Jednym z moich ulubionych azjatyckich dań jest curry. Tak naprawdę wystarczy trochę warzyw, przyprawy, których i tak na co dzień używam w mojej kuchni, może mleko kokosowe i gotowe. Najczęściej robię też curry z ciecierzycą, która dostarcza mi wystarczającą ilość białka, nie muszę więc sięgać po mięso, a to sprawia, że czas przygotowania jest znacznie krótszy.
Bo zrobienie tego curry z dyni zajęło mi… 20 min! Dobra, Tobie może zajmie 25 min, jeśli nie masz jeszcze wypracowanego swojego systemu w kuchni lub gdy po prostu… kroisz warzywa wolniej. I tutaj w sumie udałoby mi się zaoszczędzić kilka minutek, gdybym akurat miała dynię mrożoną, ale nie, musiałam kroić świeżą.
20 min na przygotowanie obiadu brzmi dobrze, prawda? A co, jeśli dodam, że moje indyjskie curry dyniowe, którego zrobienie zajęło mi – podkreślę – 20 min, to tak naprawdę pomysł na obiad na 3 dni dla dwóch osób? Ile to czasu zaoszczędzonego! Ile energii! I przy okazji argument dla tych wszystkich osób, które twierdzą, że na gotowanie nie mają czasu, lepiej i szybciej jest zjeść coś na mieście. Bo nie wiem jak Tobie, ale mi więcej czasu by zajął dojazd do jakiejś knajpki. O czekaniu na posiłek, nie wspominając.
Tradycyjnie też dodam, że to curry z warzywami możesz wzbogacić o jakiś mięsny element, choć jak już pisałam, ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka, więc takiej potrzeby nie ma. Ale jeśli Ty, Twój partner/partnerka musicie mieć mięso na obiad, to do curry z dynią dobrze pasować będzie kurczak, ryba lub krewetki. Przy czym rybę najlepiej pokroić w nieduże kawałki i ugotować w sosie.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 20 min
Składniki
- 300 g ryżu basmati
- 800 g przecieru pomidorowego
- 400 g ciecierzycy
- 400 ml mleka kokosowego
- 4 łyżeczki pasty curry
- 800 g dyni
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka harrisy
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 plaster imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść listków świeżej kolendry
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w półksiężyce, czosnek w plasterki.
- W woku lub w głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pastę curry oraz pozostałe przyprawy, podsmażaj ok. 30 sek.
- Na patelnię dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj ok. 3 min (możesz dodać odrobinę wody, aby całość się nie przypaliła).
- W międzyczasie dynię pokrój w kostkę. Dodaj ją na patelnię.
- Wlej mleko kokosowe, przecier pomidorowy. Gotuj ok. 10 min, aż dynia będzie miękka*.
- Na koniec dodaj ciecierzycę oraz posiekane listki kolendry.
- W czasie przygotowania curry ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Podawaj z potrawką.
* Zwykle gotuję obiad dzień wcześniej, po czym go wystudzam (jak organizuję gotowanie na co dzień, przeczytasz tu). Żeby potem, na drugi dzień, dynia lub inne warzywa nie były rozgotowane, wyłączam gaz nieco wcześniej, aż będą lekko twarde. Dojdą podczas wystudzania oraz podgrzewania w kolejne dni.
You must be logged in to post a comment.