Jeśli szukasz wegetariańskich inspiracji na obiad, imprezę czy kolację, to burgery z brokuła są dla Ciebie. Główne składniki, które się w nich znajdują, sprawiają, że są nie tylko sycące, ale też zdrowe.
Kasza jaglana znana jest ze swych właściwości oczyszczających (przy okazji chciałabym Ci polecić książkę „Jaglany detoks” Marka Zaremby), natomiast ciecierzyca to doskonałe źródło białka, zwłaszcza, jeśli połączysz ją z kaszą.
Natomiast w brokułach znajdziesz m.in. witaminę C, kwas foliowy czy witaminę A. Ja poza sezonem używam mrożonych warzyw, ponieważ są o wiele tańsze i po prostu smaczniejsze, a przy tym nie tracą swoich właściwości odżywczych. Może też się do nich przekonasz?
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 300 g brokuła
- 100 g gotowanej ciecierzycy*
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni (góra-dół).
- Ugotuj kaszę jaglaną oraz brokuły (warzywa na parze).
- Przełóż do miski brokuły, kaszę jaglaną i ciecierzycę. Dodaj wszystkie przyprawy i całość zblenduj (nie musi być dokładnie).
- Z masy uformuj okrągłe kotleciki, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz burgery ok. 20 min, aż z góry będą przyrumienione.
Dodatki do burgera
Tak przygotowanego burgera możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Do mojej bułki trafił jeszcze szpinak, jajko sadzone oraz szybki sos aioli, o którym pisałam pod przepisem na bagietkę z prosciutto.
*Raz na jakiś czas gotuję ciecierzycę w ilościach hurtowych i potem ją mrożę. Dzięk temu mam szybki dodatek do dań, nie muszę korzystać z ciecierzycy w puszce czy kupować tej w słoiku, która jest dużo droższa.
You must be logged in to post a comment.