Sałatka Cezar z łososiem

19 maja 2019

Sałatka Cezar z łososiem

Sałatka Cezar to jedna z najbardziej klasycznych, włoskich propozycji. Oryginalnie robi się ją tylko z sałaty rzymskiej, grzanek i parmezanu. Jednak obecnie najczęściej podaję się ją z grillowanym i pokrojonym w paski kurczakiem. I choć też bardzo lubię tę wersję, to ostatnio kurczak mi się znudził i wolę zastępować go rybami.

A do tej sałatki idealnie pasuje łosoś, szczególnie taki mocno przyrumieniony z wierzchu, ale miękki w środki, który kilkoma szybkimi ruchami można porwać na zgrabne kawałki.

Dlatego dziś chciałabym się z Tobą podzielić moją wariacją na temat sałatki Cezar. Wykorzystam do niej swój popisowy sos – aioli – przepis jest już dostępny na stronie. Gotowy?

Składniki

  • 300-400 g łososia
  • 1 łyżka sosu worcester/sosjowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 2 kromki czerwstwego chleba
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki sosu aioli

Przygotowanie

  1. W niedużej miseczce wymieszaj sos worcester, miód i sok z cytryny. Nie dodawaj soli, bo jest już jej wystarczająco dużo w sosie worceser.
  2. Zamarynuj łososia, odstaw rybę na pół godziny do lodówki.
  3. Nagrzej piekarnik do 220 stopni, łososia przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 10 min (funkcja góra dół). Po tym czasie włącz funkcję grill i zapiekaj rybę jeszcze przez 5 min.
  4. Kromki chleba pokrój w kostkę, podpiecz je w piekarniku lub podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu, aż staną się chrupkie.
  5. Sałatę rzymską porwij na kawałki, wymieszaj ze startym parmezanem i grzankami.
  6. Dodaj porwane kawałki łososia oraz sos aioli.
Sałatka z łososiem

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Kulki mocy z tahini

Kulki mocy z tahini

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, w kilka minut przygotujesz kulki mocy o smaku chałwy. A jeśli wydaje Ci się, że są one zbyt kaloryczne, to mam dla Ciebie 3 powody, dla których warto je zrobić. Po pierwsze. Połączenie sezamu i miodu bardzo szybko […]

Toskańska zupa fasolowa Ribollita

Toskańska zupa fasolowa Ribollita

Chcesz dowiedzieć się, czego najbardziej nie lubię w zupach? Sprawdź toskańską zupę fasolową ribollita, a… będziesz mieć odpowiedź. Dlaczego więc postanowiłam wrzucić przepis na tę zupę gulaszową? Jedno kliknięcie i możesz się o tym przekonać.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *