Spaghetti carbonara z bobem

11 kwietnia 2019

Spaghetti carbonara z bobem

Spaghetti carbonara to jedna z moich ulubionych włoskich potraw. Za pierwszym razem jadłam ją w wersji ze śmietaną (o zgrozo!) i była dla mnie zbyt ciężka. A potem doczytałam, że w klasycznej wersji przygotowuje się ją wyłącznie z jajkami – i tu już przepadłam.

Tak jak w przypadku spaghetti aglio e olio, wystarczy kilka składników i dosłownie parę minut, by wyczarować przepyszny obiad. Trzeba tylko uważać, ponieważ kluczem do przygotowania doskonałej carbonary jest ostrożne podgrzewanie jajek – nie mogą się ściąć, ponieważ inaczej uzyskasz makaron z jajecznicą.

Zwykle carbonarę robi się na włoskiej odmianie boczku, która nazywa się pancetta, ja jednak zrezygnowałam z tego dodatku na rzecz… bobu! Można użyć świeżego lub mrożonego, pamiętaj jednak, aby wcześniej go ugotować w lekko osolonej wodzie i obrać ze skórki.
Ja w przepisie używałam całych jajek, ale tę pastę można też przygotować z samych żółtek – sos będzie wtedy bardziej kremowy, gęsty. Jeśli się na to zdecydujesz, zwiększ ilość żółtek. I dokładnie umyj wcześniej jajka, ponieważ nie będą one poddawane mocnej obróbce technicznej.

To do dzieła!

Składniki

  • 180 g makaronu spaghetti
  • 30 g parmezanu
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 200 g ugotowanego bobu

Przygotowanie

  1. 1Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  2. Roztrzep jajka w miseczce, dodać do nich starty parmezan, przypraw solą i pieprzem (gdy makaron będzie się gotować, warto wlewać po łyżeczce wody do miseczki z jajkami – wtedy się delikatnie zahartują).
  3. Czosnek pokrój w plasterki.
  4. Na głębokiej patelni rozpuść łyżkę masła, podsmaż przed kilka sekund czosnek i dodaj bób.
  5. Ugotowany i odcedzony makaron przełóż na patelnię z czosnkiem i bobem, zmniejsz ogień do minimum i powoli wlewaj jajka cały czas mieszając.
  6. Całość gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Jeśli zauważysz, że jajko się ścina, ściągnij patelnię z ognia, a jajka dojdą pod wpływem temperatury makaronu.

Kulinarna wskazówka

Jeśli pierwszy raz przygotowujesz carbonarę i nie masz jeszcze w tym wprawy, mam dla Ciebie wskazówkę.

Po pierwsze, użyj patelni typu wok, która jest zaokrąglona od spodu.

A po drugie, gdy będziesz odcedzać makaron ustaw durszlak nad drugim garnkiem. Następnie połóż na niego patelnię i makaron z sosem podgrzewaj na parze. Wtedy temperatura będzie wzrastać bardzo delikatnie, dzięki czemu zmniejszysz ryzyko, że jajka się zetną.

Carbonara z bobem

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Szykujesz wystawny obiad? A może znudziły Ci się już tradycyjne dania? Glazurowane marchewki na maśle sprawią, że posiłek stanie się urozmaicony, efektowny. A same marchewki karmelizowane przygotujesz w kilka minut.

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *