Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Korma

17 czerwca 2019

Korma

Korma to popularne, indyjskie danie, którego podstawą jest pasta przygotowywana z aromatycznych przypraw. Można skomponować je na różnych sposobów, z kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej. Ja postanowiłam skorzystać z tego, że akurat znalazłam w sklepie ser paneer (na końcu wyjaśniam, czym się charakteryzuje) i użyłam go zamiast mięsa. Ale w wersji wegańskiej myślę, że równie dobrze można byłoby wykorzystać z tofu – ja jednak soi jeść nie mogę, więc u mnie w przepisach jej nie znajdziecie.

Dodam jeszcze, że korma to idealne danie, które można przygotować w większej ilości. Ja jak zwykle zrobiłam cztery porcje – dla mnie i dla Piotrka na dwa dni. Natomiast sam sos (bez sera i jogurtu naturalnego) spokojnie można mrozić. Oczywiście należy wcześniej całkowicie go wystudzić, dopiero potem przełożyć do pojemniczka. Mając w pogotowiu takie awaryjną potrawę oszczędza się czas w kryzysowych sytuacjach.

Wiem, że niektórzy też takie sosy pasteryzują. Ja jednak nie jestem ekspertką jeśli chodzi o tę metodę (co więcej, sama chętnie bym przyjęła jakieś sprawdzone wskazówki dotyczące pasteryzacji). Dlatego u mnie mrożenie to podstawa.

Składniki

  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • kostka sera paneer
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju

pasta

  • kawałek imbiru (5 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli kala namak
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • 4 łyżki oleju z orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na pastę zblenduj.
  2. Pokrój cebule w półksiężyce
  3. Rozgrzej w garnku łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę i podsmażaj, aż delikatnie zbrązowieje, mieszając regularnie, aby się nie spaliła.
  4. Na minutę przed końcem smażenia cebuli dodaj miód, aby ją skarmelizować.
  5. Dodaj do garnka pastę, podsmażaj 2-3 minuty.
  6. Wlej bulion oraz pomidory z puszki, zagotuj całość.
  7. Gdy sos zacznie się gotować, zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj 15 min pod przykryciem.
  8. Zdejmij garnek z ognia, dodaj migdały i całość zblenduj na gładki sos.
  9. Pokrój ser w kostkę, dodaj do zmiksowanego sosu i jeszcze przez chwilę gotuj go – ok. 5 min.
  10. Przełóż sos na talerz, podawaj go z ryżem lub chlebkiem typu naan. Do każdej porcji dodaj 1 łyżkę jogurtu naturalnego.
Korma

Paneer – co to jest?

Paneer to rodzaj zwartego twarogu, który jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej. Robi się go z mleka krowiego, które można zakwasić sokiem z cytryny. W prostu sposób można ten ser przygotować w domu, aczkolwiek ja skorzystałam z kupnej wersji.

Dzięki temu, że jest zwarty, można go pokroić w plastry czy w kostkę, nie rozwala się. Zwykle dodawany jest do potraw takich jak curry lub korma, można go również opanierować i podsmażyć.

Jak to twaróg, nie ma intensywnego smaku, jest delikatny. Ale dzięki temu bardzo dobrze chłonie inne aromaty, tak jak w przypadku tej kormy.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *