Jadłaś/-eś kiedyś truskawki w occie balsamicznym? A truskawki z serem kozim? Czas wypróbować jedno i drugie, najlepiej połączone na chrupiącej grzance. W ten oto prosty sposób zapraszam Cię na pyszne grzanki z kozim serem i truskawkami.
Może to być pomysł na szybką i elegancką kolację, efektowną przystawkę, czy letnią imprezową przekąskę. Planujesz grilla? Wtedy koniecznie przygotuj grzanki z kozim serem i truskawki w occie balsamicznym na ruszcie, zamiast w piekarniku. Każdego zaskoczysz tym daniem.
I choć nie jest to najbardziej oczywiste połączenie, to uwierz mi, że truskawki, tak samo jak figi, czy gruszki, idealnie pasują do koziego sera.
Letnie grzanki z truskawkami – kcal, makroskładniki
Jedna porcja grzanek zawiera ok. 264 kcal i znajdziesz w niej:
- 11 g białka;
- 13 g tłuszczu;
- 25 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 264 kcal
Składniki na grzanki z kozim serem
- 1 bagietka
- 150 g sera koziego w roladce
- ok. 200 g truskawek
- 5-6 listków świeżej mięty
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie grzanek z kozim serem i truskawkami
- Nastaw piekarnik na 180 stopni, funkcja góra dół.
- Bagietkę pokrój na kromki. Rozłóż na formie, na papierze do pieczenia i podpiekaj w nagrzanym piekarniku, przez ok. 5 min, aż się delikatnie zrumienią.
- Kozi ser pokrój w plastry. Wyciągnij grzanki, połóż na nie ser i wstaw do piekarnika na 3-4 min, aż się roztopi.
- Wyciągnij szypułki z truskawek, owoce pokrój na ćwiartki i przełóż do miseczki. Miętę posiekaj, dodaj do truskawek. Polej je octem balsamicznym oraz oliwą, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Rozłóż truskawki na grzankach z kozim serem, podawaj na ciepło.
You must be logged in to post a comment.