Naleśniki bolognese

19 maja 2019

Naleśniki bolognese

Uwielbiam lasagne, lecz, co tu dużo pisać, jest to danie czaso- i pracochłonne. Dlatego na co dzień rzadko je robię, bo nie lubię spędzać zbyt wiele czasu na przygotowaniu jednej potrawy (dlatego u nas w domu tortami, makaronami czy wszelkimi wyrobami z mąki, które trzeba długo ugniatać zajmuje się Piotrek – on ma do tego o wiele więcej cierpliwości niż ja).

Natomiast raz, w przypływie geniuszu, postanowiłam zamiast spaghetti bolognese zrobić naleśniki. A żeby nie było nudno, podałam je z serowym beszamelem. Nieskromnie przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a w klasyfikacji Piotrka danie to uzyskało 9,5/10 pkt (przyznam się od razu, że dziesiątki jest nie udało mi się zdobyć, ale cóż, zawsze można coś zrobić lepiej).

Mimo, iż nie podałam naleśników w sposób warstwowy, aby choć z wyglądu przypominały lasagne, to dzięki dodatku beszamelu z parmezanem właśnie takie wrażenie smakowe udało mi się uzyskać. I co najlepsze – nie musiałam nawet załączać piekarnika, żeby całość podpiekać. U mnie to danie na pewno będzie pojawiało się częściej (nie da się inaczej, bo Piotrek co chwilę o nim wspomina) i mam nadzieję, że u Ciebie będzie tak samo. Ale żeby było to możliwe, musisz jak najszybciej zabrać się za jego przygotowanie.

Składniki

Naleśniki
  • 125 g mąki orkiszowej
  • 200 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
Farsz bolognese
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka lub dwie małe
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
Beszamel
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 30 g startego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj, ciasto odstaw na pół godziny, po czym usmaż placki na niewielkiej ilości oleju.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach i następnie podsmaż warzywa w garnku lub w woku na łyżce oliwy przez 3-4 minuty.
  3. Do warzyw dodaj wołowinę, obsmażaj ją przez ok. 5 min.
  4. Do garnka wlej passatę pomidorową, przecier pomidorowy, przyprawy oraz ocet balsamiczny. Całość gotuj 15-20 min pod przykryciem.
  5. W międzyczasie przygotowuj beszamel: do garnuszka wsyp mąkę, dodaj masło i podsmażaj ok. minutę. Wlej mleko, dodaj starty ser i gotuj sos do zgęstnienia cały czas mieszając.
  6. Na naleśniki połóż sos pomidorowy z mięsem oraz cienką warstwę beszamelu. Złóż wedle upodobań.
Naleśniki bolognese

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Herbata zimowa

Herbata zimowa

Co najczęściej pijesz zimą? Masz sprawdzone sposoby na rozgrzanie się? Nawet jeśli i tak, to koniecznie musisz sprawdzić przepis na herbatę z imbirem i cytryną. Dlaczego? Bo jest pyszna, zdrowa i zwalcza wirusy!

Spaghetti z parmezanem i pieprzem

Spaghetti z parmezanem i pieprzem

Lubisz włoską kuchnię? W takim razie K-O-N-I-E-C-Z-N-I-E musisz sprawdzić przepis na spaghetti z parmezanem i pieprzem. To pomysł na szybki obiad z makaronem, który na pewno Ci się spodoba.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]