Laksa wegańska

1 listopada 2019

Laksa wegańska

Choć dania jednogarnkowe zwykle nie wyglądają efektownie, są zbawieniem, gdy chcesz przygotować szybki i zdrowy posiłek na kilka dni. Wszystko wrzuca się do jednego garnka, jest więc minimum roboty i… minimum zmywania. A jeśli, tak jak ja, nie masz zmywarki, to doskonale rozumiesz, o co chodzi.

Tylko ja nie bardzo lubię gulaszy (oprócz gulaszu po węgiersku, no i jeszcze tego gulaszu z chorizo), a leczo czy ratatuj to nie bardzo moje smaki. Wolę iść w danie azjatyckie, które są aromatyczne, sycące i rozgrzewające. Czyli, podsumowując, są idealne w sezonie jesienno-zimowym.

I dziś mam przepis na laksę. Tak właściwie jest to zupa, której podstawę stanowi pasta przygotowana z wielu intensywnych przypraw. Ale jest na tyle treściwa, że mi bardziej przypomina curry z dodatkami.

Laksę można podawać z kurczakiem, krewetkami czy rybą. U mnie w przepisie znalazła się jednak laksa wegetariańska, z dodatkiem soczewicy, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś dodał do niej swoje ulubione mięso.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 35 min

Kalorie (na porcję): 281,5 kcal

Składniki

  • 300 ml bulionu
  • 120 g soczewicy czerwonej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Pasta
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 plasterki imbiru
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka soli kala namak
  • sok z połowy limonki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kuminu

Przygotowanie

  1. Zmiksuj wszystkie składniki na pastę na gładką masę.
  2. W garnku rozgrzej olej kokosowy, podsmażaj przed 2 minuty pastę.
  3. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do pasty, podsmażaj 2-3 min.
  4. Wlej do garnka bulion oraz mleko kokosowe.
  5. Gdy całość się zagotuje, wrzuć soczewicę.
  6. Gotuj zupę, aż soczewica będzie miękka (ok. 15-20 min).
  7. Laksę możesz podawać z makaronem ryżowym vermicelli.
Laksa wegańska

Przepisy wegetariańskie dla początkujących

Jeśli chcesz ograniczać mięso, tak jak ja, to azjatycka kuchnia jest idealna, by testować wegetariańskie przepisy. Dlaczego? Ponieważ nawet nie zauważysz, że w tych daniach brakuje mięsa, nie jest ono w ogóle tam potrzebne.

Potrawy te bazują na warzywach, przyprawach, podaje się je z ryżem. A źródłem białka są strączki – zwykle soczewica i ciecierzyca. Od razu jako ciekawostkę dodam, że w 100 g soczewicy czerwonej jest 24,63 g białka, natomiast w 100 g kurczaka jest go… 31 g. Prawda, że różnica jest niewielka?

A jeśli szukasz dania wegetariańskie obiadowe dla urozmaicenia swojej diety, to pamiętaj, że u mnie znajdziesz ich sporo – m.in. risotto z kurkami, burgery z czerwonej fasoli, korma, tabbouleh z hummusem czy spaghetti na czerwonym winie.

Oprócz tego mam jeszcze sporo innych propozycji: pastę na bazie ciecierzycy (hummus, hummus i jeszcze raz hummus!), sałatki, czy smakowite przekąski na lunch, imprezę czy kolacje (naleśniki ruskie, tarta z cukinią czy roladki z cukinii).


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Zupa z dyni azjatycka

Zupa z dyni azjatycka

Choć zwykle wydaje nam się, że wiosna i lato obfitują w pyszne, sezonowe warzywa i owoce, to także jesienią ich nie brak. To przede wszystkim czas na jabłka i warzywa korzeniowe, ale i tak głównym bohaterem jest dynia. Ja ją wtedy jem do znudzenia. Głównie […]

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny zna (i kocha) każdy wielbiciel kuchni chińskiej. Ale nie każdy wie, że może w 30 ,min przygotować go w domu – do kurczaka, tofu czy jako dip do sajgonek lub warzyw. Dlatego sprawdź, jak zrobić sos słodko-kwaśny.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]