Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Sałatka Cezar z łososiem

19 maja 2019

Sałatka Cezar z łososiem

Sałatka Cezar to jedna z najbardziej klasycznych, włoskich propozycji. Oryginalnie robi się ją tylko z sałaty rzymskiej, grzanek i parmezanu. Jednak obecnie najczęściej podaję się ją z grillowanym i pokrojonym w paski kurczakiem. I choć też bardzo lubię tę wersję, to ostatnio kurczak mi się znudził i wolę zastępować go rybami.

A do tej sałatki idealnie pasuje łosoś, szczególnie taki mocno przyrumieniony z wierzchu, ale miękki w środki, który kilkoma szybkimi ruchami można porwać na zgrabne kawałki.

Dlatego dziś chciałabym się z Tobą podzielić moją wariacją na temat sałatki Cezar. Wykorzystam do niej swój popisowy sos – aioli – przepis jest już dostępny na stronie. Gotowy?

Składniki

  • 300-400 g łososia
  • 1 łyżka sosu worcester/sosjowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 2 kromki czerwstwego chleba
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki sosu aioli

Przygotowanie

  1. W niedużej miseczce wymieszaj sos worcester, miód i sok z cytryny. Nie dodawaj soli, bo jest już jej wystarczająco dużo w sosie worceser.
  2. Zamarynuj łososia, odstaw rybę na pół godziny do lodówki.
  3. Nagrzej piekarnik do 220 stopni, łososia przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 10 min (funkcja góra dół). Po tym czasie włącz funkcję grill i zapiekaj rybę jeszcze przez 5 min.
  4. Kromki chleba pokrój w kostkę, podpiecz je w piekarniku lub podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu, aż staną się chrupkie.
  5. Sałatę rzymską porwij na kawałki, wymieszaj ze startym parmezanem i grzankami.
  6. Dodaj porwane kawałki łososia oraz sos aioli.
Sałatka z łososiem

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

Jeśli masz ochotę na lekki, letni posiłek, zrób chłodnik z pieczonej cukinii według mojego przepisu. To proste, szybkie danie, które jest jednocześnie aromatyczne i bardzo delikatne.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *