Uwielbiam lasagne, lecz, co tu dużo pisać, jest to danie czaso- i pracochłonne. Dlatego na co dzień rzadko je robię, bo nie lubię spędzać zbyt wiele czasu na przygotowaniu jednej potrawy (dlatego u nas w domu tortami, makaronami czy wszelkimi wyrobami z mąki, które trzeba długo ugniatać zajmuje się Piotrek – on ma do tego o wiele więcej cierpliwości niż ja).
Natomiast raz, w przypływie geniuszu, postanowiłam zamiast spaghetti bolognese zrobić naleśniki. A żeby nie było nudno, podałam je z serowym beszamelem. Nieskromnie przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a w klasyfikacji Piotrka danie to uzyskało 9,5/10 pkt (przyznam się od razu, że dziesiątki jest nie udało mi się zdobyć, ale cóż, zawsze można coś zrobić lepiej).
Mimo, iż nie podałam naleśników w sposób warstwowy, aby choć z wyglądu przypominały lasagne, to dzięki dodatku beszamelu z parmezanem właśnie takie wrażenie smakowe udało mi się uzyskać. I co najlepsze – nie musiałam nawet załączać piekarnika, żeby całość podpiekać. U mnie to danie na pewno będzie pojawiało się częściej (nie da się inaczej, bo Piotrek co chwilę o nim wspomina) i mam nadzieję, że u Ciebie będzie tak samo. Ale żeby było to możliwe, musisz jak najszybciej zabrać się za jego przygotowanie.
Składniki
Naleśniki
- 125 g mąki orkiszowej
- 200 ml wody gazowanej
- 1 jajko
Farsz bolognese
- 700 ml passaty pomidorowej
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 duża marchewka lub dwie małe
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka chilli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Beszamel
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 30 g startego parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- Składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj, ciasto odstaw na pół godziny, po czym usmaż placki na niewielkiej ilości oleju.
- Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach i następnie podsmaż warzywa w garnku lub w woku na łyżce oliwy przez 3-4 minuty.
- Do warzyw dodaj wołowinę, obsmażaj ją przez ok. 5 min.
- Do garnka wlej passatę pomidorową, przecier pomidorowy, przyprawy oraz ocet balsamiczny. Całość gotuj 15-20 min pod przykryciem.
- W międzyczasie przygotowuj beszamel: do garnuszka wsyp mąkę, dodaj masło i podsmażaj ok. minutę. Wlej mleko, dodaj starty ser i gotuj sos do zgęstnienia cały czas mieszając.
- Na naleśniki połóż sos pomidorowy z mięsem oraz cienką warstwę beszamelu. Złóż wedle upodobań.
You must be logged in to post a comment.