Spaghetti carbonara z bobem

11 kwietnia 2019

Spaghetti carbonara z bobem

Spaghetti carbonara to jedna z moich ulubionych włoskich potraw. Za pierwszym razem jadłam ją w wersji ze śmietaną (o zgrozo!) i była dla mnie zbyt ciężka. A potem doczytałam, że w klasycznej wersji przygotowuje się ją wyłącznie z jajkami – i tu już przepadłam.

Tak jak w przypadku spaghetti aglio e olio, wystarczy kilka składników i dosłownie parę minut, by wyczarować przepyszny obiad. Trzeba tylko uważać, ponieważ kluczem do przygotowania doskonałej carbonary jest ostrożne podgrzewanie jajek – nie mogą się ściąć, ponieważ inaczej uzyskasz makaron z jajecznicą.

Zwykle carbonarę robi się na włoskiej odmianie boczku, która nazywa się pancetta, ja jednak zrezygnowałam z tego dodatku na rzecz… bobu! Można użyć świeżego lub mrożonego, pamiętaj jednak, aby wcześniej go ugotować w lekko osolonej wodzie i obrać ze skórki.
Ja w przepisie używałam całych jajek, ale tę pastę można też przygotować z samych żółtek – sos będzie wtedy bardziej kremowy, gęsty. Jeśli się na to zdecydujesz, zwiększ ilość żółtek. I dokładnie umyj wcześniej jajka, ponieważ nie będą one poddawane mocnej obróbce technicznej.

To do dzieła!

Składniki

  • 180 g makaronu spaghetti
  • 30 g parmezanu
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 200 g ugotowanego bobu

Przygotowanie

  1. 1Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  2. Roztrzep jajka w miseczce, dodać do nich starty parmezan, przypraw solą i pieprzem (gdy makaron będzie się gotować, warto wlewać po łyżeczce wody do miseczki z jajkami – wtedy się delikatnie zahartują).
  3. Czosnek pokrój w plasterki.
  4. Na głębokiej patelni rozpuść łyżkę masła, podsmaż przed kilka sekund czosnek i dodaj bób.
  5. Ugotowany i odcedzony makaron przełóż na patelnię z czosnkiem i bobem, zmniejsz ogień do minimum i powoli wlewaj jajka cały czas mieszając.
  6. Całość gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Jeśli zauważysz, że jajko się ścina, ściągnij patelnię z ognia, a jajka dojdą pod wpływem temperatury makaronu.

Kulinarna wskazówka

Jeśli pierwszy raz przygotowujesz carbonarę i nie masz jeszcze w tym wprawy, mam dla Ciebie wskazówkę.

Po pierwsze, użyj patelni typu wok, która jest zaokrąglona od spodu.

A po drugie, gdy będziesz odcedzać makaron ustaw durszlak nad drugim garnkiem. Następnie połóż na niego patelnię i makaron z sosem podgrzewaj na parze. Wtedy temperatura będzie wzrastać bardzo delikatnie, dzięki czemu zmniejszysz ryzyko, że jajka się zetną.

Carbonara z bobem

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z ciecierzycy i z suszonymi pomidorami to według mnie najsmaczniejsza wersja tej pasty wegetariańskiej. Dlatego mam dla Ciebie przepis, który zawiera tylko… 1 krok i nie zajmuje więcej czasu niż 5 min.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]