Dziś jest przepis błyskawica na pastę na kanapki. A właściwie nie przepis, tylko luźna propozycja, ponieważ, jak za chwilę zobaczysz, składa się z dwóch głównych składników oraz przypraw. I jeśli mam być szczera, nie ma większej różnicy, jakie proporcje zastosujesz, i tak będzie pysznie.
To prosta i pyszna pasta z bobu i fety, którą polecam podawać na grzankach, z dodatkiem świeżych warzyw pokrojonych w plasterki. Sprawdzi się na śniadanie, na kanapki do pracy, czy na wynos – jest naprawdę wielofunkcyjna. I nie można zrobić jej za dużo, bo z pewnością zniknie. To co, gotowy na pastę na kanapki z bobu?
U mnie jedna porcja tej pasty oznacza tak naprawdę grube posmarowanie dwóch kanapek i dla tej ilości (bez chleba) wyliczyłam kalorie oraz makroskładniki:
- 10,5 g białka;
- 7,5 g tłuszczu;
- 17,5 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 175,5
Składniki na pastę z bobu
- 300 g bobu
- 150 g fety półtłustej*
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy lub oleju lnianego
Przygotowanie fit pasty na kanapki
- Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (ok. 10-15 min, im starszy bób, tym dłużej się gotuje – skórka powinna być pomarszczona, a ziarenka miękkie, co ja zawsze sprawdzam przy pomocy widelca).
- Ugotowany bób przelej zimną wodą, obierz ze skórki.
- Zblenduj z fetą, czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim i oliwą. Podawaj pastę na kanapkach.


You must be logged in to post a comment.