fbpx
Greckie pulpeciki z indyka

18 czerwca 2020

Greckie pulpeciki z indyka

Rzadko robię tak rozbudowane (czytaj: czasochłonne) obiady, ale dla tego było warto poświęcić trochę więcej czasu. Pulpeciki z indyka w greckim wydaniu to jedna z moich ulubionych, mięsnych pozycji. I, co najlepsze, ja indyka w sumie to wcale nie lubię.

Skąd pomysł na to danie? Ekhm, nie jest to bynajmniej dogłębna znajomość kuchni greckiej (a to warto byłoby nadrobić!), lecz raczej inspiracja z Pinteresta – szukając pomysłu na obiad, natknęłam się na zdjęcie z nimi, zerknęłam na składniki, a potem… zrobiłam i tak po swojemu. Ciekawy, co z tego wyszło? W takim razie zapraszam do przepisu na ten pyszny, letni obiad.

A jeśli chodzi o makroskładniki, to greckie pulpety z sosem z fety mają:
37 g białka;
33 g tłuszczu;
41 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min

Kalorie: 613 kcal

Składniki na pulpety greckie

Składniki na suszone pomidory

Składniki sos z fety

do podania

Przygotowanie

  1. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Czarne oliwki pokrój w plasterki lub rozgnieć widelcem. Do miski włóż mięso z indyka, dodaj cebulę, czosnek, oliwki, oregano, chilli, czerwoną paprykę, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, uformuj niedużej wielkości kotleciki.
  2. Suszone pomidory drobno posiekaj. Dodaj sok z limonki, ocet balsamiczny i czosnek niedźwiedzi. Wymieszaj i odstaw.
  3. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z fetą oraz oliwą z oliwek. Postaraj się, aby nie było zbyt wielu grudek.
  4. Nastaw wodę na makaron. Ugotuj go według przepisu na opakowaniu.
  5. Rozgrzej oliwę na patelni. Przesyp mąkę ziemniaczaną na talerz, obtocz w niej kotleciki, strząsając nadmiar. Tak przygotowane pulpety smaż z obu stron przez ok. 4-5 min, aż będą rumiane.
  6. Podawaj kotleciki z makaronem, sosem jogurtowym oraz suszonymi pomidorami.
Pulepty greckie

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Szakszuka z fetą

Szakszuka z fetą

Szukasz inspiracji na dzisiejsze śniadanie? Już masz – to fit szakszuka z fetą. To wegetariańskie śniadanie jest aromatyczne, sycące i proste w przygotowaniu. Nie zwlekaj, zwłaszcza jeśli twoja ulubiona śniadaniownia jest zamknięta.

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Kupiłaś/eś burratę i teraz nie wiesz, co z nią zrobić? Przygotuj prosty i szybki makaron z sosem pomidorowym i delikatną burratą, która nada mu kremowej konsystencji. Sprawdź przepis na włoski obiad z burratą.