebulę. Wyłącz gaz.
- Serek wiejski zblenduj z koncentratem pomidorowym, musztardą, płatkami drożdżowymi, papryką wędzoną i z 50 ml wody.
- Obierz dynię, pokrój w cienkie plastry/paski.
- Piekarnik zacznij nagrzewać do 200 stopni, funkcja góra dół.
- Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż plasterki ziemniaków, na to połóż dynię, połowę sosu serowego oraz rozszarp jedną kulkę mozzarellę. Powtórz to samo z drugą warstwą, na wierzchu zapiekanki z dyni ułóż karmelizowaną cebulę.
Włóż zapiekankę do piekarnika, piecz przez 40 min.
You must be logged in to post a comment.