Spaghetti carbonara to jedna z moich ulubionych włoskich potraw. Za pierwszym razem jadłam ją w wersji ze śmietaną (o zgrozo!) i była dla mnie zbyt ciężka. A potem doczytałam, że w klasycznej wersji przygotowuje się ją wyłącznie z jajkami – i tu już przepadłam.
Tak jak w przypadku spaghetti aglio e olio, wystarczy kilka składników i dosłownie parę minut, by wyczarować przepyszny obiad. Trzeba tylko uważać, ponieważ kluczem do przygotowania doskonałej carbonary jest ostrożne podgrzewanie jajek – nie mogą się ściąć, ponieważ inaczej uzyskasz makaron z jajecznicą.
Zwykle carbonarę robi się na włoskiej odmianie boczku, która nazywa się pancetta, ja jednak zrezygnowałam z tego dodatku na rzecz… bobu! Można użyć świeżego lub mrożonego, pamiętaj jednak, aby wcześniej go ugotować w lekko osolonej wodzie i obrać ze skórki.
W przepisie używałam całych jajek, ale tę pastę można też przygotować z samych żółtek – sos będzie wtedy bardziej kremowy, gęsty. Jeśli się na to zdecydujesz, zwiększ ilość żółtek. I dokładnie umyj wcześniej jajka, ponieważ nie będą one poddawane mocnej obróbce technicznej.
To do dzieła!
Składniki na spaghetti carbonara
- 180 g makaronu spaghetti
- 30 g parmezanu
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 200 g ugotowanego bobu
spaghetti carbonara z bobem - Przygotowanie
- 1Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Roztrzep jajka w miseczce, dodać do nich starty parmezan, przypraw solą i pieprzem (gdy makaron będzie się gotować, warto wlewać po łyżeczce wody do miseczki z jajkami – wtedy się delikatnie zahartują).
- Czosnek pokrój w plasterki.
- Na głębokiej patelni rozpuść łyżkę masła, podsmaż przed kilka sekund czosnek i dodaj bób.
- Ugotowany i odcedzony makaron przełóż na patelnię z czosnkiem i bobem, zmniejsz ogień do minimum i powoli wlewaj jajka cały czas mieszając.
- Całość gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Jeśli zauważysz, że jajko się ścina, ściągnij patelnię z ognia, a jajka dojdą pod wpływem temperatury makaronu.
Carbonara - jak zrobić? Kulinarna wskazówka
Jeśli pierwszy raz przygotowujesz carbonarę i nie masz jeszcze w tym wprawy, mam dla Ciebie wskazówkę.
Po pierwsze, użyj patelni typu wok, która jest zaokrąglona od spodu.
A po drugie, gdy będziesz odcedzać makaron ustaw durszlak nad drugim garnkiem. Następnie połóż na niego patelnię i makaron z sosem podgrzewaj na parze. Wtedy temperatura będzie wzrastać bardzo delikatnie, dzięki czemu zmniejszysz ryzyko, że jajka się zetną.
You must be logged in to post a comment.