Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Gniecione ziemniaki z pesto

17 czerwca 2019

Gniecione ziemniaki z pesto

Do znudzenia mogę powtarzać, że moimi ulubionymi warzywami są… ziemniaki. I jestem skłonna pójść na wojnę na argumenty z każdym, kto będzie twierdził, że są małowartościowe i tuczące… Więc lepiej ze mną nie zadzieraj.

A tak poważnie, ziemniaki mogę jeść na milion różnych sposobów. Pieczone, smażone, prosto z ogniska… Ziemniaki faszerowane, puree ziemniaczane. Nawet zwykłe ziemniaczki młode podawane z koperkiem mają dla mnie swój urok.

Ale tym razem mam prawdziwą bombę – hit Instagrama, który atakował mnie ilekroć klikałam w szukajkę (bo ja akurat mam doskonale zoptymalizowane treści, jakie Instagram mi podpowiada…). Są to gniecione ziemniaki. Zaraz przekonasz się, że to są tak banalne w przygotowaniu, że aż prostackie. Ale chyba w tym tkwi cały ich urok. Zresztą zawsze powtarzałam, że danie nie musi być wykwintne i luksusowe, aby było smaczne.

Przepis, jak zaraz sam się przekonasz, nie jest trudny. A jeśli nie lubisz marnować jedzenia w swojej kuchni, to po zapoznaniu się z nim przejdź do moich zero wastowych wskazówek, które znajdziesz pod zdjęciami.

Składniki

Ziemniaki
  • 500 g zemniaków
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Pesto zero waste
  • liście rzodkiewki
  • liście kalarepy (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g słonecznika
  • 90 ml oleju lnianego*
  • 2-3 łyżki startego parmezanu lub płatków drożdżowych
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie obierz, umyj (jeśli używasz młodych ziemniaczków, nie musisz ich ubierać).
  2. Przełóż je do garnka, zalej wodą, aż zostaną przykryte i gotuj je w całości do miękkości. Gdy woda się zagotuje, posól ją.
  3. Nastaw piekarnik na 200 stopni, funkcja góra dół.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  5. Rozgnieć ziemniaki**, przełóż je na blasze.
  6. Przy pomocy pędzelka posmaruj ziemniaki oliwą, posól oraz popierz
  7. Wstaw całość do piekarnika na 15 min – ziemniaki mają się zrumienić z góry.
  8. Liście rzodkiewki oraz kalarepy przepłucz, odsącz nadmiar wody.
  9. Wszystkie składniki pesto przełóż do miseczki, zblenduj na gładką pastę***.

* Oleju lnianego nie można podgrzewać, dlatego pamiętaj, aby pesto nałożyć na ziemniaki dopiero po ich upieczeniu.

** Ja rozmiotłam ziemniaki przy pomocy praski do hamburgerów, aczkolwiek zwykły kubek równie dobrze sprawdzi się w tym celu.

*** Możesz przygotować więcej pesto i część przełożyć do słoiczka. Wtedy zalej je niedużą ilością oliwy, aby zachować mocny, zielony kolor pasty.

Ziemniaki z pesto
Pesto zero waste

Zero waste w kuchni

Mam dla Ciebie dwie porady odnośnie tego, jak wprowadzić zasady zero waste w swojej kuchni i to bez żadnego wysiłku.

Na potrzeby tego przepisu specjalnie gotowałam ziemniaki. Jednak o wiele lepiej będzie, jeśli wykorzystasz te, które pozostały Ci z obiadu – przyznaj, że pewnie nie raz zdarzyło Ci się je wyrzucić, co? I nie przejmuj się, jeśli nie są w całości. Tak co prawda wyglądają bardziej efektownie, ale możesz użyć nawet połówek czy ćwiartek. Ba! Mam nawet wskazówkę, co zrobić z takimi, które zostały już wcześniej rozgniecione. Przełóż je do rękawa cukierniczego (może to być foliówka z odciętym końcem) i nałóż je na blasze tak, jakbyś robił bezę. Swoją drogą, u kogo w domu ziemniaki były do obiadu rozgniatane i nakładane taką łyżką, jak do lodów? Jestem ciekawa.

Natomiast drugi sposób, może jak się już domyślasz, polega na wykorzystaniu resztek, które zwykle się wyrzuca – jak liście kalarepy i rzodkiewki, które są tak naprawdę bardzo odżywcze. Ale, od razu zaznaczę, ja mam bardzo mieszane uczucia co do takich praktyk.

Liści nie wykorzystuje, jeśli kupiłam warzywa w „normalnym” sklepie, ponieważ jest więcej niż prawdopodobne, że były pryskane. A w nich o wiele bardziej kumulują się chemiczne środki ochrony roślin. Jeśli jednak wiem, że pochodzą od sprawdzonego dostawcy (polecam akcję Lokalny Rolnik, biobazary i „prawdziwe” targi warzywne), to jak najbardziej je wykorzystuje. Czasami, tak jak w tym przypadku, do pesto, a czasami trafiają do bulionu warzywnego, który często gotuje na zapas i mrożę, aby w kilka minut wyczarować pyszną zupę.
A jakie są Twoje ulubione praktyki?


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Jajka BLT

Jajka BLT

Jeśli brakuje Ci już pomysłów na bezglutenowe śniadania lub masz ochotę na pyszną przekąskę, sprawdź przepis na jajka inspirowane kanapką BLT. To proste, lecz efektowne danie, które zasmakuje każdemu.

Kwiaty cukinii z ricottą

Kwiaty cukinii z ricottą

Chcesz zachwycić znajomych lub rodzinę na przyjęciu? Przygotuj faszerowane kwiaty cukinii w cieście. Mam dla Ciebie prosty przepis na kwiaty cukinii smażone, z chrupiąca tempurą.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *