fbpx
Korma

17 czerwca 2019

Korma

Korma to popularne, indyjskie danie, którego podstawą jest pasta przygotowywana z aromatycznych przypraw. Można skomponować je na różnych sposobów, z kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej. Ja postanowiłam skorzystać z tego, że akurat znalazłam w sklepie ser paneer (na końcu wyjaśniam, czym się charakteryzuje) i użyłam go zamiast mięsa. Ale w wersji wegańskiej myślę, że równie dobrze można byłoby wykorzystać z tofu – ja jednak soi jeść nie mogę, więc u mnie w przepisach jej nie znajdziecie.

Dodam jeszcze, że korma to idealne danie, które można przygotować w większej ilości. Ja jak zwykle zrobiłam cztery porcje – dla mnie i dla Piotrka na dwa dni. Natomiast sam sos (bez sera i jogurtu naturalnego) spokojnie można mrozić. Oczywiście należy wcześniej całkowicie go wystudzić, dopiero potem przełożyć do pojemniczka. Mając w pogotowiu takie awaryjną potrawę oszczędza się czas w kryzysowych sytuacjach.

Wiem, że niektórzy też takie sosy pasteryzują. Ja jednak nie jestem ekspertką jeśli chodzi o tę metodę (co więcej, sama chętnie bym przyjęła jakieś sprawdzone wskazówki dotyczące pasteryzacji). Dlatego u mnie mrożenie to podstawa.

Indyjska korma - składniki

pasta do kormy

Korma - przepis

  1. Wszystkie składniki na pastę zblenduj.
  2. Pokrój cebule w półksiężyce
  3. Rozgrzej w garnku łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę i podsmażaj, aż delikatnie zbrązowieje, mieszając regularnie, aby się nie spaliła.
  4. Na minutę przed końcem smażenia cebuli dodaj miód, aby ją skarmelizować.
  5. Dodaj do garnka pastę, podsmażaj 2-3 minuty.
  6. Wlej bulion oraz pomidory z puszki, zagotuj całość.
  7. Gdy sos zacznie się gotować, zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj 15 min pod przykryciem.
  8. Zdejmij garnek z ognia, dodaj migdały i całość zblenduj na gładki sos.
  9. Pokrój ser w kostkę, dodaj do zmiksowanego sosu i jeszcze przez chwilę gotuj go – ok. 5 min.
  10. Przełóż sos na talerz, podawaj go z ryżem lub chlebkiem typu naan. Do każdej porcji dodaj 1 łyżkę jogurtu naturalnego.
Korma

Paneer – co to jest?

Paneer to rodzaj zwartego twarogu, który jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej. Robi się go z mleka krowiego, które można zakwasić sokiem z cytryny. W prostu sposób można ten ser przygotować w domu, aczkolwiek ja skorzystałam z kupnej wersji.

Dzięki temu, że jest zwarty, można go pokroić w plastry czy w kostkę, nie rozwala się. Zwykle dodawany jest do potraw takich jak curry lub korma, można go również opanierować i podsmażyć.

Jak to twaróg, nie ma intensywnego smaku, jest delikatny. Ale dzięki temu bardzo dobrze chłonie inne aromaty, tak jak w przypadku tej kormy.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Kupiłaś/eś burratę i teraz nie wiesz, co z nią zrobić? Przygotuj prosty i szybki makaron z sosem pomidorowym i delikatną burratą, która nada mu kremowej konsystencji. Sprawdź przepis na włoski obiad z burratą.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?