Nie masz dziś czasu na gotowanie? Zrób 15-minutowy obiad ze… świeżym, lecz gotowym tortellini/ravioli, które znajdziesz w każdym większym markecie.
U mnie to opcja ratunkowa/wyjazdowa. Takie świeże tortellini ma całkiem niezły skład, szybko się gotuje (2-5 min od wrzucenia wody) i smakuje bardzo dobrze nawet wtedy, gdy podajesz je tylko z oliwą/masełkiem i ziołami.
Masz ochotę na bardziej wykwintną opcję? Można dodać pesto (robiąc samodzielnie, np. z przepisu na pesto bazyliowe, lub, znowu, ratując się gotowym, ze sklepu) i parmezan, pancettę i jajko (jak do carbonary), a także różne warzywka. Moja ulubiona opcja to nieco zmodyfikowana pasta aglio e olio, w której, oprócz czosnku, chilli i pietruszki, znajdują się pomidorki koktajlowe.
I jeśli chcesz, to wypróbuj dziś właśnie ten przepis na tortellini.
Makaron tortellini z pomidorkami – kcal, makroskładniki
Makaron z tortellini w jednej porcji ma ok. 320 kcal i:
- 9 g białka;
- 7 g tłuszczu;
- 45 g węglodowanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 320
Składniki na makaron z pomidorkami
- 250 g świeżego tortellini/ravioli*
- 200 g pomidorków koktajlowych
- ½ papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 100 g białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka przyprawy do bruschetty lub prowansalskiem
- garść mikro ziół/rukoli lub posiekana natka pietruszki
- sól/pieprz do smaku
obiad w 15 min - przygotowanie
- Ugotuj tortellini wg przepisu na opakowaniu.
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki, chilli posiekaj. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i chilli. Smaż 30 sek., po czym dodaj pomidorki koktajlowe. Wlej wino, jeśli używasz.
- Smaż pomidorki 5-7 min, aż się delikatnie rozpadną. Dopraw przyprawą do bruschetty, solą i pieprzem.
- Ugotowane tortellini wymieszaj z pomidorkami na patelni. Podawaj posypane mikro ziołami/rukolą/natką pietruszki.
You must be logged in to post a comment.