Ziemniaczki, ser i boczek — to przepis na bajecznie prostą i pyszną przekąskę na sylwestra (lub inną imprezę, czy kolację!). Wystarczy położyć jedne składniki na drugich, zapiec i gotowe. Wchodzisz w to?
No dobra, tylko zanim zabierzesz się za odpalanie piekarnika, dwa słowa o składnikach. Wybierz boczek surowy wędzony (to ważne, nie może być parzony) i ser wędzony lub cheddar. Takie połączenie sprawi, że całość będzie z jednej strony aromatyczna, a z drugiej kremowa.
Wtedy, możesz mi wierzyć, ziemniaki z boczkiem i serem staną się hitem każdego spotkania. Wiem, bo przetestowałam to u siebie.
PS. Ziemniaki zapiekane z boczkiem można przygotować wcześniej i podpiec, dopiero gdy przyjdą goście. Podawane na ciepło smakują zdecydowanie najlepiej.
Ziemniaki z boczkiem - kcal, makroskładniki
Jeden ziemniak pieczony z boczkiem ma ok. 113 kcal i:
- 5 g białka;
- 7 g tłuszczu;
- 7 g węglowodanów.
Tylko są orientacyjne wyliczenia, końcowe wartości będą zależeć od tego, jak duże kleksy śmietany zrobisz 😉
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 113
Składniki na ziemniaki zapiekane z boczkiem
- 6 niedużej wielkości ziemniaków
- 6 plasterków sera cheddar
- 3 plasterki boczku surowego wędzonego
- 2 łyżki śmietany 12%
- szczypiorek
ziemniaki z boczkiem i serem - przepis
- Ziemniaki umyj, przekrój na pół. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 15 min.
- W międzyczasie nastaw piekarnik na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej ugotowane i odcedzone ziemniaczki.
- Na każdą połówkę ziemniaków nałóż pół plasterka poszarpanego sera i kawałek boczku. Zapiekaj przez 8-10 min (aż boczek się zrumieni).
- Na gotowych ziemniaczkach zrób kleks ze śmietany, posyp posiekanym szczypiorkiem*.
* Pod zdjęciami znajdziesz przepis na sos szczypiorkowy, który możesz użyć zamiast kleksu ze śmietany 🙂
Sos szczypiorkowy do ziemniaków
Pieczone ziemniaki z boczkiem możesz podawać również z sosem szczypiorkowym, do którego potrzebujesz:
- 2 łyżek śmietany
- 1 łyżki majonezu
- 1 ząbka czosnku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych lub tartego parmezanu (opcjonalnie).
Wystarczy, że zblendujesz wszystkie składniki.
PS. Sos szczypiorkowy najlepiej smakuje wtedy, gdy trochę się przegryzie. Jeśli masz czas, zrób go wcześniej i wstaw do lodówki na godzinę.
You must be logged in to post a comment.