Idzie zima, więc trzeba ratować się wszelkimi sposobami – u mnie oczywiście dominują te kulinarne. Czyli tak właściwie co? Oczywiście rozgrzewające dania, z aromatycznymi przyprawami. I tu jak zwykle wkracza na podium kuchnia azjatycka, w moim przypadku często połączona z kuchnią wegetariańską. I mam dla Ciebie dziś ułatwienie – nie zastanawiaj się już dalej, co na obiad, tylko spójrz, jaka pyszna zupa marchewkowa z soczewicą tu na Ciebie czeka.
I nie przerażaj się ilością składników, bo większość to przyprawy, które sprawią, że całość będzie tak pyszna. W moim wykonaniu taka zupa z soczewicy to przepis na szybki obiad. Robi się prawie sama, a dodatek strączków sprawia, że jest sycąca, wzbogacona o białko.
Podoba Ci się ten pomysł na obiad wegetariański? W takim razie do dzieła. Ale jeśli już naprawdę musisz mieć mięso w swoim posiłku, to ten krem z marchewki będzie dobrze smakować z pokrojonym w kostkę i przesmażonym kurczakiem.
U nas często wygląda to tak, że ja przygotowuję wegetariańskie przepisy i jem je w takiej formie, jaką tu podaje, a Piotrek dodaje sobie do dania kurczaka lub indyka. Wilk syty i owca cała.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1h
Składniki
- 7 dużych marchewek
- 5 cm kawałek imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 600 ml bulionu
- 150 g czerwonej soczewicy
- 100 g makaronu chow mein
- 200 ml mleka owsianego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki kuminu
Przygotowanie
- Nastaw piekarnik na 180 stopni. W międzyczasie obierz marchewki, wyłóż je na blachę do pieczenia. Piecz 30 min.
- Imbir zetrzyj na tarce, czosnek pokrój w plasterki, wymieszaj z pozostałymi przyprawami.
- W garnku rozgrzej dwie łyżki oliwy, dodaj mieszanką przypraw i podsmażaj, mieszając przez 1 minutę.
- Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę oraz bulion, zagotuj całość.
- Do zupy wsyp czerwoną soczewicą, gotuj, aż zmięknie.
- W międzyczasie ugotuj makaron chow mein według przepisu na opakowaniu.
- Na koniec dodaj do zupy z czerwonej soczewicy i marchewki mleko owsiane oraz zmiksuj całość na gładki krem.
- Podawaj z makaronem chow mein.
You must be logged in to post a comment.