Lubisz proste obiady, drugie śniadania, kolacje? Ja przyznam, że często trochę wydziwiam, nie lubię nudy w kuchni. Ale są takie smaki, za które dałabym się pokroić – i tak zajadam się ziemniaczkami z maślanką, ziemniaczkami z jajkiem sadzonym i mizerią, i tak, wiem, jestem monotematyczna. Tym bardziej że dziś będą, dla odmiany, ziemniaczki z gzikiem.
Gzik to nic innego jak twaróg ze śmietaną (u mnie w wersji FIT, z jogurtem naturalnym – moim zdaniem różnica w smaku nie jest znacząca, za to w kaloriach już tak). To właściwie przysmak wielkopolski (szczególnie jak poda się go z pyrkami, vel. kartofelkami), który przywędrował na Śląsk i u mnie w domu robiony był od zawsze (jak byłam mała, nazywałam ten twarożek bzikiem, bo jakoś nazwę gzik nigdy nie potrafiłam zapamiętać).
No ale już do rzeczy – to pyszna propozycja na obiad (wtedy nie żałuj gziku i ziemniaczków, dodaj jeszcze jajko sadzone), drugie śniadanie (na zimno też jest bardzo smaczne) lub na kolację. Ja, jak zwykle, zrobiłam od razu większą porcję, więc podpowiem też, jak odgrzać ziemniaczki.
Makroskładniki gziku z ziemniakami:
- 15 g białka;
- 4 g tłuszczu;
- 20 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30-40 min
Kalorie: 215,75
gzik - Składniki
- 5-6 małych ziemniaków
- 250 g twarogu półtłustego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 pęczek szczypiorku/zielonej cebulki
- 1 cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie gziku z ziemniakami
- Ziemniaczki dokładnie wyszoruj, nie obieraj ich. Ugotuj w całości mundurkach, do miękkości (nie będę podawać tu czasu, ponieważ wszystko zależy od tego, jakiej wielkości są ziemniaki – sprawdzaj widelcem, czy są już miękkie).
- W międzyczasie wymieszaj twaróg z jogurtem, dodaj posiekany szczypiorek oraz pokrojoną w kostkę cebulę, dopraw solą i pieprzem.
- Gdy ziemniaki są ugotowane, natnij je w poprzek po skosie po obu stronach, aby powstała „łódeczka”, którą następnie wypełnij gzikiem.
- Jeśli chcesz jeść pyry z gzikiem na drugi dzień na ciepło, możesz ziemniaczki odgrzać w piekarniku (nastaw go na 200 stopni, funkcja góra-dół i tak zapiekaj przez 10-15 min) lub odsmażyć w całości na patelni z dodatkiem oliwy. W drugim przypadku ziemniaczki raczej nie będą gorące w środku, za to ładnie przyrumieni się ich skórka.

You must be logged in to post a comment.