Kocham pieczywo, a Ty? Szczególnie jeśli w grę wchodzi świeża, chrupiąca z wierzchu i mięciutka w środku bagietka. Jeśli o nią chodzi, to kupuję ją tylko w dwóch katowickich piekarnikach: Kłos (bagietka staropolska) i Lokal Bakery (bagietka tradycyjna).
Takie pyszności wymagają też specjalnego towarzystwa. I tu się przyznam, że inspirowałam się trochę słynnym croissantenm z pastrami z Lokal Bakery, po który czasami specjalnie przemierzam pół miasta. W tym wypadku zamieniałam pastrami na prosciutto (uwaga, dziś będzie sporo „lokowania produktu”, bo muszę jeszcze polecić włoski sklep La Bussola, którym jest pyszne prosciutto crudo).
I tak powstała prosta, szybka i wyborna kanapka. Na lunch, kolację, szybki obiad (tak, tak, ja się najem taką porcją, zawsze można ją też zrobić w wersji podwójnej) czy nawet na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Szczególnie, że całość można przygotować wcześniej i pokroić na mniejsze, łatwiejsze do zjedzenia kanapki.
Składniki
- 1 bagietka
- sos aioli*
- garść rukoli
- 4 plasterki sera cheddar
- 4 plasterki prosciutto
Przygotowanie
- Posmaruj przekrojoną na pół bagietkę sosem aioli.
- Ułóż kolejno rukolę, ser cheddar i prosciutto
- Smacznego!
Przepis na aioli*
Klasyczne aioli przygotowuje się z domowego majonezu, do którego dodaje się czosnek. Ja jednak wolę nieco szybszą, delikatniejszą wersję. Aby ją przygotować, należy upiec główkę czosnku przekrojoną na pół (wystarczy 10 min w nagrzanym piekarniku, najlepiej jest pieczesz go przy okazji) oraz zmiksować z 5-6 łyżkami gotowego majonezu. Zwykle przygotowuje większą porcję, bo aioli znika u nas bardzo szybko, jest też uniwersalnym sosem i pasuje do wszystkiego. Zresztą jeszcze nie raz znajdziesz go w moich przepisach, odsyłam Cię m.in. do sałatki Cezar.
You must be logged in to post a comment.