Planujesz spotkanie z przyjaciółmi i chcesz, aby miało wyjątkowy charakter? Przygotuj hiszpański wieczór z tapas. Sprawdzając moje propozycje, szybko przekonasz się, że nie będzie to ani trudne, ani czasochłonne (choć tego nie musisz mówić znajomym).
Tapas – co to? Przekąski hiszpańskie
Zastanawiasz się, co to jest tapas? Właściwie już w tytule powyżej, zaspoilerowałam odpowiedź – to hiszpańskie przekąski, podawane najczęściej do napojów (alkoholowych rzecz jasna, w końcu sangria w Hiszpanii to jak Aperol Spritz we Włoszech… i od niedawna w Polsce też).
Tapas – przepisy na imprezę
Hiszpańskie tapas mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przekąski przybierają bardzo prostą formą (to np. deska serów) lub bardziej skomplikowaną, jak paella (sprawdź mój przepis na paelle z krewetkami i chorizo). Ja dziś podam kilka szybkich i niewymagających propozycji. Zobaczysz, że przygotujesz je błyskawicznie, a stół będzie zapełniony.
Tylko pamiętaj, że moje pomysły nie wyczerpują listy, zachęcam do dalszych poszukiwań, gdy będziesz chciał/-a kontynuować hiszpańskie wieczory i zaskakiwać gośćmi nowymi smakami.

Grillowane papryczki padron
Pysznym tapas na ciepło są grillowane papryczki padron, a dokładniej pimientos de padron. I tutaj masz dwie możliwości, chociaż każda z nich zaczyna się tak samo.
Papryczki skrop oliwą, dopraw solą i wymieszaj. Możesz je przygotować na patelni grillowej, smażąc po kilka minut po każdej ze stron (muszą zmięknąć, „sflaczeć”) lub w piekarniku nagrzanym do 220 stopni z załączoną funkcją grill. Zwykle wystarczy ok. 10 min, aby były gotowe.
Grillowane papryczki koniecznie podawaj ze szczypiorkowym aioli.
Patatas bravas
Patatas bravas to podstawowe tapas hiszpańskie, którego u mnie w domu nie mogło zabraknąć, bo jest na bazie ziemniaków, a ja ziemniaki… kocham!
Co potrzebujesz, aby zrobić patatas bravas? Ziemniaki w ilości dowolnej, najlepiej małe okazy. Pokrój je na 6-8 kawałków i gotuj, aż będą pół twarde. Następnie dokładnie wysusz i dostaw do wystygnięcia.
W głębokiej patelni rozgrzej sporą ilość oleju (na wysokość ok. 0,5-1 cm). Smaż ziemniaki, mieszając, aż pokryją się rumianą, chrupiącą skórką. Na 1 min przed końcem smażenia zmniejsz ogień i dodaj wędzoną paprykę oraz czosnek pokrojony w plasterki (ilość dowolna, zależy od Twoich smaków).
Patatas bravas należy koniecznie podawać z sosem, i moją propozycją jest szczypiorkowe aioli.
Szczypiorkowe aioli
Aioli to sos na bazie majonezu i czosnku (najlepiej pieczonego, choć niekoniecznie). W podstawowej wersji robi się go z domowego majonezu, ale ja Ci do słoika, ekhm, kuchni nie będę zaglądać i jak wolisz użyć gotowego, to nic się nie stanie.
Zblenduj majonez z kilkoma ząbkami czosnku i posiekanym szczypiorkiem.
Oliwki – proste hiszpańskie tapas
Przyszedł czas na coś znacznie szybszego i sprowadzającego się do przełożenia produktu z opakowania na talerzyk, czyli mowa o oliwkach. Powinny być wydrylowane, dobrej jakości. Ciekawą propozycją są też oliwki faszerowane czosnkiem lub papryką, które znajdziesz w sklepach.
Deska serów hiszpańskich
Kolejna błyskawiczna propozycja, czyli deska serów hiszpańskich. A dokładnie jakich? Mogą to być plastry sera manchego, zamorana, czy cabrales. I nie będę ukrywać, bardziej znam się na włoskich, niż hiszpańskich serach i na mój wieczór wybrałam to, co było w sklepie podczas tematycznego tygodnia.
Hiszpańskie szynki
Skoro były sery, to muszą być i szynki, i tutaj jestem już w stanie polecić coś bardziej konkretnego. Moi faworyci, których wszyscy lubią to:
- jamon serrano, czyli szynka dojrzewająca;
- hiszpańska kiełbaska chorizo – polecam cienko pokrojoną, jak salami, ponieważ sama za grubszymi plasterkami w wersji innej, niż przesmażona, nie przepadam;
- fuet to obowiązkowy element każdego hiszpańskiego tapas – to łagodna kiełbaska z charakterystyczną, białą pleśnią.
Tapas przepisy – kanapki
Na koniec mam obowiązkowe hiszpańskie tapas – kanapeczki w wersji DIY… (i to Ci się pewnie najbardziej spodoba).
Czyli, podajesz swoim gościom pokrojone pieczywo (najlepiej bagietkę) i oni sami komponują swoją kanapkę z tego, co jest na stole.
W wersji wegetariańskiej możesz zaproponować im aioli, ser i na to grillowaną papryczkę. A ci bardziej mięsolubni gości z pewnością chętnie wypróbują aioli (wszędzie aioli!), szynkę i ser.

Testowałam ostatnio dipy do nachosów w wersji fit w Thermomixie. Okazuje się, że dobry sos nie musi mieć miliona kalorii, do tej pory jestem w szoku 🙂
A z czego były te dipy? 🙂