Naleśniki bolognese

19 maja 2019

Naleśniki bolognese

Uwielbiam lasagne, lecz, co tu dużo pisać, jest to danie czaso- i pracochłonne. Dlatego na co dzień rzadko je robię, bo nie lubię spędzać zbyt wiele czasu na przygotowaniu jednej potrawy (dlatego u nas w domu tortami, makaronami czy wszelkimi wyrobami z mąki, które trzeba długo ugniatać zajmuje się Piotrek – on ma do tego o wiele więcej cierpliwości niż ja).

Natomiast raz, w przypływie geniuszu, postanowiłam zamiast spaghetti bolognese zrobić naleśniki. A żeby nie było nudno, podałam je z serowym beszamelem. Nieskromnie przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a w klasyfikacji Piotrka danie to uzyskało 9,5/10 pkt (przyznam się od razu, że dziesiątki jest nie udało mi się zdobyć, ale cóż, zawsze można coś zrobić lepiej).

Mimo, iż nie podałam naleśników w sposób warstwowy, aby choć z wyglądu przypominały lasagne, to dzięki dodatku beszamelu z parmezanem właśnie takie wrażenie smakowe udało mi się uzyskać. I co najlepsze – nie musiałam nawet załączać piekarnika, żeby całość podpiekać. U mnie to danie na pewno będzie pojawiało się częściej (nie da się inaczej, bo Piotrek co chwilę o nim wspomina) i mam nadzieję, że u Ciebie będzie tak samo. Ale żeby było to możliwe, musisz jak najszybciej zabrać się za jego przygotowanie.

Składniki

Naleśniki
  • 125 g mąki orkiszowej
  • 200 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
Farsz bolognese
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka lub dwie małe
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
Beszamel
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 30 g startego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj, ciasto odstaw na pół godziny, po czym usmaż placki na niewielkiej ilości oleju.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach i następnie podsmaż warzywa w garnku lub w woku na łyżce oliwy przez 3-4 minuty.
  3. Do warzyw dodaj wołowinę, obsmażaj ją przez ok. 5 min.
  4. Do garnka wlej passatę pomidorową, przecier pomidorowy, przyprawy oraz ocet balsamiczny. Całość gotuj 15-20 min pod przykryciem.
  5. W międzyczasie przygotowuj beszamel: do garnuszka wsyp mąkę, dodaj masło i podsmażaj ok. minutę. Wlej mleko, dodaj starty ser i gotuj sos do zgęstnienia cały czas mieszając.
  6. Na naleśniki połóż sos pomidorowy z mięsem oraz cienką warstwę beszamelu. Złóż wedle upodobań.
Naleśniki bolognese

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Przepis na risotto z cukinią

Przepis na risotto z cukinią

Szukasz pomysłu na efektowny i pyszny obiad? A może kuchnia włoska jest twoją ulubioną? W takim razie musisz sprawdzić przepis na risotto z cukinią i krewetkami. Podpowiadam, jak zrobić risotto, by wyszło idealnie.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *