Greckie pulpeciki z indyka

18 czerwca 2020

Greckie pulpeciki z indyka

Rzadko robię tak rozbudowane (czytaj: czasochłonne) obiady, ale dla tego było warto poświęcić trochę więcej czasu. Pulpeciki z indyka w greckim wydaniu to jedna z moich ulubionych, mięsnych pozycji. I, co najlepsze, ja indyka w sumie to wcale nie lubię.

Skąd pomysł na to danie? Ekhm, nie jest to bynajmniej dogłębna znajomość kuchni greckiej (a to warto byłoby nadrobić!), lecz raczej inspiracja z Pinteresta – szukając pomysłu na obiad, natknęłam się na zdjęcie z nimi, zerknęłam na składniki, a potem… zrobiłam i tak po swojemu. Ciekawy, co z tego wyszło? W takim razie zapraszam do przepisu na ten pyszny, letni obiad.

A jeśli chodzi o makroskładniki, to greckie pulpety z sosem z fety mają:
37 g białka;
33 g tłuszczu;
41 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min

Kalorie: 613 kcal

Składniki na pulpety greckie

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g czarnych oliwek
  • 1 łyzeczka oregano
  • ½ łyżeczki papryki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia (3-4 łyżki)

Składniki na suszone pomidory

  • 70 g suszonych pomidorów z zalewy
  • ½ soku z limonki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyzeczka oregano
  • ½ łyżeczki papryki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia (3-4 łyżki)

Składniki sos z fety

  • 150 g fety
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

do podania

  • 140 g makaronu orzo

Przygotowanie

  1. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Czarne oliwki pokrój w plasterki lub rozgnieć widelcem. Do miski włóż mięso z indyka, dodaj cebulę, czosnek, oliwki, oregano, chilli, czerwoną paprykę, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, uformuj niedużej wielkości kotleciki.
  2. Suszone pomidory drobno posiekaj. Dodaj sok z limonki, ocet balsamiczny i czosnek niedźwiedzi. Wymieszaj i odstaw.
  3. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z fetą oraz oliwą z oliwek. Postaraj się, aby nie było zbyt wielu grudek.
  4. Nastaw wodę na makaron. Ugotuj go według przepisu na opakowaniu.
  5. Rozgrzej oliwę na patelni. Przesyp mąkę ziemniaczaną na talerz, obtocz w niej kotleciki, strząsając nadmiar. Tak przygotowane pulpety smaż z obu stron przez ok. 4-5 min, aż będą rumiane.
  6. Podawaj kotleciki z makaronem, sosem jogurtowym oraz suszonymi pomidorami.
Pulepty greckie

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Makaron z pesto i burratą

Makaron z pesto i burratą

Zdradzę ci sekret: w restauracji nigdy nie zamawiam makaronów. Dlaczego? Bo większość z nich jestem w stanie lepiej przygotować w domu. I wiem, możesz powiedzieć, ze to brak skromności, ale jak przetestujesz przepis na makaron z pesto i burratą to przekonasz się, co mam na myśli.

Fit deser z truskawkami

Fit deser z truskawkami

Czy można jeść bezkarnie deser na drugie śniadanie? Tak, ale tylko wtedy, gdy zadbasz o to, aby były to zdrowe kalorie. I ja ci w tym pomogę – sprawdź przepis na FIT deser z truskawkami, który ma aż 22 g białka w porcji. Jak to możliwe? Przekonaj się sam.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *