Wegetariańskie burgery z kalafiora

10 kwietnia 2019

Wegetariańskie burgery z kalafiora

Jednym z moich faworytów wśród wegetariańskich dań są burgery. Robię je na różne sposoby i za każdym razem wychodzą pyszne (koniecznie sprawdź przepis na burgery z brokuła). Tym razem eksperymentowałam z kalafiorem. Nie będzie to jednak zwykła propozycja, ponieważ mam do niej przepis na sos słodko-kwaśny, który jest prosty i szybki do przygotowania w domu.

Sos ten możesz wykorzystywać też jako dip do innych przystawek. I musisz mi uwierzyć, że jest o wiele lepszy niż jego sklepowe odpowiedniki. No i ja mogę zagwarantować, że w jego składzie nie znajdziesz niczego, co byłoby choć trochę podejrzane.

A co potrzebujesz do przygotowania tego dania?

Przepis na burgera z kalafiora

Składniki

  • 80 g kaszy jaglanej
  • 250 g kalafiora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Ugotuj kaszę jaglaną.
  2. W międzyczasie kalafiora (świeżego lub mrożonego), ugotuj na parze.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (funkcja góra-dół)
  4. Gdy kasza i kalafior będą gotowe, zblenduj wszystkie składniki – powstała masa nie musi być idealnie gładka.
  5. Z powstałej masy uformuj nieduże kotleciki. Piecz je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 min.

Przepis na sos słodko kwaśny

Składniki

  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 puszki pomidorów
  • 2 plasterki ananasa z puszki
  • 50 ml syropu z puszki z ananasa
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Cebulę, paprykę i ananas pokrój w drobną kostkę.
  2. Rozgrzej w garnku łyżkę oliwy, podsmaż przez chwilę ananasa i warzywa.
  3. Dodaj pomidory z puszki, ocet ryżowy, chilli oraz sól, zagotuj całość.
  4. W międzyczasie wymieszaj syrop z ananasa z mąką ziemniaczaną.
  5. Do gotującego się sosu dodaj syrop z ananasa i mąkę, mieszaj całość, aż sos zgęstnieje. Jeśli okaże się za mało słodki, dodaj łyżeczkę cukru.

Widzisz jakie to proste? Choć i mi zdarza się kupować gotowe produkty w sklepie, to gdy tylko mogę staram się przygotować ich odpowiedniki w domu. Szczególnie jeśli nie jest to trudne i czasochłonne, jak w tym przypadku.

Oczywiście, taki sos nie będzie mieć wielomiesięcznego terminu przydatności do spożycia. Ale jeśli nie wykorzystasz go w całości do burgerów, to zawsze możesz na drugi dzień zrobić szaszłyki i zanurzać je w nim lub połączyć go z makaronem ryżowym.

Burgery z kalafiora

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *