Szukasz wege propozycji na święta? W takim razie mam coś dla Ciebie – aromatyczny pasztet z czerwonej soczewicy. Pyszny na kanapki, albo jako dodatek do innego dania. No i ja mam oczywiście przepis, ale…
…zanim go podam, coś Ci zdradzę: nie przygotowuję tradycyjnych potraw na święta. Tak właściwie to niewiele z nich lubię. Do tego jestem z tych, co zawsze chodzą do kogoś na wigilię oraz w pozostałe dni. Dlatego na mojej stronie nie ma zbyt wielu takich przepisów, a jeśli już, to nie są one zbyt tradycyjne, jak ten wegański pasztet z soczewicy. No i nie będę ukrywać, przez to statystyki strony leżą i kwiczą w grudniu. Czy się tym przejmuję? Nie bardzo. Szczególnie że czasami uda mi się wpaść na takie perełki jak dziś, czyli wszystkomający pasztet wegetariański z soczewicy. Czemu wszystkomający? Bo w środku znajdziesz:
- soczewicę czerwoną;
- ciecierzycę;
- kaszę;
- marchewkę;
- mnóstwo przypraw, które dodają całości aromatu.
Jest zdrowo? Jest. Syto? A jakże! I do tego smacznie oraz całkiem prosto, bo spora część przepisu na pasztet z soczewicy i marchewki sprowadza się do tego, aby coś ugotować lub zblendować.
PS. Nie ma świąt bez pasztetu, dlatego postawiłam na tak klimatyczne zdjęcie. Ale niech Cię ono nie zwiedzie, pasztet z soczewicą możesz przygotowywać przez cały rok.
Pasztet warzywny z soczewicą – kcal, makroskładniki
Cały pasztet z soczewicy i warzyw ma ok. 1210 kcal (i aż 60 g białka). Ale jak wiadomo, całego nie zjesz – z moich doświadczeń wynika, że można go pokroić na 12 dość grubych plastrów (idealnych na kanapki). I wtedy każdy z nich ma ok. 101 kcal i:
- 5 g białka;
- 1,8 g tłuszczu;
- 16,5 g węglowodanów.
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1h 10 min
Kalorie: 101
Składniki na pasztet z soczewicy czerwonej
- 400 gotowanej ciecierzycy*
- 100 g soczewicy czerwonej
- 70 g kaszy kuskus
- 200 g marchewki
- 3 cebule
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli kala namak
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka drożdży nieaktywnych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka czarnuszki
Prosty przepis na pasztet z soczewicy czerwonej
- Zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj soczewicę i gotuj 10-15 min, aż będzie miękka. Odcedź soczewicę z wody.
- Kuskus ugotuj wg przepisu na opakowaniu (wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 5 min).
- W czasie, gdy soczewica i kuskus się gotują, obierz i pokrój cebulę w półksiężyce. Rozgrzej patelnię z olejem, dodaj cebulę. Posól i smaż 3-4 min, aż się zeszkli.
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Zacznij nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
- Ciecierzycę, soczewicę, kuskus oraz przesmażoną cebulę zblenduj na w miarę gładką masę. Dodaj przyprawy oraz tartą marchewkę.
- Przełóż masę na pasztet do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 min.
- Pasztet podawaj po dokładnym wystudzeniu, inaczej będzie się rozpadać.
You must be logged in to post a comment.