Dziś przepis będzie trochę mój, a trochę Piotrka. Co to znaczy? To on u nas robi bułki bao, ja całą resztę. Kulinarnie jesteśmy na tyle dobrze dobraną parą, że on kocha robić to, co mnie męczy, czyli wszelkie mączne wyroby: bułki, pizzę (na nią też będzie przepis!), pierogi, makaron, ciasta, torty etc. Ja, choć w sumie mało kto mi w to wierzy, wolę dania, które są szybkie i po których nie jestem cała z mąki…
Ale do rzeczy – mam dla ciebie dopracowany przepis na bułki bao, wraz z moją propozycją, jeśli chodzi o zawartość. Już wcześniej je przygotowywaliśmy (tzn. Piotrek przygotowywał), ale zwykle z pulled porkiem, czyli szarpaną wieprzowiną. Tym razem miałam jednak ochotę na krewetki i moim zdaniem wyszło to nawet smaczniej.
Bułki bao, czyli parowane, przygotowuje się… na parze. My mamy do tego bambusowe naczynie (kupione przeze mnie z myślą o zdjęciach), ale równie dobrze możesz przygotować je w garnku ze specjalną nakładką do parowania (kosztuje kilka złotych, znajdziesz ją w prawie każdym sklepie z wyposażeniem kuchni). Dlatego bez wymówek, koniecznie przetestuj ten przepis.
PS. W tym wypadku nie podaję ani kalorii, ani makroskładników, ponieważ wszystko zależy od tego, jak bardzo „nadziejesz” bułki oraz… ile ich zjesz. My zwykle zjadamy 2 sztuki na osobę.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 2h
Składniki na bułki bao
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 10 g suchych drożdży
- 300 ml mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- papier do pieczenia
dodatki do bułki bao
- 70 g majonezu
- 1 łyżka limonki
- ½ łyżeczki płatków chilli lub 1 łyżeczka pasty harrisa
- 200 g krewetek
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 zielony ogórek gruntowy
- kilka garści dowolnej sałaty
- sól, pieprz
Przygotowanie bułeczek bao z krewetkami
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól oraz suche drożdże. Dodaj do tego mleko oraz oliwę z oliwek.
- Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym przez 10-15 min, aż będzie gładkie, elastyczne, zacznie odchodzić od rąk. Uformuj z ciasta kulę, odstaw ją w misce przykrytej ścierką na jedną godzinę, aby podwoiła swoją objętość.
- W międzyczasie przygotuj sos. Majonez wymieszaj z limonką i chilli/harrisą.
- Orzeszki ziemne podpraż na suchej patelni przez ok. 5 min, aż się zrumienią. Posiekaj je zgrubnie.
- Krewetki obierz ze skorupek, oczyść jeśli trzeba. Czosnek pokrój w plasterki, wymieszaj z krewetkami i oliwą.
- Po godzinie wyciągnij ciasto z miski. Podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Przy pomocy szklanki wytnij placuszki, następnie posmaruj je z wierzchu olejem. Złóż placki na pół (posmarowaną olejem stroną do dołu), do środka wkładając przycięty kawałek papieru do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 20 min.
- Zagotuj wodę w garnku. Na nakładkę lub naczynie do parowania połóż przycięty do odpowiednich rozmiarów papier do pieczenia. Przełóż bułki (u mnie mieszczą się 3 na jednym poziomie, uważaj, ponieważ dość mocno wyrastają) i następnie paruj je przez ok. 20 min. Na koniec wyciągnij papier do pieczenia ze środka.
- W czasie, gdy bułki się parują, usmaż krewetki na patelni. Wystarczą 3-4 min na dużym ogniu.
- Bułki bao podawaj z kilkoma listkami sałaty, krewetkami i plasterkami ogórka. Z wierzchu polej je sosem oraz posyp orzeszkami.

You must be logged in to post a comment.