Zupa krem pomidorowa

30 września 2020

Zupa krem pomidorowa

Czy jest coś bardziej rozgrzewającego, niż zupa z pieczonych warzyw ze sporą szczyptą chilli? Nie, nie ma! No dobra, może curry lub inne, indyjskie i tajskie dania, które w sezonie jesienno-zimowym przygotowuję aż do znudzenia.

Wracając do tematu, zupy krem robię w różnym wydaniu, ale wniosek zawsze jest jeden – z pieczonych warzyw smakują najlepiej. Są delikatne i aromatyczne jednocześnie. No a pomidorówka w takim wydaniu to creme de la creme jesiennych przepisów. I jeśli chodzi o najsmaczniejsze zupy krem, ta wersja zdecydowanie znajduje się w czołówce.

Moja prosta zupa pomidorowa ma niecodzienną wkładkę – komosę ryżową. Dlatego, że jest w 100% wegetariańska (przygotowuję ją na bulionie warzywnym), a u mnie zupy stanowią główne danie obiadowe, zawsze szukam sposobu, aby je „dobiałczyć”. I komosa ryżowa (quinoa), będąca królową kasz, jeśli chodzi o białko, sprawdza się w tym celu idealnie! Dla potwierdzenia już donoszę, że w 100 g kaszy jest 14,12 g białka. Całkiem sporo, prawda?

Wypróbujesz moją nie całkiem klasyczną zupę pomidorową?

PS. W jednej porcji znajduje się:

  • 6,5 g białka;
  • 4,75 g tłuszczu;
  • 29,5 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 50 min

Kalorie: 175,5 kcal

Składniki na prostą zupę pomidorową

Przygotowanie zupy krem ze świeżych pomidorów

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni, funkcja góra dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Pomidory natnij na krzyż, ułóż na blasze.
  3. Papryczki przekrój na pół i wyciągnij pestki (całość lub część, w zależności od tego, jaką ostrość potraw lubisz). Ułóż razem z pomidorami i czosnkiem, skrop całość oliwą oraz piecz przez 30 min.
  4. Obierz pomidory i czosnek ze skórki. Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem i wsyp komosę ryżową. Gotuj ok. 20 min.
  5. Zmiksuj całość na gładki krem.
  6. Zupę krem ze świeżych pomidorów możesz podawać z łyżką skyru, grzankami oraz świeżymi ziołami (w zależności od twoich smaków, może to być bazylia lub kolendra).
Krem z pieczonych pomidorów

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Makaron z pesto i burratą

Makaron z pesto i burratą

Zdradzę ci sekret: w restauracji nigdy nie zamawiam makaronów. Dlaczego? Bo większość z nich jestem w stanie lepiej przygotować w domu. I wiem, możesz powiedzieć, ze to brak skromności, ale jak przetestujesz przepis na makaron z pesto i burratą to przekonasz się, co mam na myśli.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *