Zapiekane pieczywo i ciągnący się ser… Czy może być coś lepszego? Tak! Zapiekane pieczywo z serem pleśniowym i konfiturą żurawinową, która dodaje całości charakteru.
To prosta i jednocześnie efektowna przekąska na imprezę, czy sposób na niecodzienną kolację. A, oprócz smaku, jej dużym plusem jest to, że można ją przygotować wcześniej i zapiec chwilę przed podaniem (nie będę ukrywać, że na zimno nie smakuje już aż tak dobrze).
Podejrzewałam, że właśnie masz ochotę wrzucić składniki na swoją listę zakupową lub biec do kuchni, by odpalać piekarnik, ale poczekaj jeszcze chwilę, bo mam dwie wskazówki.
Po pierwsze, do bułeczek z serem i żurawiną najlepiej użyć czerstwego pieczywa. Rodzaj bułki nie ma żadnego znaczenia, może to być nawet chlebek, o ile jest w całości. W ten sposób nie dość, że nie zmarnujesz jedzenia, to jeszcze z niczego zrobisz wykwintną przystawkę.
A po drugie, w przepisie zdradzam mój ulubiony sposób na zapiekanie tego typu potraw. Jaki? Bułkę/inna pieczywo przed włożeniem do piekarnika owiń w… zamoczony papier do pieczenia. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca, a środek miękki, delikatny, nie wysuszysz go. I choć chciałabym, aby cały splendor z tego pomysłu spadł na mnie, to tak po prawdzie jest to metoda podpatrzona w programach Jamiego Olivera.
Imprezowe bułeczki z serem i żurawiną - kcal, makroskładniki
Jedna bułeczka ma ok. 363 kcal i:
- 12 g białka;
- 17 g tłuszczu;
- 38 g węglowodanów.
I jest na tyle sycąca, że spokojnie sprawdzi się też na kolację.
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 363
Składniki na bułeczki z camembertem
- 3 bułek
- 30 g masła
- 100 g sera camembert
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 ząbka czosnku
- 4-5 łyżeczek konfitury z żurawiny
zapiekane bułki z camembertem i żurawiną - przepis
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Rozpuść masło. Tymianek i rozmaryn drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z masłem.
- Camemberta najpierw pokrój w plasterki, a potem na mniejsze kawałki.
- Natnij bułki wzdłuż i w poprzek w trzech miejscach. W nacięte miejsca w miarę równomiernie wlej masło, po czym wypełnij je kawałkami camemberta.
- Zgnieć papier do pieczenia i zamocz w wodzie. Odciśnij nadmiar, po czym owiń bułkę papierem. Powtórz tak z każdą – dzięki temu skórka będzie chrupiąca, a środek miękki.
- Wstaw bułki do piekarnika na 15 min.
- Podawaj z konfiturą żurawinową.
You must be logged in to post a comment.