Chcesz zaskoczyć swoich gości i zamiast klasycznych krokietów z kapustą i grzybami lub z mięsem, podać coś innego? Mam propozycję – krokiety z pieczarkami i serem żółtym. Tak, wiem, nie jest to najbardziej oryginalna modyfikacja, ale, co mnie dziwi, rzadko stosowana. A powiedz mi, czy jest coś lepszego, niż ciągnący się ser w towarzystwie pieczarek…? No właśnie.
Krokiet z pieczarkami i serem idealnie sprawdzi się na świąteczny stół, podawany oczywiście z barszczykiem (tradycji musi stać się zadość). Od razu polecam też zrobić więcej i zamrozić, będzie ekspresowy obiad na czarną godzinę.
A jeśli zastanawiasz się, jaki ser do krokietów z pieczarkami dodać, to mam wskazówkę: zamiast klasycznego sera żółtego, użyj wędzonego. To doda smaku farszowi, a przy okazji kojarzy się z sezonem zimowym (przynajmniej mi, a Tobie)? To prosta rzecz, a wiele zmienia. Dlatego sprawdź przepis na przepis na krokiety z pieczarkami.
Krokiety z pieczarkami i serem – jak zawijać?
Zawijanie krokietów niby nie powinno być trudne, ale przyznaj… masz z tym problem, prawda? Nie martw się, przychodzę z pomocą.
Naleśnik rozłóż na płasko. Na środek wyłóż farsz do krokietów z pieczarkami i serem – nie za dużo, ponieważ im więcej farszu, tym trudniej tak złożyć naleśnik, aby nic nie wypływało. Następnie rozprowadź pieczarki z serem po całej powierzchni placka.
Teraz chwyć dwa przeciwległe brzegi naleśnika i zagnij je do środka tak, aby stykały się krawędziami. I teraz już tylko zawijaj krokiety, zaczynając od siebie, jednocześnie delikatnie uciskając farsz. Gotowe – możesz panierować.
Krokiety z pieczarkami i serem – kcal, makroskładniki
Mam dobrą i złą wiadomość. Dobra jest taka, że podam Ci, ile mniej więcej kcal ma jeden krokiet z pieczarkami serem. Natomiast, jaka jest zła wiadomość, może już się domyślasz – będą to mocno przybliżone wartości, ponieważ wszystko zależy od tego, ile panierki i oleju zużyjesz. A nie są to składniki, których można wskazać konkretne ilości.
Z podanych promocji wychodzi 6 krokietów i każdy z nich ma ok. 300 kcal oraz:
- 14 g białka;
- 10 g tłuszczu;
- 28 g węglowodanów.
Ilość porcji: 6 krokietów
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 300
Składniki na krokiety z pieczarkami i serem
- 160 g mąki pszennej
- 260 ml wody gazowanej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki oliwy
- 500 g pieczarek
- 1 opakowanie sera wędzonego (135 g)
- kilka gałązek rozmarynu/łyżeczka suszonego
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
- panierka: jajko i bułka tarta + olej do smażenia
Przepis na krokiety z pieczarkami i serem
- W misce roztrzep jajko, dodaj mąkę, wodę gazowaną i oliwę. Energicznie wymieszaj, aż będzie bez grudek. Odstaw.
- Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Jeśli używasz świeżego rozmarynu, oderwij igiełki od gałązki, posiekaj.
- Rozgrzej na patelni masło. Wrzuć pieczarki z rozmarynem, smaż na średnim ogniu, aż puszczą wodę i delikatnie się zrumienią. Dopraw solą i pieprzem.
- Plastry sera pokrój z grubsza w kostkę, wymieszaj z pieczarkami (nie smaż).
- Rozgrzej patelnię beztłuszczową, na jej środek wlej porcję ciasta na naleśniki i rozprowadź. Smaż na małym ogniu przez ok. minutę z każdej ze stron.
- Rozprowadź pieczarkowy farsz na krokiety z pieczarkami na naleśniku. Dwa boki zagnij do środka, po czym zacznij zawijać krokiety, delikatnie uciskając farsz.
- W głębokim talerzu roztrzep jajko, do drugiego nasyp bułki tartej. Obtocz naleśniki najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 min na każdej ze stron.
- Koniecznie podawaj z domowym barszczem czerwonym.
You must be logged in to post a comment.