Jak powstaje nowy przepis, historia prawdziwa:
- wpadam na pomysł, aby zrobić czarno-białe zdjęcie jedzenia;
- wymyślam, jakie białe i czarne składniki powinny pasować do dania;
- robię zdjęcie;
- uznaję, że wersja czarno-biała mi się nie podoba, więc poprzestaję na kolorowej i przy okazji…
…nie mogę się nadziwić, że makaron z pozornie przypadkowych rzeczy może być tak smaczny. A co najciekawsze, to nie jest odosobniony przypadek. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną, więc często łącze różne składniki tak, aby wizualnie dobrze się zgrały i dopiero potem sprawdzam, czy… całość jest smaczna. Ale nie martw się, jak nie jest smacznie, to zdjęcie trafia do portfolio, a przepis do kosza.
I po tym krótkim wstępie przejdę do głównego bohatera, czyli makaronu z burratą i czosnkiem. Jak się już pewnie domyślasz, wybierając makaron i ser, kierowałam się kolorem, dodatkowo stawiając na dodatki w wiadomych odcieniach. Całość okazała się prosta i pyszna, dlatego, już nie przedłużając, przechodzą do (udanego) przepisu.
Makaron z burratą, czosnkiem i oliwkami – kcal, makroskładniki
W jednej poracji makaronu z burratą, czosnkiem i oliwkami jest ok. 412 kcal i:
- 15 g białka;
- 27 g tłuszczu;
- 25,5 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 412
Składniki na makaron z czosnkiem
- 140 g makaronu tagliatelle (u mnie czarny)
- 125 g sera burrata
- 2 ząbki czosnku
- 60 g czarnych oliwek
- 20 g parmezanu
- 40 g marynowanych cebulek (opcjonalnie)
- 10 g oliwy z oliwek
Przygotowanie prostego makaronu z burratą
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Oliwki i czosnek pokrój w plasterki, zetrzyj parmezan.
- Na chwilę przed końcem gotowania makaronu rozgrzej na patelni oliwę i podsmażaj czosnek oraz oliwki przez 1-2 min. Dodaj do nich makaron oraz 2-3 łyżki wody po gotowaniu pasty. Wrzuć cebulki i podsmażaj całość jeszcze przez 2 min.
- Rozłóż makaron na talerzach, na górę rozszarp burratę*. Posyp parmezanem.
* Burrata jest bardzo delikatnym, rozpływającym się serem, niech Cię to więc nie zdziwi podczas rozszarpywania. Po wymieszaniu z makaronem stworzy kremowy sos, który delikatnie oblepi pastę.
You must be logged in to post a comment.