Jak często przygotowujesz wegetariańskie dania obiadowe? U mnie częściej pojawiają się takie, niż mięsne. Dlaczego? Ponieważ uważam, że mogą być równie ciekawe, pożywne i sycące, a przy tym zdrowsze. I nie należę do osób, które demonizują produkcję mięsa, jednak faktem jest, że ta o charakterze przemysłowym jest… zagrożeniem dla środowiska. Zresztą już od kilku lat mówi się o tym, że produkcja mięsa przyśpiesza proces globoidalnego ocieplenia, a temat ten w ostatnich latach stał się coraz bardziej głośny.
Lecz ja nie mam oczywiście zamiaru przekonywać Cię na siłę do odstawienia mięsa, szczególnie, że sama tego nie robię. Ale myślę, że warto byłoby przynajmniej jeden, dwa obiady w tygodniu przygotowywać w opcji wege. Na początek niech będą to… burgery!
Dzisiaj mam natomiast nieco bardziej efektowną propozycję, czyli tabbouleh z hummusem i pieczonym kalafiorem. Danie to nie tylko wygląda obłędnie, ale również tak smakuje.
I tutaj może od razu wyjaśnię, że tabbouleh to libańska sałatka, której składnikami są pomidory, cebula, ogórek, czerwona papryka i kasza bulgur. U mnie występuje w nieco innej, choć równie zdrowej i smacznej wersji.
I nie martw się – chociaż przepis na pierwszy rzut oka wydaje się być czasochłonny i skomplikowany, to tak naprawdę większość rzeczy robi się sama. I można je przygotowywać jednocześnie, dlatego wcale nie spędzisz zbyt wiele czasu w kuchni.
Składniki
Hummus
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
- 50 ml oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tahini
- ½ łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Tabbouleh
- 70 g kaszy jaglanej
- 2 pomidory malinowe
- pęczek szczypiorku
Kalafior
- ¼ główki kalafiora
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka chilli
- sól, pieprz
Przygotowanie
Hummus
- Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
- Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodaj wodę z gotowania ciecierzycy lub w puszki.
Tabbouleh
- Ugotuj kaszę jaglaną na sypko, ostudź.
- Pokrój pomidory w kostkę, posiekaj szczypiorek.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
Kalafior
- Podziel kalafiora na malutkie różyczki.
- Polej go oliwą, dopraw chilli, solą oraz pieprzem
- Rozgrzej patelnię.
- Podsmażaj kalafior na małym ogniu, aż będzie rumiany.
Sposób podania
Kilka łyżek hummusu ułóż na środku talerza. Wokół nakładaj sałatkę. Obsyp ją przesmażonym kalafiorem.
Wegetarianizm a weganizm. Czy warto przejść na dietę roślinną?
Mój dzisiejszy przepis tak właściwie jest wegański. Co to oznacza? Zarówno wegetarianizm, jak i weganizm to rodzaj diety roślinnej, bezmięsnej. Jednak wegetarianie dopuszczają spożywanie produktów odzwierzęcych, takich jak nabiał, miód oraz jajka. Natomiast weganie całkowicie wykluczają je ze swojej diety, jest to więc w 100% kuchnia roślinna.
A czy warto na nią przejść? Ja jestem zwolenniczką złotego środka. Od kilku lat sukcesywnie jem coraz mniej mięsa, a wychowałam się w domu, w którym kotlet zwykle gościł na talerzu podczas obiadu.
Jak może zauważyłeś po moich przepisach, często inspiruje się kuchnią roślinną, czego efektem jest np. dip z nerkowców, ser z ziemniaka czy mój ulubiony – burger z czerwonej fasoli. Nie trzeba zresztą od razu przygotowywać takie zamienniki klasycznych potraw, ponieważ przecież większość zup czy makaronów również jest bezmięsnych.
Myślę, że warto sprawdzić, jakie są alternatywy, a nie zamykać się jedynie na schabowego i mielone kotlety. Zresztą w Polsce świadomość w tym zakresie jest coraz większa, a i zielenina coraz częściej gości na naszym stole. I może, jak zarzucają niektórzy, jest to moda. Ale skoro przynosi tyle dobrego, to czy naprawdę trzeba dopatrywać się w tym płytkich pobudek? Grunt, że wprowadza zdrowe nawyki, o których z czasem przestajemy myśleć, a warzywa i owoce pojawiają się w sklepowym koszyku nieświadomie.
You must be logged in to post a comment.