Greckie pulpeciki z indyka

18 czerwca 2020

Greckie pulpeciki z indyka

Rzadko robię tak rozbudowane (czytaj: czasochłonne) obiady, ale dla tego było warto poświęcić trochę więcej czasu. Pulpeciki z indyka w greckim wydaniu to jedna z moich ulubionych, mięsnych pozycji. I, co najlepsze, ja indyka w sumie to wcale nie lubię.

Skąd pomysł na to danie? Ekhm, nie jest to bynajmniej dogłębna znajomość kuchni greckiej (a to warto byłoby nadrobić!), lecz raczej inspiracja z Pinteresta – szukając pomysłu na obiad, natknęłam się na zdjęcie z nimi, zerknęłam na składniki, a potem… zrobiłam i tak po swojemu. Ciekawy, co z tego wyszło? W takim razie zapraszam do przepisu na ten pyszny, letni obiad.

A jeśli chodzi o makroskładniki, to greckie pulpety z sosem z fety mają:
37 g białka;
33 g tłuszczu;
41 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min

Kalorie: 613 kcal

Składniki na pulpety greckie

Składniki na suszone pomidory

Składniki sos z fety

do podania

Przygotowanie

  1. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Czarne oliwki pokrój w plasterki lub rozgnieć widelcem. Do miski włóż mięso z indyka, dodaj cebulę, czosnek, oliwki, oregano, chilli, czerwoną paprykę, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, uformuj niedużej wielkości kotleciki.
  2. Suszone pomidory drobno posiekaj. Dodaj sok z limonki, ocet balsamiczny i czosnek niedźwiedzi. Wymieszaj i odstaw.
  3. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z fetą oraz oliwą z oliwek. Postaraj się, aby nie było zbyt wielu grudek.
  4. Nastaw wodę na makaron. Ugotuj go według przepisu na opakowaniu.
  5. Rozgrzej oliwę na patelni. Przesyp mąkę ziemniaczaną na talerz, obtocz w niej kotleciki, strząsając nadmiar. Tak przygotowane pulpety smaż z obu stron przez ok. 4-5 min, aż będą rumiane.
  6. Podawaj kotleciki z makaronem, sosem jogurtowym oraz suszonymi pomidorami.
Pulepty greckie

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Smażone kwiaty cukinii

Smażone kwiaty cukinii

Chcesz skosztować lata? Nie ma na to lepszego sposobu niż kwiaty cukinii. Faszerowane ricottą i smażone w cieście naleśnikowym to danie, które wniesie Cię na wyżyny kulinarne bez konieczności posiadania… specjalnych umiejętności.

Szakszuka z fetą

Szakszuka z fetą

Szukasz inspiracji na dzisiejsze śniadanie? Już masz – to fit szakszuka z fetą. To wegetariańskie śniadanie jest aromatyczne, sycące i proste w przygotowaniu. Nie zwlekaj, zwłaszcza jeśli twoja ulubiona śniadaniownia jest zamknięta.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *