Burgery z łososia

22 maja 2019

Burgery z łososia

Wiesz, że w domu przygotowuję wyłącznie burgery w wersji bezmięsnej? Głównie dlatego, że… smażenie wołowiny jakoś mi nie wychodzi. Zawsze jest z tego dużo dymu i jeszcze więcej frustracji. Czasami zdarza mi się kotleciki mięsne piec, ale jeśli mam być szczera, to wolę iść na dobrego burgera do knajpki (a mam jedną ulubioną), za to w domu przygotowuję najczęściej ich warzywne wersje.

Tym razem trochę przełamałam schemat, bo kotlecik jest na bazie łososia i (tu już nie powinno być zaskoczenia) kaszy jaglanej. Ja generalnie łososia uwielbiam w każdej postaci, ale ten burger… jest perfekcyjny. Jeden z najlepszych, jaki zrobiłam (poważną konkurencją może być jedynie burger z czerwonej fasoli, o którym Piotrek mówi, że smakuje jak mięsny).

Można go podać z ulubionymi dodatkami, ja jednak polecę moją wersję sosu tatarskiego, na którą również mam dla Ciebie przepis. I nie może zabraknąć frytek – pieczonych oczywiście, bo jak może już wiesz, u mnie w domu innych się nie robi (co nie oznacza, że gardzę nimi, gdy jem w knajpkach).

To do dzieła.

Składniki

BURGERY
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 300 g łososia
  • 1 łyżka panierki bezglutenowej lub bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii oraz oregano
  • 1 łyżka sosu worcester
  • sól i pieprz
Sos tatarski
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6-7 marnowanych grzybków
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Burgery
  1. Kaszę jaglaną ugotuj, przestudź.
  2. Przełóż kaszę do malaksera, dodaj łososia i całość zmiksuj.
  3. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj dokładnie.
  4. Z ciasta uformuj kotelciki, piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 min.
Sos tatarski
  1. Grzybki posiekaj, ogórki pokrój w drobną kostkę.
  2. Wszystkie składniki wymieszaj, odstaw sos na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
* Dodatki, które pasują do tego burgera, to przede wszystkim sałata rzymska oraz ogórek. Ale możesz wykorzystać wszystko, co masz w lodówce.
Burgey z łososia

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Zupa z dyni azjatycka

Zupa z dyni azjatycka

Choć zwykle wydaje nam się, że wiosna i lato obfitują w pyszne, sezonowe warzywa i owoce, to także jesienią ich nie brak. To przede wszystkim czas na jabłka i warzywa korzeniowe, ale i tak głównym bohaterem jest dynia. Ja ją wtedy jem do znudzenia. Głównie […]

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Chcesz się dowiedzieć, dlaczego ziemniaki Hasselback mnie rozczarowały? Sprawdź przepis na ziemniaki z piekarnika i zobacz co myślę o ich szwedzkim sposobie przyrządzania.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]