Jak myślisz o jesiennych potrawach, to co w pierwszej kolejności przychodzi Ci do głowy? Mnie dania jednogarnkowe, w szczególności zupy i gulasze. I choć jestem fanką tych pierwszych, to za gulaszami nigdy nie przepadałam. Dalej tak jest, dlatego jak mi jakiś zasmakuje, to mogę mieć pewność, że jest naprawdę pyszny. I tym samym mam dla Ciebie pomysł na obiad. Co więcej, będzie to szybki obiad, jeśli tylko dzień wcześniej będziesz pamiętać o namoczeniu fasoli (lub i nie, jeśli korzystasz z konserwowej, z puszki).
Ten przepis na gulasz jest bardzo prosty, a jednocześnie trochę inny, niż klasyczne propozycje. A to wszystko za sprawą ostrego chorizo i wędzonej papryki, która idealnie pasuje do takich dań. I oczywiście, jest to gulasz z papryką – mam wrażenie, że to właśnie ona nadaje tego specyficznego smaku tym potrawom.
Zobacz, jak zrobić gulasz i nie zapomnij go uwzględnić w swoich posiłkach w najbliższym czasie.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 min
Kalorie (na porcję): 212 kcal
Składniki
- 150 g białej fasoli
- 100 g chorizo
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 500 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Dzień wcześniej namocz fasolę.
- Ugotuj fasolę do miękkości.
- W międzyczasie pokrój chorizo na plasterki, podsmażaj na patelni (bez dodatku tłuszczu), aż będzie lekko chrupiące. Ściągnij kiełbaskę, lecz pozostaw wytopiony tłuszcz.
- Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, podsmażaj na patelni po chorizo, aż cebula się zeszkli, a papryka delikatnie zmięknie.
- Dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy, gotuj całość ok. 10 min.
- Na końcu dodaj chorizo i fasolę, gotuj gulasz jeszcze przez ok. 5 min.
- Podawaj z ryżem lub z chlebem.
Szybkie przepisy na obiad – sprytne wskazówki
Rzadko gotujesz, bo nigdy nie masz na to czasu? Kupujesz gotowe dania lub jadasz na mieście? Zdradzę Ci sposób na szybkie i zdrowie obiady, których przygotowanie zajmie mniej czasu, niż wizyta w sklepie.
I nie będą to żadne „magiczne” pomysły, tylko jedna, prosta wskazówka. Zamrażaj gotowe potrawy. Najlepiej nadają się do tego wszelkie dania jednogarnkowe jak ten gulasz z papryką. Ale mogą to być również sosy, do których trzeba już tylko ugotować makaron czy ryż.
Przykładowo, jeśli przygotowujesz gulasz, użyj dwa razy więcej składników, niż jest to podane w przepisie. A potem zamroź od razu to, czego nie dasz rady zjeść (no dobrze, może nie od razu, poczekaj, aż całkowicie ostygnie). Najlepiej używać do tego pojemników do mrożenia o pojemności odpowiadającej Twoim potrzebom. Potem trzeba go rano, przed wyjściem z pracy, wyciągnąć i przełożyć do lodówki – tam powoli będzie się rozmrażać. A po przyjściu z pracy wystarczy go już tylko podgrzać.
I co, da się? Oczywiście, że tak. Dlatego nie szukaj już wymówek.
You must be logged in to post a comment.