fbpx
Risotto z kurkami i kozim serem

14 maja 2019

Risotto z kurkami i kozim serem

Mówi się, że risotto jest jedną z najtrudniejszych do przygotowania włoskich potraw. Z jednej strony ryż nie może być zbyt twardy, z drugiej zbyt miękki, jak to się u mnie mówiło – „rozpaćkany”. A przy tym musi rozlewać się na talerzu.

No cóż, nie będę oszukiwać. U mnie risotto nie zawsze ma idealną konsystencję i co najlepsze – gdy czasami zamawiam to danie w restauracjach, również nie jest idealne. Ale za każdym razem jest tak samo smaczne, więc to dla mnie jeden z dowodów na to, że naprawdę nie w każdej sytuacji liczy się perfekcja (choć tutaj dodam, że ja niestety do perfekcjonizmu mam słabość, ale cały czas staram się z tym walczyć, bo jak mówi Pani Swojego Czasu – zrobione jest lepsze od doskonałego).

To, co w risotto jest najważniejsze, to – jakżeby inaczej – dobrej jakości składniki. Włosi słyną z tego, że największą wagę przykładają do samych składników, dlatego u nich makaron jest podawany z niedużą ilością sosu, najlepsze pizza to taka, która ma na sobie samą mozarellę, a ryż nie jest jedynie dodatkiem, lecz właśnie głównym daniem.

I tutaj nie ma miejsce na kompromisy. Do risotto należy użyć specjalnego rodzaju ryżu – w Polsce najłatwiej dostępny jest arborio, ale można używać też innej odmiany: carnaroli.

Drugi kluczowy składnik to wino – białe, wytrawne lub półwytrawne. Nie byle jakie, ponieważ:

  1. naprawdę nada smaku potrawie;
  2. do risotto nie użyjesz nawet 100 ml, więc resztę pozostaje… skonsumować.

I po trzecie: bulion. Gotowanie risotto na wodzie byłoby wręcz grzechem. Ja zwykle używam bulionu mięsnego, lecz warzywny będzie równie dobry. Najważniejsze, aby miał smak.

Do tego sól, pieprz i tak naprawdę na tym mogłabym zakończyć. Ale ja, jak pewnie Ty też, lubię risotto z dodatkami. I tym razem będzie u mnie trochę jesiennie, bo bohaterem dnia staną się aromatyczne kurki.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kurki delikatnie oczyść, większe sztuki pobieżnie pokrój, mniejsze zostaw w całości.
  2. Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej łyżeczkę masła i dodaj kurki. Podsmażaj je ok. 5 min na koniec dodając sól i pieprz do smaku.
  3. Ściągnij grzyby z patelni, dodaj drugą łyżeczkę masła i podsmażaj cebulę pokrojoną w kosteczkę, aż się zeszkli.
  4. Na patelnię wsyp ryż, podsmażaj go 2 min i następnie wlej wino.
  5. Poczekaj aż wino odparuje, nie mieszaj ryżu w tym czasie.
  6. W kolejnym etapie partiami należy dodawać bulion (na raz ok. 1/3 szklanki). Następną porcję dodajesz wtedy, gdy ryż wchłonie płyn. Powtarzaj tę czynność aż ryż będzie kleisty, al dente.
  7. Dodaj do ryżu kurki oraz ser, wymieszaj całość, aby ser się rozpuścił.
Risotto z kurkami

Kulinarna wskazówka

Na koniec mam małą wskazówkę. Jeśli tylko jest taka możliwość, używaj do przygotowania potrawy jednego garnka/patelni. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzisz czas na zmywaniu, ale także sprawisz, że smaki potrawy lepiej przenikną. W przypadku ristotto z kurkami zależało mi na tym, aby smak grzybów był intensywny.

Aczkolwiek ten sposób możesz wykorzystywać także w innych sytuacjach. Często jak podsmażam krewetki, to potem na tej samej patelni robię sos. A jeśli przygotowujesz danie na bazie chorizo lub innego mięsa, z którego intensywnie wytapia się tłuszcz, nigdy go nie wylewam, tylko smażę na nim kolejne składniki.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Kupiłaś/eś burratę i teraz nie wiesz, co z nią zrobić? Przygotuj prosty i szybki makaron z sosem pomidorowym i delikatną burratą, która nada mu kremowej konsystencji. Sprawdź przepis na włoski obiad z burratą.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?