fbpx
Ziemniaki z boczkiem i serem

28 grudnia 2021

Ziemniaki z boczkiem i serem

Ziemniaczki, ser i boczek — to przepis na bajecznie prostą i pyszną przekąskę na sylwestra (lub inną imprezę, czy kolację!). Wystarczy położyć jedne składniki na drugich, zapiec i gotowe. Wchodzisz w to?

No dobra, tylko zanim zabierzesz się za odpalanie piekarnika, dwa słowa o składnikach. Wybierz boczek surowy wędzony (to ważne, nie może być parzony) i ser wędzony lub cheddar. Takie połączenie sprawi, że całość będzie z jednej strony aromatyczna, a z drugiej kremowa.

Wtedy, możesz mi wierzyć, ziemniaki z boczkiem i serem staną się hitem każdego spotkania. Wiem, bo przetestowałam to u siebie.

PS. Ziemniaki zapiekane z boczkiem można przygotować wcześniej i podpiec, dopiero gdy przyjdą goście. Podawane na ciepło smakują zdecydowanie najlepiej.

Ziemniaki z boczkiem - kcal, makroskładniki

Jeden ziemniak pieczony z boczkiem ma ok. 113 kcal i:

  • 5 g białka;
  • 7 g tłuszczu;
  • 7 g węglowodanów.

Tylko są orientacyjne wyliczenia, końcowe wartości będą zależeć od tego, jak duże kleksy śmietany zrobisz 😉

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 30 min

Kalorie: 113

Składniki na ziemniaki zapiekane z boczkiem

ziemniaki z boczkiem i serem - przepis

  1. Ziemniaki umyj, przekrój na pół. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 15 min.
  2. W międzyczasie nastaw piekarnik na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej ugotowane i odcedzone ziemniaczki.
  3. Na każdą połówkę ziemniaków nałóż pół plasterka poszarpanego sera i kawałek boczku. Zapiekaj przez 8-10 min (aż boczek się zrumieni).
  4. Na gotowych ziemniaczkach zrób kleks ze śmietany, posyp posiekanym szczypiorkiem*.

* Pod zdjęciami znajdziesz przepis na sos szczypiorkowy, który możesz użyć zamiast kleksu ze śmietany 🙂

Ziemniaki faszerowane boczkiem i cheddarem
Ziemniaki z boczkiem i serem
Ziemniaki pieczone z boczkiem

Sos szczypiorkowy do ziemniaków

Pieczone ziemniaki z boczkiem możesz podawać również z sosem szczypiorkowym, do którego potrzebujesz:

  • 2 łyżek śmietany
  • 1 łyżki majonezu
  • 1 ząbka czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych lub tartego parmezanu (opcjonalnie).

Wystarczy, że zblendujesz wszystkie składniki.

PS. Sos szczypiorkowy najlepiej smakuje wtedy, gdy trochę się przegryzie. Jeśli masz czas, zrób go wcześniej i wstaw do lodówki na godzinę.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?