Korma

17 czerwca 2019

Korma

Korma to popularne, indyjskie danie, którego podstawą jest pasta przygotowywana z aromatycznych przypraw. Można skomponować je na różnych sposobów, z kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej. Ja postanowiłam skorzystać z tego, że akurat znalazłam w sklepie ser paneer (na końcu wyjaśniam, czym się charakteryzuje) i użyłam go zamiast mięsa. Ale w wersji wegańskiej myślę, że równie dobrze można byłoby wykorzystać z tofu – ja jednak soi jeść nie mogę, więc u mnie w przepisach jej nie znajdziecie.

Dodam jeszcze, że korma to idealne danie, które można przygotować w większej ilości. Ja jak zwykle zrobiłam cztery porcje – dla mnie i dla Piotrka na dwa dni. Natomiast sam sos (bez sera i jogurtu naturalnego) spokojnie można mrozić. Oczywiście należy wcześniej całkowicie go wystudzić, dopiero potem przełożyć do pojemniczka. Mając w pogotowiu takie awaryjną potrawę oszczędza się czas w kryzysowych sytuacjach.

Wiem, że niektórzy też takie sosy pasteryzują. Ja jednak nie jestem ekspertką jeśli chodzi o tę metodę (co więcej, sama chętnie bym przyjęła jakieś sprawdzone wskazówki dotyczące pasteryzacji). Dlatego u mnie mrożenie to podstawa.

Składniki

pasta

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na pastę zblenduj.
  2. Pokrój cebule w półksiężyce
  3. Rozgrzej w garnku łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę i podsmażaj, aż delikatnie zbrązowieje, mieszając regularnie, aby się nie spaliła.
  4. Na minutę przed końcem smażenia cebuli dodaj miód, aby ją skarmelizować.
  5. Dodaj do garnka pastę, podsmażaj 2-3 minuty.
  6. Wlej bulion oraz pomidory z puszki, zagotuj całość.
  7. Gdy sos zacznie się gotować, zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj 15 min pod przykryciem.
  8. Zdejmij garnek z ognia, dodaj migdały i całość zblenduj na gładki sos.
  9. Pokrój ser w kostkę, dodaj do zmiksowanego sosu i jeszcze przez chwilę gotuj go – ok. 5 min.
  10. Przełóż sos na talerz, podawaj go z ryżem lub chlebkiem typu naan. Do każdej porcji dodaj 1 łyżkę jogurtu naturalnego.
Korma

Paneer – co to jest?

Paneer to rodzaj zwartego twarogu, który jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej. Robi się go z mleka krowiego, które można zakwasić sokiem z cytryny. W prostu sposób można ten ser przygotować w domu, aczkolwiek ja skorzystałam z kupnej wersji.

Dzięki temu, że jest zwarty, można go pokroić w plastry czy w kostkę, nie rozwala się. Zwykle dodawany jest do potraw takich jak curry lub korma, można go również opanierować i podsmażyć.

Jak to twaróg, nie ma intensywnego smaku, jest delikatny. Ale dzięki temu bardzo dobrze chłonie inne aromaty, tak jak w przypadku tej kormy.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Szarpany chlebowiec, jackfruit

Szarpany chlebowiec, jackfruit

Chcesz ograniczyć spożycie mięsa? Nie musisz rezygnować z ulubionych potraw – zrób szarpanego chlebowca, który teksturą przypomina mięso. Podają przepis na jackfrutia, którego wykorzystasz na kanapki lub do burgerów.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *