Jednym z moich faworytów wśród wegetariańskich dań są burgery. Robię je na różne sposoby i za każdym razem wychodzą pyszne (koniecznie sprawdź przepis na burgery z brokuła). Tym razem eksperymentowałam z kalafiorem. Nie będzie to jednak zwykła propozycja, ponieważ mam do niej przepis na sos słodko-kwaśny, który jest prosty i szybki do przygotowania w domu.
Sos ten możesz wykorzystywać też jako dip do innych przystawek. I musisz mi uwierzyć, że jest o wiele lepszy niż jego sklepowe odpowiedniki. No i ja mogę zagwarantować, że w jego składzie nie znajdziesz niczego, co byłoby choć trochę podejrzane.
A co potrzebujesz do przygotowania tego dania?
Przepis na burgera z kalafiora
Składniki
- 80 g kaszy jaglanej
- 250 g kalafiora
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Ugotuj kaszę jaglaną.
- W międzyczasie kalafiora (świeżego lub mrożonego), ugotuj na parze.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (funkcja góra-dół)
- Gdy kasza i kalafior będą gotowe, zblenduj wszystkie składniki – powstała masa nie musi być idealnie gładka.
- Z powstałej masy uformuj nieduże kotleciki. Piecz je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 min.
Przepis na sos słodko kwaśny
Składniki
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/4 puszki pomidorów
- 2 plasterki ananasa z puszki
- 50 ml syropu z puszki z ananasa
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Cebulę, paprykę i ananas pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej w garnku łyżkę oliwy, podsmaż przez chwilę ananasa i warzywa.
- Dodaj pomidory z puszki, ocet ryżowy, chilli oraz sól, zagotuj całość.
- W międzyczasie wymieszaj syrop z ananasa z mąką ziemniaczaną.
- Do gotującego się sosu dodaj syrop z ananasa i mąkę, mieszaj całość, aż sos zgęstnieje. Jeśli okaże się za mało słodki, dodaj łyżeczkę cukru.
Widzisz jakie to proste? Choć i mi zdarza się kupować gotowe produkty w sklepie, to gdy tylko mogę staram się przygotować ich odpowiedniki w domu. Szczególnie jeśli nie jest to trudne i czasochłonne, jak w tym przypadku.
Oczywiście, taki sos nie będzie mieć wielomiesięcznego terminu przydatności do spożycia. Ale jeśli nie wykorzystasz go w całości do burgerów, to zawsze możesz na drugi dzień zrobić szaszłyki i zanurzać je w nim lub połączyć go z makaronem ryżowym.
You must be logged in to post a comment.