Na mojej stronie znajdziesz niejeden przepis na dania kuchni azjatyckiej. Tym razem mam jednak dla Ciebie wariację z suszonymi pomidorami, którą ja po prostu uwielbiam. A gdy do tego dojdzie mleko kokosowe i krewetki, to przepis na danie idealne jest gotowy.
Do takich potraw najchętniej używam też mleka kokosowego z Real Thai – kosztuje ok. 10 zł, a zawartość ekstraktu kokosowego to 85%, reszta to woda. Dzięki temu jest gęste, a i przy okazji pozbawione różnych, sztucznych dodatków. Sos na bazie tego mleka jest kremowy, idealny. Jednak zauważyłam, że coraz trudniej jest znaleźć produkty tej marki – nie są we wszystkich sklepach, a czasami zostały już po prostu wykupione.
Co zrobić, jeśli masz mleczko o zawartości kokosa na poziomie 50-60%, a chcesz uzyskać gęsty sos? Gdy jest ono rzadsze, dodawaj je partiami i czekaj aż kolejna część się wygotuje. Gdy woda odparuje, wlej kolejną porcję. Ja tak właśnie zrobiłam podczas przygotowania tego dania i przyznam, że sama byłam zaskoczona efektem.
Składniki
- 120 g makaronu ryżowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 10-15 krewetek
- 8 suszonych pomidorów w oleju
- 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
- sok z ćwiartki cytryny
- pół łyżeczki płatków chilli
- 2 garści świeżego szpinaku
Przygotowanie
- Dwa ząbki czosnku pokrój na plasterki, a suszone pomidory w cienkie paseczki.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj pomidory, suszone czosnek, pastę curry i chwilę podsmażaj.
- Wlej na patelnię mleko kokosowe (możesz partiami) i gotuj, aż sos będzie kremowy.
- W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu.
- Krewetki zamarynuj w soku z cytryny i chilli, dodaj do sosu, aby się w nim ugotowały.
- Sos podawaj z makaronem ryżowym oraz ze świeżym szpinakiem.

You must be logged in to post a comment.