Choć dania jednogarnkowe zwykle nie wyglądają efektownie, są zbawieniem, gdy chcesz przygotować szybki i zdrowy posiłek na kilka dni. Wszystko wrzuca się do jednego garnka, jest więc minimum roboty i… minimum zmywania. A jeśli, tak jak ja, nie masz zmywarki, to doskonale rozumiesz, o co chodzi.
Tylko ja nie bardzo lubię gulaszy (oprócz gulaszu po węgiersku, no i jeszcze tego gulaszu z chorizo), a leczo czy ratatuj to nie bardzo moje smaki. Wolę iść w danie azjatyckie, które są aromatyczne, sycące i rozgrzewające. Czyli, podsumowując, są idealne w sezonie jesienno-zimowym.
I dziś mam przepis na laksę. Tak właściwie jest to zupa, której podstawę stanowi pasta przygotowana z wielu intensywnych przypraw. Ale jest na tyle treściwa, że mi bardziej przypomina curry z dodatkami.
Laksę można podawać z kurczakiem, krewetkami czy rybą. U mnie w przepisie znalazła się jednak laksa wegetariańska, z dodatkiem soczewicy, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś dodał do niej swoje ulubione mięso.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 min
Kalorie (na porcję): 281,5 kcal
Składniki
- 300 ml bulionu
- 120 g soczewicy czerwonej
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 marchewki
- 1 łyżka oleju kokosowego
Pasta
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 plasterki imbiru
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka soli kala namak
- sok z połowy limonki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki kuminu
Przygotowanie
- Zmiksuj wszystkie składniki na pastę na gładką masę.
- W garnku rozgrzej olej kokosowy, podsmażaj przed 2 minuty pastę.
- Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do pasty, podsmażaj 2-3 min.
- Wlej do garnka bulion oraz mleko kokosowe.
- Gdy całość się zagotuje, wrzuć soczewicę.
- Gotuj zupę, aż soczewica będzie miękka (ok. 15-20 min).
- Laksę możesz podawać z makaronem ryżowym vermicelli.

Przepisy wegetariańskie dla początkujących
Jeśli chcesz ograniczać mięso, tak jak ja, to azjatycka kuchnia jest idealna, by testować wegetariańskie przepisy. Dlaczego? Ponieważ nawet nie zauważysz, że w tych daniach brakuje mięsa, nie jest ono w ogóle tam potrzebne.
Potrawy te bazują na warzywach, przyprawach, podaje się je z ryżem. A źródłem białka są strączki – zwykle soczewica i ciecierzyca. Od razu jako ciekawostkę dodam, że w 100 g soczewicy czerwonej jest 24,63 g białka, natomiast w 100 g kurczaka jest go… 31 g. Prawda, że różnica jest niewielka?
A jeśli szukasz dania wegetariańskie obiadowe dla urozmaicenia swojej diety, to pamiętaj, że u mnie znajdziesz ich sporo – m.in. risotto z kurkami, burgery z czerwonej fasoli, korma, tabbouleh z hummusem czy spaghetti na czerwonym winie.
Oprócz tego mam jeszcze sporo innych propozycji: pastę na bazie ciecierzycy (hummus, hummus i jeszcze raz hummus!), sałatki, czy smakowite przekąski na lunch, imprezę czy kolacje (naleśniki ruskie, tarta z cukinią czy roladki z cukinii).
You must be logged in to post a comment.