fbpx
Risotto z krewetkami i suszonymi pomidorami

24 czerwca 2019

Risotto z krewetkami i suszonymi pomidorami

Risotto to jeden ze sposobów na przygotowywanie ryżu. Pochodzi oczywiście z Włoch i polega na gotowaniu specjalnej odmiany ryżu (najczęściej arborio) w bulionie oraz winie. Ważne jest, aby zawsze było podawane na świeżo, ponieważ odgrzewane risotto nie jest ani w połowie tak dobre.

Dodatki do risotto mogą być przeróżne – oczywiście mniej znaczy więcej. Na mojej stronie pojawiła się już wersja jesienna, z kurkami, a teraz przyszedł czas na klasykę – krewetki i suszone pomidory. I na tym z pewnością nie poprzestanę, ponieważ choć na co dzień nie jem zbyt często ryżu, to ten sposób przygotowania uwielbiam.

Mam jeszcze złą i dobrą wiadomość. Zła jest taka, że risotto uważane jest za jedno z trudniejszych dań. Ale – miała być też dobra wiadomość – moim zdaniem wcale tak nie jest. Wszystko opiera się na tym, aby ryż gotować według pewnych ściśle określonych wytycznych. I czasami trzeba robić to na oko, o czym się za chwilę przekonasz. Tak naprawdę wystarczy trochę wyczucia.

Ale zanim go nabierzesz, mam wskazówkę, co zrobić, aby risotto zawsze wychodziło kremowe. Nie możesz się doczekać? Nie dziwię się. Najpierw dodam jeszcze, że w kuchni włoskiej chodzi przede wszystkim o prostotę – dlatego dwa, trzy składniki wystarczą.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz krewetki ze skorupek, jeśli jest tak potrzeba, oczyść je.
  2. W niedużej misce wymieszaj łyżkę oliwy, chilli, rozmaryn oraz ¼ szklanki wina. Włóż do marynaty krewetki, wymieszaj je.
  3. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu). Dodaj na nią krewetki i podsmażaj max. 2 min z każdej strony.
  4. Ściągnij je pozostawiając na patelni sosik z wina.
  5. W międzyczasie pokrój w plasterki suszone pomidory oraz czosnek. Przełóż je na patelnię po krewetkach, podsmażaj 3 min na małym ogniu (aby czosnek się nie spalił, ponieważ wtedy nabiera gorzkiego smaku).
  6. Wsyp na patelnię ryż, mieszając podsmażaj go 2 minuty. Wlej ½ szklanki wina i gotuj, aż alkohol odparuje (wino się jednocześnie zredukuje).
  7. Wlej ½ porcji bulionu i czekaj, aż ryż wchłonie go w całości. Wtedy dodaj kolejną porcję bulionu. WAŻNE – nie mieszaj na tym etapie ryżu.
  8. Sprawdź, czy ryż jest już al dente. Jeśli nie, dodaj kolejną porcję bulionu (tym razem o połowę mniejszą) lub wodę.
  9. Pod koniec gotowania dodaj 2-3 łyżki mleka lub łyżkę masła – risotto nabierze dzięki temu kremowej konsystencji.
  10. Dopraw całość solą i pieprzem. Podawaj od razu.
Risotto z krewetkami
Risotto na winie

W czym gotować risotto?

Na koniec mam jeszcze małą wskazówkę. Ja zawsze risotto gotuję w patelni, a uściślając – w głębokim woku. Musisz wiedzieć, że ze względu na tę ilość ryżu, zwykła patelnia nie sprawdzi się. A co w sytuacji, gdy nie posiadasz woka? Możesz użyć patelni o wyższych ściankach lub garnka, aczkolwiek zwróć uwagę na to, aby miał grube, podwójne dno. W innym wypadku potrawa może przywierać, przypalać się.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Kupiłaś/eś burratę i teraz nie wiesz, co z nią zrobić? Przygotuj prosty i szybki makaron z sosem pomidorowym i delikatną burratą, która nada mu kremowej konsystencji. Sprawdź przepis na włoski obiad z burratą.