Czasami mam wrażenie, że ziemniaki są najczęściej pojawiającym się produktem w moich przepisach. Ale cóż poradzę, skoro są tak uniwersalne. A że teraz jest sezon na młode ziemniaczki, to przecież nie mogłoby ich u mnie zabraknąć. Traktuję je na równi z truskawkami…
Pamiętaj, że młodych ziemniaków nie musisz obierać – wystarczy je dokładnie wyszorować, po czym ugotować w mundurkach (to taka ładna nazwa na skórkę). I polecam, aby przygotować je w trochę innej wersji – z przyprawą za’atar. Mi się akurat udało ją kupić w sklepie, ale pod przepisem napiszę, z czego się składa – możesz przygotować ją samodzielnie.
I żeby nie było, że jem same ziemniaki, to mam jeszcze do nich tzatziki. Latem u mnie to obowiązkowy dodatek do dań wszelakich, zwłaszcza z grilla.
Składniki
Ziemniaki
- 1 kg ziemniaków
- 50 ml oliwy
- 5 łyżeczek za’ataru
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
Tzatziki
- 2 ogórki gruntowe
- 1 pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- 250 g jogurtu greckiego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki
- Ziemniaki umyj, pokrój w ćwiartki. Wrzuć do gotującej się wody na 10 min. Dopraw solą.
- W międzyczasie wymieszaj oliwę z przyprawami.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni, funkcja góra-dół.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ziemniaki, polej marynatą i dokładnie wymieszaj.
- Wstaw ziemniaki do piekarnika na 15 min. Po tym czasie włącz funkcję grill i zapiekaj całość jeszcze przez 15 min.
Tzatziki
- Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i popierz, odstaw na 20 min.
- Po tym czasie odlej wodę z ogórków.
- Posiekaj drobno koperek, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do ogórków.
- Całość zalej jogurtem naturalnym, wymieszaj. Dopraw w razie konieczności.
Co to jest za’tar?
Za’tar jest to bardzo aromatyczna, arabska mieszanka przypraw. Ma dość specyficzny, lekko kwaskowy smak, ze względu na który może nie przypaść każdemu do gustu. Ale moim zdaniem jest idealny do ziemniaków, dań z grilla czy do… twarogu.
Jednym ze składników tej mieszanki jest sumak. To owoce jagodowe, które nadają kwaśnego posmaku, w krajach arabskich są używane zamiast cytryny. W Polsce można go kupić w postaci suszonej, zmielonej, ale i tak jest trudno dostępny – wydaję mi się, że łatwiej jest znaleźć za’tar niż sam sumak, dlatego ja zdecydowałam się na zakup tej mieszanki.
A co oprócz niego potrzebujesz? Oregano, bazylię, tymianek, cząber, majeranek, ziarna sezamu oraz soli. Całość najlepiej jest utłuc w moździerzu, aby w pełni wydobyć aromat poszczególnych przypraw.
You must be logged in to post a comment.