Makaron z burratą, czosnkiem i oliwkami

2 listopada 2021

Makaron z burratą, czosnkiem i oliwkami

Jak powstaje nowy przepis, historia prawdziwa:

  1. wpadam na pomysł, aby zrobić czarno-białe zdjęcie jedzenia;
  2. wymyślam, jakie białe i czarne składniki powinny pasować do dania;
  3. robię zdjęcie;
  4. uznaję, że wersja czarno-biała mi się nie podoba, więc poprzestaję na kolorowej i przy okazji…

…nie mogę się nadziwić, że makaron z pozornie przypadkowych rzeczy może być tak smaczny. A co najciekawsze, to nie jest odosobniony przypadek. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną, więc często łącze różne składniki tak, aby wizualnie dobrze się zgrały i dopiero potem sprawdzam, czy… całość jest smaczna. Ale nie martw się, jak nie jest smacznie, to zdjęcie trafia do portfolio, a przepis do kosza.

I po tym krótkim wstępie przejdę do głównego bohatera, czyli makaronu z burratą i czosnkiem. Jak się już pewnie domyślasz, wybierając makaron i ser, kierowałam się kolorem, dodatkowo stawiając na dodatki w wiadomych odcieniach. Całość okazała się prosta i pyszna, dlatego, już nie przedłużając, przechodzą do (udanego) przepisu.

Makaron z burratą, czosnkiem i oliwkami – kcal, makroskładniki

W jednej poracji makaronu z burratą, czosnkiem i oliwkami jest ok. 412 kcal i:

  • 15 g białka;
  • 27 g tłuszczu;
  • 25,5 g węglowodanów.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 min

Kalorie: 412

Składniki na makaron z czosnkiem

Przygotowanie prostego makaronu z burratą

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Oliwki i czosnek pokrój w plasterki, zetrzyj parmezan.
  3. Na chwilę przed końcem gotowania makaronu rozgrzej na patelni oliwę i podsmażaj czosnek oraz oliwki przez 1-2 min. Dodaj do nich makaron oraz 2-3 łyżki wody po gotowaniu pasty. Wrzuć cebulki i podsmażaj całość jeszcze przez 2 min.
  4. Rozłóż makaron na talerzach, na górę rozszarp burratę*. Posyp parmezanem.

* Burrata jest bardzo delikatnym, rozpływającym się serem, niech Cię to więc nie zdziwi podczas rozszarpywania. Po wymieszaniu z makaronem stworzy kremowy sos, który delikatnie oblepi pastę.

Makaron z oliwą i czosnkiem
Makaron z czosnkiem

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Smażone kwiaty cukinii

Smażone kwiaty cukinii

Chcesz skosztować lata? Nie ma na to lepszego sposobu niż kwiaty cukinii. Faszerowane ricottą i smażone w cieście naleśnikowym to danie, które wniesie Cię na wyżyny kulinarne bez konieczności posiadania… specjalnych umiejętności.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *