Wegetariańskie burgery z kalafiora

10 kwietnia 2019

Wegetariańskie burgery z kalafiora

Jednym z moich faworytów wśród wegetariańskich dań są burgery. Robię je na różne sposoby i za każdym razem wychodzą pyszne (koniecznie sprawdź przepis na burgery z brokuła). Tym razem eksperymentowałam z kalafiorem. Nie będzie to jednak zwykła propozycja, ponieważ mam do niej przepis na sos słodko-kwaśny, który jest prosty i szybki do przygotowania w domu.

Sos ten możesz wykorzystywać też jako dip do innych przystawek. I musisz mi uwierzyć, że jest o wiele lepszy niż jego sklepowe odpowiedniki. No i ja mogę zagwarantować, że w jego składzie nie znajdziesz niczego, co byłoby choć trochę podejrzane.

A co potrzebujesz do przygotowania tego dania?

Przepis na burgera z kalafiora

Składniki

  • 80 g kaszy jaglanej
  • 250 g kalafiora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Ugotuj kaszę jaglaną.
  2. W międzyczasie kalafiora (świeżego lub mrożonego), ugotuj na parze.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (funkcja góra-dół)
  4. Gdy kasza i kalafior będą gotowe, zblenduj wszystkie składniki – powstała masa nie musi być idealnie gładka.
  5. Z powstałej masy uformuj nieduże kotleciki. Piecz je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 min.

Przepis na sos słodko kwaśny

Składniki

  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 puszki pomidorów
  • 2 plasterki ananasa z puszki
  • 50 ml syropu z puszki z ananasa
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Cebulę, paprykę i ananas pokrój w drobną kostkę.
  2. Rozgrzej w garnku łyżkę oliwy, podsmaż przez chwilę ananasa i warzywa.
  3. Dodaj pomidory z puszki, ocet ryżowy, chilli oraz sól, zagotuj całość.
  4. W międzyczasie wymieszaj syrop z ananasa z mąką ziemniaczaną.
  5. Do gotującego się sosu dodaj syrop z ananasa i mąkę, mieszaj całość, aż sos zgęstnieje. Jeśli okaże się za mało słodki, dodaj łyżeczkę cukru.

Widzisz jakie to proste? Choć i mi zdarza się kupować gotowe produkty w sklepie, to gdy tylko mogę staram się przygotować ich odpowiedniki w domu. Szczególnie jeśli nie jest to trudne i czasochłonne, jak w tym przypadku.

Oczywiście, taki sos nie będzie mieć wielomiesięcznego terminu przydatności do spożycia. Ale jeśli nie wykorzystasz go w całości do burgerów, to zawsze możesz na drugi dzień zrobić szaszłyki i zanurzać je w nim lub połączyć go z makaronem ryżowym.

Burgery z kalafiora

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z ciecierzycy i z suszonymi pomidorami to według mnie najsmaczniejsza wersja tej pasty wegetariańskiej. Dlatego mam dla Ciebie przepis, który zawiera tylko… 1 krok i nie zajmuje więcej czasu niż 5 min.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]