Placki ziemniaczane po węgiersku to jeden z moich ulubionych przepisów obiadowych. Jednak zwykle… robiła je moja mama, ja ograniczałam się do konsumpcji. Dlaczego? Bo choć za placek po węgiersku dałabym się pokroić, to… przeszkadza mi mięso w gulaszu. Mam swoje dziwactwa i nie zjem wołowiny czy wieprzowiny, która jest w kawałkach, a nie w postaci mielonej.
A gdy się wyprowadziłam z domu, to postanowiłam przygotować wegetariański gulasz do placka po węgiersku. Co prawda Piotrek na początku był trochę niepocieszony, ale szybko taki wege obiad przypadł mu do gustu.
Co więcej, w mojej wersji jest bardziej fit – zauważ, że jedna porcja ma tylko 350 kcal! I wcale nie oszukuję, po prostu placki ziemniaczane są pieczone, a nie smażone. Co ciekawe, wszyły bardzo chrupiące. To dzięki temu, że w trakcie pieczenia posmarowałam je oliwą i podpiekłam na funkcji grill. Całość wyszła przepysznie, jestem też pewna, że nawet takie wegetariańskie obiady domowe zasmakują każdemu mięsożercy.
Jeszcze jedno, ten przepis na placek po węgiersku szybko można zamienić na wegańską wersję. Tak naprawdę wystarczy nie dodawać jajka do placków ziemniaczanych. I zdrowy, fit obiad gotowy.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie (na porcję): 350 kcal
Składniki
Gulasz węgierski wegetariański
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 6 pieczarek
- 500 g przecieru pomidorowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki oliwy
Placki ziemniaczane pieczone
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie
Gulasz węgierski wegetariański
- Marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w półksiężyce.
- Na głębokiej patelni lub w garnku podgrzej oliwę, dodaj marchewkę oraz cebulę i podsmażaj na małym ogniu przez ok. 5 min.
- W międzyczasie obie papryki pokrój w kostkę. Dodaj do garnka i smaż kolejne 5 min.
- Pieczarki pokrój w plasterki, dodaj do pozostałych warzyw i smaż ok. 3 min.
- Wlej przecier pomidorowy, dodaj koncentrat oraz przyprawy. Całość gotuj pod przykryciem ok. 10 min.
Placki ziemniaczane pieczone
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, funkcja góra dół.
- Ziemniaki zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Dodaj do ziemniaków jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj łyżką ciasto na placki.
Wstaw placki do piekarnika na ok. 10 min. Po tym czasie wysuń blachę i przy pomocy pędzelka - posmaruj placki oliwą. Włóż ponownie do piekarnika, przełączając na funkcję grill. Piecz ok. 10 min lub do zrumienienia.
You must be logged in to post a comment.