Naleśniki bolognese

19 maja 2019

Naleśniki bolognese

Uwielbiam lasagne, lecz, co tu dużo pisać, jest to danie czaso- i pracochłonne. Dlatego na co dzień rzadko je robię, bo nie lubię spędzać zbyt wiele czasu na przygotowaniu jednej potrawy (dlatego u nas w domu tortami, makaronami czy wszelkimi wyrobami z mąki, które trzeba długo ugniatać zajmuje się Piotrek – on ma do tego o wiele więcej cierpliwości niż ja).

Natomiast raz, w przypływie geniuszu, postanowiłam zamiast spaghetti bolognese zrobić naleśniki. A żeby nie było nudno, podałam je z serowym beszamelem. Nieskromnie przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a w klasyfikacji Piotrka danie to uzyskało 9,5/10 pkt (przyznam się od razu, że dziesiątki jest nie udało mi się zdobyć, ale cóż, zawsze można coś zrobić lepiej).

Mimo, iż nie podałam naleśników w sposób warstwowy, aby choć z wyglądu przypominały lasagne, to dzięki dodatku beszamelu z parmezanem właśnie takie wrażenie smakowe udało mi się uzyskać. I co najlepsze – nie musiałam nawet załączać piekarnika, żeby całość podpiekać. U mnie to danie na pewno będzie pojawiało się częściej (nie da się inaczej, bo Piotrek co chwilę o nim wspomina) i mam nadzieję, że u Ciebie będzie tak samo. Ale żeby było to możliwe, musisz jak najszybciej zabrać się za jego przygotowanie.

Składniki

Naleśniki
Farsz bolognese
Beszamel

Przygotowanie

  1. Składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj, ciasto odstaw na pół godziny, po czym usmaż placki na niewielkiej ilości oleju.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach i następnie podsmaż warzywa w garnku lub w woku na łyżce oliwy przez 3-4 minuty.
  3. Do warzyw dodaj wołowinę, obsmażaj ją przez ok. 5 min.
  4. Do garnka wlej passatę pomidorową, przecier pomidorowy, przyprawy oraz ocet balsamiczny. Całość gotuj 15-20 min pod przykryciem.
  5. W międzyczasie przygotowuj beszamel: do garnuszka wsyp mąkę, dodaj masło i podsmażaj ok. minutę. Wlej mleko, dodaj starty ser i gotuj sos do zgęstnienia cały czas mieszając.
  6. Na naleśniki połóż sos pomidorowy z mięsem oraz cienką warstwę beszamelu. Złóż wedle upodobań.
Naleśniki bolognese

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Szakszuka z fetą

Szakszuka z fetą

Szukasz inspiracji na dzisiejsze śniadanie? Już masz – to fit szakszuka z fetą. To wegetariańskie śniadanie jest aromatyczne, sycące i proste w przygotowaniu. Nie zwlekaj, zwłaszcza jeśli twoja ulubiona śniadaniownia jest zamknięta.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *