Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Burgery z czerwonej fasoli

22 maja 2019

Burgery z czerwonej fasoli

Szukasz wegetariańskiej inspiracji na obiad? A może masz ochotę na burgera, tylko na myśl o smażeniu wołowiny na dużym ogniu masz ochotę uciekać z kuchni (tak, tak, znam to, u mnie każdorazowo jest przy tej okazji mnóstwo dymu – ale nie martw się, nie każdemu wszystko musi wychodzić).

W takim razie namawiam Cię do przygotowania burgerów z czerwonej fasoli. Odkąd pierwszy raz je zrobiłam, to mój niekwestionowany faworyt (a na stronie znajdziesz też przepisy na burgery z kalafiora oraz burgery z brokuła i pewnie jeszcze pojawią niejedne wersje się pojawią, bo to wdzięczne danie do eksperymentowania).

Co jest w nich takiego wyjątkowego? Po pierwsze, właściwie to nie czuć za bardzo czerwonej fasoli, co pewnie dla niejednego będzie nie lada atutem. A po drugie, przypominają swoich mięsnych konkurentów. I wcale to nie ja tak stwierdziłam (bo pewnie mógłbyś uznać mnie za nieobiektywną), ale mój narzeczony – typowy mięsożerca, który co prawda wege potrawy zjada, ale zawsze ponarzeka na brak białka zwierzęcego.

W tym wypadku nie narzeka. Nigdy. Co więcej, nierzadko kłócimy się o to, kto dostanie do kanapki kotleciki, gdy wyszło ich zbyt dużo… A jeśli o to chodzi, to mam dla Ciebie małą poradę, którą znajdziesz pod przepisem.

Składniki

  • 150 g czerwonej fasoli (może być z puszki)
  • 200 g batatów
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej zalej fasolę na noc. Następnie odcedź wodę, wlej nową i gotuj fasolę do miękkości (pomiń ten krok, jeśli używasz fasoli z puszki).
  2. Bataty obierz, pokrój w grubszą kostkę i ugotuj do miękkości.
  3. Ugotuj kaszę.
  4. Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra/dół)
  5. Wszystkie składniki, łącznie z przyprawami, przełóż do miski i zmiksuj na gładkie ciasto.
  6. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, z ciasta uformuj płaskie kotleciki.
  7. Włóż burgery do piekarnika, piecz najpierw przez 15 min, po czym zmień funkcję na grill i piecz jeszcze przez 5 min.
  8. Podawaj burgera z ulubionymi dodatkami.

Ja zwykle przygotowuję burgery z podwójnej porcji i od razu połowę surowego ciasta… mrożę, zwykle w woreczkach strunowych. Dzięki temu mogę w następnych tygodniach szybko przygotować burgery na obiad lub kanapki z wege kotlecikami do pracy. To duża oszczędność czasu, zwłaszcza, że czerwona fasola (o ile nie używasz tej z puszki), wymaga sporo zabiegów. A w ten sposób oszczędzam czas i mam pewność, że nic się nie zmarnuje.

Burger z czerwonej fasoli

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *