Masz ochotę na (nie)codzienne spaghetti? Nie ma sprawy, potrzebujesz jedynie pomidorków koktajlowych, oliwek, czosnku i… konfitury z papryki. Prawda, że to oryginalne połączenie? I wiem, wiem, może się go trochę obawiasz, ale pozwól, że Cię przekonam. Wyobraź sobie delikatnie słodką paprykę, aromatyczne pomidorki koktajlowe, a to wszystko przełamane słonymi oliwkami oraz czosnkiem i chilli, które dodają charakteru. Od razu nabierasz apetytu, co?
Spaghetti z konfiturą z papryki to propozycja pełna lata, którą musisz wypróbować. A jeśli chcesz ją trochę wzbogacić, wykończ całość burratą. Ser, w połączeniu z pozostałymi składnikami, stworzy kremowy sos i dodatkowo uzupełni danie o białko. Przekonałam Cię? W takim razie zabierz się do pracy.
Spaghetti – kcal, makroskładniki
Z podanych proporcji wyjdą 4 porcje, a każda z nich będzie mieć ok. 400 kcal i:
- 10 g białka;
- 8 g tłuszczu;
- 60 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 min
Kalorie: 400
Składniki na spaghetti
- 280 g makaronu spaghetti
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 170 g konfitury z papryki*
- 100 g czarnych oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżka oliwy
- kilka listków świeżej bazylii
- sól/pieprz
spaghetti z konfiturą z papryki - przepis
- Nastaw piekarnik na 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego przełóż pomidorki koktajlowe i ząbki czosnku, skrop oliwą i piecz przez 20-25 min.
W międzyczasie oliwki pokrój w plasterki lub na połówki. - Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
- Ciepły makaron wymieszaj z konfiturą i jeszcze przez chwilę podgrzewaj w garnku (zostaw trochę wody na nie, aby z konfitury zrobił się sosik).
- Podawaj z pieczonymi pomidorami, oliwkami i rozgniecionym czosnkiem.
You must be logged in to post a comment.