Rzadko robię tak rozbudowane (czytaj: czasochłonne) obiady, ale dla tego było warto poświęcić trochę więcej czasu. Pulpeciki z indyka w greckim wydaniu to jedna z moich ulubionych, mięsnych pozycji. I, co najlepsze, ja indyka w sumie to wcale nie lubię.
Skąd pomysł na to danie? Ekhm, nie jest to bynajmniej dogłębna znajomość kuchni greckiej (a to warto byłoby nadrobić!), lecz raczej inspiracja z Pinteresta – szukając pomysłu na obiad, natknęłam się na zdjęcie z nimi, zerknęłam na składniki, a potem… zrobiłam i tak po swojemu. Ciekawy, co z tego wyszło? W takim razie zapraszam do przepisu na ten pyszny, letni obiad.
A jeśli chodzi o makroskładniki, to greckie pulpety z sosem z fety mają:
37 g białka;
33 g tłuszczu;
41 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 min
Kalorie: 613 kcal
Składniki na pulpety greckie
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 80 g czarnych oliwek
- 1 łyzeczka oregano
- ½ łyżeczki papryki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia (3-4 łyżki)
Składniki na suszone pomidory
- 70 g suszonych pomidorów z zalewy
- ½ soku z limonki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyzeczka oregano
- ½ łyżeczki papryki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia (3-4 łyżki)
Składniki sos z fety
- 150 g fety
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
do podania
- 140 g makaronu orzo
Przygotowanie
- Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Czarne oliwki pokrój w plasterki lub rozgnieć widelcem. Do miski włóż mięso z indyka, dodaj cebulę, czosnek, oliwki, oregano, chilli, czerwoną paprykę, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, uformuj niedużej wielkości kotleciki.
- Suszone pomidory drobno posiekaj. Dodaj sok z limonki, ocet balsamiczny i czosnek niedźwiedzi. Wymieszaj i odstaw.
- W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z fetą oraz oliwą z oliwek. Postaraj się, aby nie było zbyt wielu grudek.
- Nastaw wodę na makaron. Ugotuj go według przepisu na opakowaniu.
- Rozgrzej oliwę na patelni. Przesyp mąkę ziemniaczaną na talerz, obtocz w niej kotleciki, strząsając nadmiar. Tak przygotowane pulpety smaż z obu stron przez ok. 4-5 min, aż będą rumiane.
- Podawaj kotleciki z makaronem, sosem jogurtowym oraz suszonymi pomidorami.
You must be logged in to post a comment.