Risotto z cukinią, bobem i morszczukiem

31 sierpnia 2021

Risotto z cukinią, bobem i morszczukiem

Włoski klasyk, który jest równie przerażający, co łatwy w wykonaniu? To risotto. I tak, dobrze czytasz, nie ma tu żadnej pomyłki. Wbrew pozorom, wcale nie jest trudno zrobić risotto, a co więcej…

…zajmie Ci to 20 min.

No dobra, może 25, góra 30 min, jeśli naprawdę jesteś niewprawiona/-y w kuchni. W praktyce przepis na risotto sprowadza się do właściwego ugotowania ryżu arborio. A jak? Tego się dowiesz z moich wskazówek. Tajemne składniki dobrego risotto to wino, masło, parmezan i jeszcze raz masło.

Natomiast jeśli chodzi o dodatki, to tutaj jest pełna dowolność. Najczęściej podaje się risotto z warzywami, rybą, krewetkami lub kurczakiem. Moja propozycja na dziś to risotto z cukinią, bobem i morszczukiem (możesz użyć dowolnej ryby). Jeśli jeszcze znajdziesz w sklepach, użyj bobu świeżego. Jest poza sezonem? Nic nie szkodzi, kup mrożony – całość wyjdzie tak samo smacznie.

Gotowa/-y na włoskie smaki w Twojej kuchni?

Risotto z bobem i morszczukiem – kcal, makroskładniki

Jedna porcja risotto z cukinią i bobem ma ok. 594 kcal i:

  • 30,5 g białka;
  • 22 g tłuszczu;
  • 66 g węglowodanów.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20-30 min

Kalorie: 594

Składniki na risotto z bobem

Risotto z cukinii i bobu - przepis

  1. Nastaw wodę w garnku, a gdy się zagotuje, posól i wrzuć bób. Gotuj ok. 10-15 min (sprawdzaj widelcem, czy jest gotowy). Po ugotowaniu przelej zimną wodę, obierz (lub nie – bób można jeść ze skórką, dlatego, jeśli nie masz czasu, pomiń ten krok).
  2. W czasie, gdy woda na bób się gotuje, rozgrzej w głębokiej patelni/garnku z grubym dnem 10 g masło. Wrzuć ryż do risotto oraz tymianek i smaż, mieszając, ok. 1 min, aż się zeszkli. Wlej wino, odparuj na dużym ogniu. Następnie porcjami wlewaj bulion, po 70-100 ml. Każdą kolejną porcję bulionu dodawaj, dopiero gdy ryż wchłonie bulion. Przez cały czas mieszaj ryż co kilka minut.
  3. Cukinię zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.
  4. Filety z ryby dokładnie odsącz, posól i popierz z obu stron. Na patelni rozgrzej 10 g masła i 10 g oleju. Obtocz rybę w mące i smaż z obu stron przez ok. 2-3 min, aż się zrumieni.
  5. Gdy ryż do risotto jest prawie gotowy, dodaj pozostałe 10 g masła, cukinię oraz bób. Wymieszaj całość. Podawaj z rybą i startym parmezanem.
* Użyj bulionu warzywnego lub mięsnego.
Risotto z bobem
Risotto z cukinii i bobu

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Makaron z pesto i burratą

Makaron z pesto i burratą

Zdradzę ci sekret: w restauracji nigdy nie zamawiam makaronów. Dlaczego? Bo większość z nich jestem w stanie lepiej przygotować w domu. I wiem, możesz powiedzieć, ze to brak skromności, ale jak przetestujesz przepis na makaron z pesto i burratą to przekonasz się, co mam na myśli.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *