Korma

17 czerwca 2019

Korma

Korma to popularne, indyjskie danie, którego podstawą jest pasta przygotowywana z aromatycznych przypraw. Można skomponować je na różnych sposobów, z kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej. Ja postanowiłam skorzystać z tego, że akurat znalazłam w sklepie ser paneer (na końcu wyjaśniam, czym się charakteryzuje) i użyłam go zamiast mięsa. Ale w wersji wegańskiej myślę, że równie dobrze można byłoby wykorzystać z tofu – ja jednak soi jeść nie mogę, więc u mnie w przepisach jej nie znajdziecie.

Dodam jeszcze, że korma to idealne danie, które można przygotować w większej ilości. Ja jak zwykle zrobiłam cztery porcje – dla mnie i dla Piotrka na dwa dni. Natomiast sam sos (bez sera i jogurtu naturalnego) spokojnie można mrozić. Oczywiście należy wcześniej całkowicie go wystudzić, dopiero potem przełożyć do pojemniczka. Mając w pogotowiu takie awaryjną potrawę oszczędza się czas w kryzysowych sytuacjach.

Wiem, że niektórzy też takie sosy pasteryzują. Ja jednak nie jestem ekspertką jeśli chodzi o tę metodę (co więcej, sama chętnie bym przyjęła jakieś sprawdzone wskazówki dotyczące pasteryzacji). Dlatego u mnie mrożenie to podstawa.

Składniki

  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • kostka sera paneer
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju

pasta

  • kawałek imbiru (5 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli kala namak
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • 4 łyżki oleju z orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na pastę zblenduj.
  2. Pokrój cebule w półksiężyce
  3. Rozgrzej w garnku łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę i podsmażaj, aż delikatnie zbrązowieje, mieszając regularnie, aby się nie spaliła.
  4. Na minutę przed końcem smażenia cebuli dodaj miód, aby ją skarmelizować.
  5. Dodaj do garnka pastę, podsmażaj 2-3 minuty.
  6. Wlej bulion oraz pomidory z puszki, zagotuj całość.
  7. Gdy sos zacznie się gotować, zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj 15 min pod przykryciem.
  8. Zdejmij garnek z ognia, dodaj migdały i całość zblenduj na gładki sos.
  9. Pokrój ser w kostkę, dodaj do zmiksowanego sosu i jeszcze przez chwilę gotuj go – ok. 5 min.
  10. Przełóż sos na talerz, podawaj go z ryżem lub chlebkiem typu naan. Do każdej porcji dodaj 1 łyżkę jogurtu naturalnego.
Korma

Paneer – co to jest?

Paneer to rodzaj zwartego twarogu, który jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej. Robi się go z mleka krowiego, które można zakwasić sokiem z cytryny. W prostu sposób można ten ser przygotować w domu, aczkolwiek ja skorzystałam z kupnej wersji.

Dzięki temu, że jest zwarty, można go pokroić w plastry czy w kostkę, nie rozwala się. Zwykle dodawany jest do potraw takich jak curry lub korma, można go również opanierować i podsmażyć.

Jak to twaróg, nie ma intensywnego smaku, jest delikatny. Ale dzięki temu bardzo dobrze chłonie inne aromaty, tak jak w przypadku tej kormy.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Wegetariańska pasta fasolowa

Wegetariańska pasta fasolowa

Masz dość kanapek z serem i szynką? No cóż, nie dziwię Ci się i przychodzę z odsieczą. Sprawdź przepis na wegetariańską pastę z czerwonej fasoli, która odmieni oblicze Twoich kanapek.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]