Jackfruit - co to jest?
Jackfruit, chlebowiec, owoc chlebowca – to owoc, który przypomina… mięso, i, jak może się już domyślasz, króluje w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. W Polsce co prawda nie cieszy się aż tak dużą popularnością, a to ze względu na mniejszą dostępność (chociaż to się zmienia – pod zdjęciem podpowiadam, gdzie kupić chlebowca), ale i tak zaczyna wchodzić “na salony”. No dobrze, a co w nim takiego przypomina mięso? Tekstura. Dodatkowo, gdy jest jeszcze niedojrzały, bardzo łatwo chłonie przyprawy, można mu więc nadać dowolny smak i z tego względu jest często wykorzystywany w daniach wytrawnych.
Od razu przyznam, że jadłam wyłącznie jackfruit w puszce, nie miałam okazji spróbować świeżego, dojrzałego. I właśnie w puszkowanej wersji najłatwiej jest go dostać. A jak go zobaczyłam, od razu wiedziałam, co zrobię – szarpany chlebowiec, niemała konkurencja dla szarpanego boczniaka. Jackfruit szarpany jest błyskawiczny w przygotowaniu, sprawdzi się na kanapki, do burgera i bułeczek bao, a także jako składnik curry, czy innego tego typu gulaszu. Jednocześnie jackfruit „pulled pork” to chyba jeden z najprostszych sposobów na zapoznanie się z tym owocem. Spodobał ci się ten pomysł? To się dobrze składa.
Taka ilość szarpanego owocu chlebowca starczy na ok. 4 kanapki (jeśli chcesz go zużyć do dania bardziej obiadowego, wtedy to będą dwie porcje). Porcja na jedną kanapkę ma ok. 96,25 kcal, aczkolwiek jeśli liczysz kalorie, to pamiętaj o uwzględnieniu pozostałych składników.
Owoc chlebowca w puszce
Taka ilość szarpanego owocu chlebowca starczy na ok. 4 kanapki (jeśli chcesz go zużyć do dania bardziej obiadowego, wtedy to będą dwie porcje). Porcja na jedną kanapkę ma ok. 96,25 kcal, aczkolwiek jeśli liczysz kalorie, to pamiętaj o uwzględnieniu pozostałych składników.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 96,25 kcal
Składniki na jackfruit z puszki
- 1 puszka (400 g) owocu chlebowca
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 łyżki sosu worcester/sosu sojowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól do smaku
kanapka - dodatki
- 2 małe bagietki
- garść listków ulubionej sałaty
- 4 plasterki sera
- piklowana czerwona cebula*
chlebowiec z puszki - przepis
- Odsącz owoc chlebowca z zalewy. Odetnij twarde, zgrubiałe części, poszarp widelcem. Dodaj sos worcester, ketchup, musztardę, paprykę wędzoną, paprykę słodką i chilli, wymieszaj.
- Cebulkę pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulkę przez ok. 2 min, aż się zeszkli. Po tym czasie wrzuć na patelnię owoc chlebowca w marynacie, podsmażaj na małym ogniu, mieszając co chwilę, przez ok. 5 min.
- Szarpany owoc chlebowca podawaj na kanapce z ulubionymi dodatkami.
* Piklowaną cebulę zawsze robię z przepisu Jarzynovej. Znajdziesz go na Instagramie, w przypiętych relacjach “Warzywa”.
Jackfruit – co to za owoc?
Jackfruit to owoc drzewa bochenkowego, które nazywa się chlebowiec różnolistny. Rośnie głównie w Azji, przy czym, co ciekawe, można spotkać go przy ulicy, a także w przydomowych ogródkach. W tych rejonach stanowi owoc dla biedniejszych warstw społecznych, ponieważ jest bardzo tani, a dodatkowo dość spory, ponieważ pojedynczy jackfruit może ważyć nawet do 50 kg. I jeszcze jedna ciekawostka – owoc chlebowca nie rośnie na gałęziach, a wyrasta z pnia drzewa.
Pestki chlebowca są jadalne i zawierają sporo białka oraz tłuszczu, dlatego mogą stanowić zamiennik mięsa. Natomiast jackfruit jest m.in. źródłem witaminy A, B1, niacyny oraz żelaza, magnezu czy potasu (tego minerału ma nawet więcej, niż słynące z potasu banany). To wszystko sprawia, że jest świetnym urozmaiceniem codziennej diety.
A jaki ma smak? Ponoć dojrzały smakuje jak połączenie banana z ananasem (przypomina gumę Juicy Fruit). Jak wspominałam, mi nie było dane go jeszcze spróbować w takiej postaci, jadłam wyłącznie jackfruit z puszki, który jest neutralny, chłonie przyprawy, w których został zamarynowany.
Gdzie kupić chlebowiec? Jackfruit – cena
Świeżego chlebowca nie jest łatwo kupić i z tego co wiem, można go czasami spotkać w Warszawie, na większych targach owocowo-warzywnych, a i to nie zawsze. Bardziej popularny jest jackfruit w puszce, dostępny we większości sklepów azjatyckich, a także w sklepach internetowych. Czasami pojawia się w Lidlu podczas tygodni azjatyckich (ja tak zakupiłam swoją pierwszą puszkę), a także jest w większych supermarketach, na dziale z orientalnymi produktami.
Puszka chlebowca 400-500 g kosztuje 6-10 zł. Na początku wydaje się, że tego owocu nie ma zbyt wiele, aczkolwiek miło się zaskoczyłam, gdy z takiej porcji udało mi się zrobić cztery wypasione kanapki.
You must be logged in to post a comment.