Pieczone ziemniaki hasselback
Ziemniaczki, pesto i rozsmarowany, pieczony czosnek – to kwintesencja food porn. I nie potrzeba wiele, aby przygotować go sobie w domu. Nie wierzysz? Sprawdź przepis.
Przepisy kulinarne
Ziemniaczki, pesto i rozsmarowany, pieczony czosnek – to kwintesencja food porn. I nie potrzeba wiele, aby przygotować go sobie w domu. Nie wierzysz? Sprawdź przepis.
Znudziła Ci się klasyczna wersja hummusu? Wypróbuj pastę z ciecierzycy z… pesto bazyliowym! To pyszny dip do przekąsek lub smarowidło do kanapek.
Jeśli nie boisz się kulinarnych eksperymentów, sprawdź przepis na prawdziwe kluski śląskie z sosem a’la carbonara. Czy to barbarzyństwo? Nie wiem, ale nawet jeśli tak, to gwarantuje Ci, że nie pożałujesz.
Pesto to klasyczny, włoski sos, który w tradycyjnej wersji robi się na bazie bazylii – to pesto alla genovese. Zwykle uciera się je w moździerzu, choć dziś, gdy wiele sprzętów (a już w szczególności blender) ułatwia życie w kuchni, po prostu się go miksuje. W…
Zostały Ci ziemniaki z obiadu? A może po prostu tak jak ja, uwielbiasz to warzywo, lecz już dawno znudziła Ci się jego klasyczna postać? Nic straconego, ponieważ sposobów na ich przygotowanie jest mnóstwo. Do moich ulubionych należą oczywiście frytki, no ale nie samymi frytkami człowiek…
Bruschetta jest jedną z najprostszych, włoskich przystawek. To tak naprawdę grzanka posmarowana oliwą, z pomidorami i bazylią. Najlepiej użyć do niej czerstwego pieczywa, które można zgrillować na patelni lub podpiec w piekarniku (pierwszą wersję stosuję, gdy szykuje dla siebie szybką przekąskę, drugą, gdy bruschettę robię…