Włoski klasyk, który jest równie przerażający, co łatwy w wykonaniu? To risotto. I tak, dobrze czytasz, nie ma tu żadnej pomyłki. Wbrew pozorom, wcale nie jest trudno zrobić risotto, a co więcej…
…zajmie Ci to 20 min.
No dobra, może 25, góra 30 min, jeśli naprawdę jesteś niewprawiona/-y w kuchni. W praktyce przepis na risotto sprowadza się do właściwego ugotowania ryżu arborio. A jak? Tego się dowiesz z moich wskazówek. Tajemne składniki dobrego risotto to wino, masło, parmezan i jeszcze raz masło.
Natomiast jeśli chodzi o dodatki, to tutaj jest pełna dowolność. Najczęściej podaje się risotto z warzywami, rybą, krewetkami lub kurczakiem. Moja propozycja na dziś to risotto z cukinią, bobem i morszczukiem (możesz użyć dowolnej ryby). Jeśli jeszcze znajdziesz w sklepach, użyj bobu świeżego. Jest poza sezonem? Nic nie szkodzi, kup mrożony – całość wyjdzie tak samo smacznie.
Gotowa/-y na włoskie smaki w Twojej kuchni?
Risotto z bobem i morszczukiem – kcal, makroskładniki
Jedna porcja risotto z cukinią i bobem ma ok. 594 kcal i:
- 30,5 g białka;
- 22 g tłuszczu;
- 66 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20-30 min
Kalorie: 594
Składniki na risotto z bobem
- 150 g ryżu arborio
- 200 g bobu (przed obraniem)
- 300 g fileta z białej ryby (u mnie morszczuk)
- ½ cukinii (ok. 125 g)
- ok. 400 ml bulionu*
- 30 ml białego wytrawnego wina
- 30 g masła
- 10 oleju
- 10 g tartego parmezanu (2 łyżki)
- 1 łyżka mąki pszennej
- kilka gałązek tymianku
Risotto z cukinii i bobu - przepis
- Nastaw wodę w garnku, a gdy się zagotuje, posól i wrzuć bób. Gotuj ok. 10-15 min (sprawdzaj widelcem, czy jest gotowy). Po ugotowaniu przelej zimną wodę, obierz (lub nie – bób można jeść ze skórką, dlatego, jeśli nie masz czasu, pomiń ten krok).
- W czasie, gdy woda na bób się gotuje, rozgrzej w głębokiej patelni/garnku z grubym dnem 10 g masło. Wrzuć ryż do risotto oraz tymianek i smaż, mieszając, ok. 1 min, aż się zeszkli. Wlej wino, odparuj na dużym ogniu. Następnie porcjami wlewaj bulion, po 70-100 ml. Każdą kolejną porcję bulionu dodawaj, dopiero gdy ryż wchłonie bulion. Przez cały czas mieszaj ryż co kilka minut.
- Cukinię zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.
- Filety z ryby dokładnie odsącz, posól i popierz z obu stron. Na patelni rozgrzej 10 g masła i 10 g oleju. Obtocz rybę w mące i smaż z obu stron przez ok. 2-3 min, aż się zrumieni.
- Gdy ryż do risotto jest prawie gotowy, dodaj pozostałe 10 g masła, cukinię oraz bób. Wymieszaj całość. Podawaj z rybą i startym parmezanem.
You must be logged in to post a comment.