Czy jest coś bardziej rozgrzewającego, niż zupa z pieczonych warzyw ze sporą szczyptą chilli? Nie, nie ma! No dobra, może curry lub inne, indyjskie i tajskie dania, które w sezonie jesienno-zimowym przygotowuję aż do znudzenia.
Wracając do tematu, zupy krem robię w różnym wydaniu, ale wniosek zawsze jest jeden – z pieczonych warzyw smakują najlepiej. Są delikatne i aromatyczne jednocześnie. No a pomidorówka w takim wydaniu to creme de la creme jesiennych przepisów. I jeśli chodzi o najsmaczniejsze zupy krem, ta wersja zdecydowanie znajduje się w czołówce.
Moja prosta zupa pomidorowa ma niecodzienną wkładkę – komosę ryżową. Dlatego, że jest w 100% wegetariańska (przygotowuję ją na bulionie warzywnym), a u mnie zupy stanowią główne danie obiadowe, zawsze szukam sposobu, aby je „dobiałczyć”. I komosa ryżowa (quinoa), będąca królową kasz, jeśli chodzi o białko, sprawdza się w tym celu idealnie! Dla potwierdzenia już donoszę, że w 100 g kaszy jest 14,12 g białka. Całkiem sporo, prawda?
Wypróbujesz moją nie całkiem klasyczną zupę pomidorową?
PS. W jednej porcji znajduje się:
- 6,5 g białka;
- 4,75 g tłuszczu;
- 29,5 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 min
Kalorie: 175,5 kcal
Składniki na prostą zupę pomidorową
- 8 dużych pomidorów
- ½ główki czosnku
- 2 papryczki chilli chilli
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 g komosy ryżowej
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie zupy krem ze świeżych pomidorów
- Nastaw piekarnik na 200 stopni, funkcja góra dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Pomidory natnij na krzyż, ułóż na blasze.
- Papryczki przekrój na pół i wyciągnij pestki (całość lub część, w zależności od tego, jaką ostrość potraw lubisz). Ułóż razem z pomidorami i czosnkiem, skrop całość oliwą oraz piecz przez 30 min.
- Obierz pomidory i czosnek ze skórki. Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem i wsyp komosę ryżową. Gotuj ok. 20 min.
- Zmiksuj całość na gładki krem.
- Zupę krem ze świeżych pomidorów możesz podawać z łyżką skyru, grzankami oraz świeżymi ziołami (w zależności od twoich smaków, może to być bazylia lub kolendra).
You must be logged in to post a comment.