Podawałam już przepis na ser z ziemniaka, a teraz przyszedł czas na serowy dip… z nerkowców. Weganie bardzo często używają tych orzechów do przygotowania „nabiałowych” produktów. Mi przypadł w szczególności do gustu ser z nerkowca, jednak jego cena jest dość wysoka, przez co nieczęsto sobie na niego pozwalam.
Natomiast ten wegański sos to idealny zamiennik popularnych dipów. Jest obłędny do nachosów, do których mam niestety słabość, ale również i do warzyw. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu, a jego konsystencja jest gładka, kremowa. I choć niektórych mogą zniechęcać takie wegańskie eksperymenty, moim zdanie warto próbować nowych smaku. Dlatego ja, choć wegetarianką nie jestem, bardzo często inspiruje się tą kuchnią.
Składniki
- 300 g nerkowców
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 1 i ¼ szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej
Przygotowanie
- Do malaksera wrzuć orzechy, zalej je wrzątkiem. Zacznij blendować.
- Dodaj pozostałe składniki, blenduj aż do uzyskania kremowej masy. Jeśli boisz się, że Twoje urządzenie może się spalić podczas pracy z gorącą wodą, rób przerwy.


Co to są płatki drodżowe? Właściwości i zastosowanie płatków drożdżowych
Płatki drożdżowe to suszona, nieaktywna forma drożdży. Oznacza to, że nie można na nich upiec ciasta czy pieczywa, ponieważ nie urośnie. W jakim celu się je więc stosuje? Nadają potrawie serowy posmak, dlatego zwykle wykorzystywane są w kuchni roślinnej. Dodatkowo poprawiają smak dania.
A przy tym mają też sporo właściwości odżywczych. Jeśli więc dieta wegetariańska Cię nie przekonuje, to może następne argumenty sprawią, że je przetestujesz. To przede wszystkim bogate źródło witamin z grupy B: B1, B3 oraz B6. Można znaleźć w nich niacynę, czyli witaminę B3, a oprócz tego witaminę A. Ponadto fosfor, potas, sód, magnez, cynk oraz miedź. Co dla mnie było zaskoczeniem, mają też naprawdę sporo żelaza (a ja zmagałam się swego czasu dość często z anemią, więc coś niecoś na jej temat wiem). I co najlepsze, 100 g płatków drożdżowych w większości przypadków spełnia 40-50% dziennego zapotrzebowania.
A jakie mają zastosowanie? Są obowiązkowym składnikiem wegańskich, „serowych” dipów, ponieważ tak jak wspominałam, to właśnie one nadają mu tego smaku. Mogą zastąpić parmezan w pesto bazyliowym czy w pesto z suszonych pomidorów. Ja bardzo często dodaję je do warzywnych placuszków oraz kotlecików, aby urozmaicić ich smak. Mogą zastąpić panierkę, a dzięki temu, że są świetnym zagęstnikiem, warto je dodawać do sosów zamiast mąki.
Gdzie kupić płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe nieaktywne dostępne są w więkości sklepów ze zdrową żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych. Czasami można kupić je w supermarketach, na dziale z ekologicznym jedzeniem.
Początkowo zamawiałam je w internecie, ale potem odkryłam, że niedaleko mam właśnie taki eko sklep i teraz zawsze tam kupuję – szczególnie, że różnica w cenie nie jest znacząca. Jedno opakowanie starcza mi zazwyczaj na kilka miesięcy.
You must be logged in to post a comment.