Bagietka z prosciutto i serem cheddar

6 kwietnia 2019

Bagietka z prosciutto i serem cheddar

Kocham pieczywo, a Ty? Szczególnie jeśli w grę wchodzi świeża, chrupiąca z wierzchu i mięciutka w środku bagietka. Jeśli o nią chodzi, to kupuję ją tylko w dwóch katowickich piekarnikach: Kłos (bagietka staropolska) i Lokal Bakery (bagietka tradycyjna).

Takie pyszności wymagają też specjalnego towarzystwa. I tu się przyznam, że inspirowałam się trochę słynnym croissantenm z pastrami z Lokal Bakery, po który czasami specjalnie przemierzam pół miasta. W tym wypadku zamieniałam pastrami na prosciutto (uwaga, dziś będzie sporo „lokowania produktu”, bo muszę jeszcze polecić włoski sklep La Bussola, którym jest pyszne prosciutto crudo).

I tak powstała prosta, szybka i wyborna kanapka. Na lunch, kolację, szybki obiad (tak, tak, ja się najem taką porcją, zawsze można ją też zrobić w wersji podwójnej) czy nawet na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Szczególnie, że całość można przygotować wcześniej i pokroić na mniejsze, łatwiejsze do zjedzenia kanapki.

Składniki

  • 1 bagietka
  • sos aioli*
  • garść rukoli
  • 4 plasterki sera cheddar
  • 4 plasterki prosciutto

Przygotowanie

  1. Posmaruj przekrojoną na pół bagietkę sosem aioli.
  2. Ułóż kolejno rukolę, ser cheddar i prosciutto
  3. Smacznego!
Kanapka z prosciutto
Backstage fotografii kulinarnej

Przepis na aioli*

Klasyczne aioli przygotowuje się z domowego majonezu, do którego dodaje się czosnek. Ja jednak wolę nieco szybszą, delikatniejszą wersję. Aby ją przygotować, należy upiec główkę czosnku przekrojoną na pół (wystarczy 10 min w nagrzanym piekarniku, najlepiej jest pieczesz go przy okazji) oraz zmiksować z 5-6 łyżkami gotowego majonezu. Zwykle przygotowuje większą porcję, bo aioli znika u nas bardzo szybko, jest też uniwersalnym sosem i pasuje do wszystkiego. Zresztą jeszcze nie raz znajdziesz go w moich przepisach, odsyłam Cię m.in. do sałatki Cezar.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Tost z halloumi

Tost z halloumi

Jeśli znudziły Ci się już klasyczne tosty, to ta propozycja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Tosty z pesto z kolendry oraz halloumi są bardzo proste w przygotowaniu, a do tego zaskakująco smaczne. Wypróbuj je w wolnym czasie.

Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

Jeśli masz ochotę na lekki, letni posiłek, zrób chłodnik z pieczonej cukinii według mojego przepisu. To proste, szybkie danie, które jest jednocześnie aromatyczne i bardzo delikatne.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]