Tag: bazylia

Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

Pesto to klasyczny, włoski sos, który w tradycyjnej wersji robi się na bazie bazylii – to pesto alla genovese. Zwykle uciera się je w moździerzu, choć dziś, gdy wiele sprzętów (a już w szczególności blender) ułatwia życie w kuchni, po prostu się go miksuje. W…

Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane

Zostały Ci ziemniaki z obiadu? A może po prostu tak jak ja, uwielbiasz to warzywo, lecz już dawno znudziła Ci się jego klasyczna postać? Nic straconego, ponieważ sposobów na ich przygotowanie jest mnóstwo. Do moich ulubionych należą oczywiście frytki, no ale nie samymi frytkami człowiek…

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta jest jedną z najprostszych, włoskich przystawek. To tak naprawdę grzanka posmarowana oliwą, z pomidorami i bazylią. Najlepiej użyć do niej czerstwego pieczywa, które można zgrillować na patelni lub podpiec w piekarniku (pierwszą wersję stosuję, gdy szykuje dla siebie szybką przekąskę, drugą, gdy bruschettę robię…