Jakie dania królują u Ciebie, gdy przychodzi jesień/zima? U mnie najczęściej to kuchnia azjatycka (nic tak dobrze nie rozgrzewa!), a także zupy i zapiekanki. Te pierwsze, wiadomo, rozgrzewają, więc latem rzadko ma się ochotę je robić, a zapiekanki… Wystarczy tylko wspomnieć, że wymagają załączenia piekarnika i wszystko staje się jasne.
Ale teraz już wiesz, jakich przepisów możesz się tu spodziewać w najbliższym czasie. Szczególnie że to nie do końca najlepsza pora na obiady z sezonowych warzyw i lekkie sałatki.
Na pierwszy ogień idzie zapiekanka z batatów. To w sumie taka trochę bardziej nowoczesna zapiekanka ziemniaczana, nie powstydzisz się jej nawet na spotkaniu rodzinnym (choć wtedy koniecznie zwiększ ilość składników, bo jak widzisz – w tym wypadku przewidziałam dwie porcję).
Tę zapiekankę ziemniaczaną możecie zrobić na obiad, kolację lub na wynos – zjeść na zimno lub odgrzać w mikrofalówce. Wiem, bo testowałam i taka też jest dobra.
Przy okazji jeszcze dodam, skąd taki pomysł na zapiekankę. Jak to zwykle bywa, zostały mi bataty, które już prawie zapuszczały korzenie, więc musiała coś szybko z nimi zrobić. Do tego dodałam to, co zostało mi w lodówce i już! A jeśli chcesz, żeby była to zapiekanka wegetariańska, to zrezygnuj z boczku. Możesz, zamiast niego, dodać wegański boczek (z płatków kokosowych, mi nie do końca smakuje), tofu lub nie dodawać nic. Same bataty robią tu robotę.
No dobra, daję już ten przepis na zapiekankę z ziemniakami, bo wiem, że pewnie nie możesz się już go doczekać.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie (na porcję): 429 kcal
Składniki
- 2 duże bataty
- 100 g boczku
- 1 szalotka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Boczek pokrój w cienkie plastry.
- Rozgrzej patelnię grillową bez dodatku tłuszczu i podsmażaj na niej boczek z obu stron, aż będzie rumiany.
- Bataty pokrój w plastry, szalotkę w półksiężyce.
- Wymieszaj mleko z przyprawami.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, funkcja góra dół.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą.
- Układaj kolejno: bataty, szalotkę, boczek. Zalej wszystko mlekiem.
- Piecz domową zapiekankę przez 20-25 min.
You must be logged in to post a comment.