Szukasz wegetariańskiej inspiracji na obiad? A może masz ochotę na burgera, tylko na myśl o smażeniu wołowiny na dużym ogniu masz ochotę uciekać z kuchni (tak, tak, znam to, u mnie każdorazowo jest przy tej okazji mnóstwo dymu – ale nie martw się, nie każdemu wszystko musi wychodzić).
W takim razie namawiam Cię do przygotowania burgerów z czerwonej fasoli. Odkąd pierwszy raz je zrobiłam, to mój niekwestionowany faworyt (a na stronie znajdziesz też przepisy na burgery z kalafiora oraz burgery z brokuła i pewnie jeszcze pojawią niejedne wersje się pojawią, bo to wdzięczne danie do eksperymentowania).
Co jest w nich takiego wyjątkowego? Po pierwsze, właściwie to nie czuć za bardzo czerwonej fasoli, co pewnie dla niejednego będzie nie lada atutem. A po drugie, przypominają swoich mięsnych konkurentów. I wcale to nie ja tak stwierdziłam (bo pewnie mógłbyś uznać mnie za nieobiektywną), ale mój narzeczony – typowy mięsożerca, który co prawda wege potrawy zjada, ale zawsze ponarzeka na brak białka zwierzęcego.
W tym wypadku nie narzeka. Nigdy. Co więcej, nierzadko kłócimy się o to, kto dostanie do kanapki kotleciki, gdy wyszło ich zbyt dużo… A jeśli o to chodzi, to mam dla Ciebie małą poradę, którą znajdziesz pod przepisem.
Składniki
- 150 g czerwonej fasoli (może być z puszki)
- 200 g batatów
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Dzień wcześniej zalej fasolę na noc. Następnie odcedź wodę, wlej nową i gotuj fasolę do miękkości (pomiń ten krok, jeśli używasz fasoli z puszki).
- Bataty obierz, pokrój w grubszą kostkę i ugotuj do miękkości.
- Ugotuj kaszę.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra/dół)
- Wszystkie składniki, łącznie z przyprawami, przełóż do miski i zmiksuj na gładkie ciasto.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia, z ciasta uformuj płaskie kotleciki.
- Włóż burgery do piekarnika, piecz najpierw przez 15 min, po czym zmień funkcję na grill i piecz jeszcze przez 5 min.
- Podawaj burgera z ulubionymi dodatkami.
Ja zwykle przygotowuję burgery z podwójnej porcji i od razu połowę surowego ciasta… mrożę, zwykle w woreczkach strunowych. Dzięki temu mogę w następnych tygodniach szybko przygotować burgery na obiad lub kanapki z wege kotlecikami do pracy. To duża oszczędność czasu, zwłaszcza, że czerwona fasola (o ile nie używasz tej z puszki), wymaga sporo zabiegów. A w ten sposób oszczędzam czas i mam pewność, że nic się nie zmarnuje.
You must be logged in to post a comment.