Azjatycka zupa marchewkowa

27 listopada 2019

Azjatycka zupa marchewkowa

Idzie zima, więc trzeba ratować się wszelkimi sposobami – u mnie oczywiście dominują te kulinarne. Czyli tak właściwie co? Oczywiście rozgrzewające dania, z aromatycznymi przyprawami. I tu jak zwykle wkracza na podium kuchnia azjatycka, w moim przypadku często połączona z kuchnią wegetariańską. I mam dla Ciebie dziś ułatwienie – nie zastanawiaj się już dalej, co na obiad, tylko spójrz, jaka pyszna zupa marchewkowa z soczewicą tu na Ciebie czeka.

I nie przerażaj się ilością składników, bo większość to przyprawy, które sprawią, że całość będzie tak pyszna. W moim wykonaniu taka zupa z soczewicy to przepis na szybki obiad. Robi się prawie sama, a dodatek strączków sprawia, że jest sycąca, wzbogacona o białko.

Podoba Ci się ten pomysł na obiad wegetariański? W takim razie do dzieła. Ale jeśli już naprawdę musisz mieć mięso w swoim posiłku, to ten krem z marchewki będzie dobrze smakować z pokrojonym w kostkę i przesmażonym kurczakiem.

U nas często wygląda to tak, że ja przygotowuję wegetariańskie przepisy i jem je w takiej formie, jaką tu podaje, a Piotrek dodaje sobie do dania kurczaka lub indyka. Wilk syty i owca cała.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1h

Kalorie (na porcję): 356,5 kcal

Składniki

  • 7 dużych marchewek
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 600 ml bulionu
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 100 g makaronu chow mein
  • 200 ml mleka owsianego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki kuminu

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni. W międzyczasie obierz marchewki, wyłóż je na blachę do pieczenia. Piecz 30 min.
  2. Imbir zetrzyj na tarce, czosnek pokrój w plasterki, wymieszaj z pozostałymi przyprawami.
  3. W garnku rozgrzej dwie łyżki oliwy, dodaj mieszanką przypraw i podsmażaj, mieszając przez 1 minutę.
  4.  Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę oraz bulion, zagotuj całość.
  5. Do zupy wsyp czerwoną soczewicą, gotuj, aż zmięknie.
  6. W międzyczasie ugotuj makaron chow mein według przepisu na opakowaniu.
  7. Na koniec dodaj do zupy z czerwonej soczewicy i marchewki mleko owsiane oraz zmiksuj całość na gładki krem.
  8. Podawaj z makaronem chow mein.
Zupa z marchewki azjatycka

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Orzeszki w miodzie i chilli

Orzeszki w miodzie i chilli

Masz ochotę na słoną przekąskę do piwa? A może szukasz pomysłu na przekąski imprezowe, urodzinowe? Przychodzę z pomocą! Zobacz przepis na pikantne orzeszki w miodzie i sprawdź, co “siedzi” w tych sklepowych.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Masz ochotę na zupę pomidorową… z wkładką? Podaje prosty i szybki przepis na sycącą zupę pomidorową z ciecierzycą. A przy okazji zdradzam, jak mieć z głowy posiłek na 3 dni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *