Korzystasz z gotowych produktów, które przyśpieszają gotowanie na co dzień? Ja mam kilku swoich faworytów i są to głównie świeże makarony. Zakochałam się w ravioli i tortellini, na które zresztą mam błyskawiczny przepis. Nic więc dziwnego, że gdy zobaczyłam gnocchi dyniowe, musiałam je wypróbować!
Plusem świeżych, gotowych makaronów jest to, że mają dobry skład – najczęściej nie ma w nich nic, czego samemu nie dodaje się do potrawy. A za to z ich pomocą można przyrządzić obiad w maksymalnie 15 min. I, chociaż tak po prawdzie wiele posiłków można szybko zrobić od podstaw, to wydaję mi się, że jednak ravioli, czy gnocchi są bardziej kuszące, niż klasyczne penne lub spaghetti.
Ale już nie przedłużając zbytnio, przechodzę szybko do mojego przepisu na gnocchi dyniowe z szałwią. I mam kilka uwag, które powinny Ci pomóc dostosować tę propozycję do swoich możliwości:
- zakup szałwii może nie być taki prosty, ale możesz zastąpić ją rozmarynem – wyjdzie równie smacznie;
- jeśli chcesz zwiększyć ilość warzyw w posiłku, dodaj świeże, pokrojone pomidorki koktajlowe;
- aby lepiej zbilansować posiłek, dodaj do gotowych kluseczek poszarpaną burratę lub mozzarellę/mozzarellę light – ja tak zrobiłam na drugi dzień i z burratą wyszło przepysznie (wymieszana z gorącym makaronem tworzy kremowy, delikatny sosik).
PS. Ta propozycja jest najlepsza na ciepło, ale całkiem dobrze smakuje też na zimno. Jeśli nie wiesz, co zabrać do pracy lub w podróż, to masz już całkiem dobrą podpowiedź.
Gnocchi dyniowe – kcal, makroskładniki
Gnocchi dyniowe z czosnkiem w jednej porcji mają ok. 432 kcal oraz:
- 11,5 g białka;
- 17 g tłuszczu;
- 57 g węglowodanów.
I zdaję sobie sprawę z tego, że pod kątem makroskładników nie jest to najlepiej zbilansowany posiłek, ale jak pisałam wcześniej – wystarczy dodać trochę sera lub rybę, aby uzupełnić białko. Natomiast świeże warzywa, jak pomidorki, zwiększą objętość (i sytość) dania.
Ilość porcji:2
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 432
Składniki na gnocchi dyniowe
- 300 g makaronu gnocchi na patelnię (u mnie dyniowy)
- 3 ząbki czosnku
- 7-8 listków szałwi
- 30 g masła
- 20 g parmezanu
- garść dowolnych kiełków
- sól, pieprz
gnocchi dyniowe - przepis
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj szałwię.
- Wrzuć gnocchi i smaż na wolnym ogniu ok. 5 minut, mieszając co chwilę.
- Na minutę przed końcem smażenia dodaj pokrojony w plasterek czosnek – przesmaż go krótko, aby oddał aromat, ale się nie spalił.
- Zetrzyj parmezan na tarce, posyp nim gnocchi. Podawaj z kiełkami.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
You must be logged in to post a comment.