fbpx

Tag: bazylia

Pieczone ziemniaki hasselback

Pieczone ziemniaki hasselback

Ziemniaczki, pesto i rozsmarowany, pieczony czosnek – to kwintesencja food porn. I nie potrzeba wiele, aby przygotować go sobie w domu. Nie wierzysz? Sprawdź przepis.

Hummus z pesto bazyliowym

Hummus z pesto bazyliowym

Znudziła Ci się klasyczna wersja hummusu? Wypróbuj pastę z ciecierzycy z… pesto bazyliowym! To pyszny dip do przekąsek lub smarowidło do kanapek.

Kluski carbonara

Kluski carbonara

Jeśli nie boisz się kulinarnych eksperymentów, sprawdź przepis na prawdziwe kluski śląskie z sosem a’la carbonara. Czy to barbarzyństwo? Nie wiem, ale nawet jeśli tak, to gwarantuje Ci, że nie pożałujesz.

Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

Pesto to klasyczny, włoski sos, który w tradycyjnej wersji robi się na bazie bazylii – to pesto alla genovese. Zwykle uciera się je w moździerzu, choć dziś, gdy wiele sprzętów (a już w szczególności blender) ułatwia życie w kuchni, po prostu się go miksuje. W…

Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane

Zostały Ci ziemniaki z obiadu? A może po prostu tak jak ja, uwielbiasz to warzywo, lecz już dawno znudziła Ci się jego klasyczna postać? Nic straconego, ponieważ sposobów na ich przygotowanie jest mnóstwo. Do moich ulubionych należą oczywiście frytki, no ale nie samymi frytkami człowiek…

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta jest jedną z najprostszych, włoskich przystawek. To tak naprawdę grzanka posmarowana oliwą, z pomidorami i bazylią. Najlepiej użyć do niej czerstwego pieczywa, które można zgrillować na patelni lub podpiec w piekarniku (pierwszą wersję stosuję, gdy szykuje dla siebie szybką przekąskę, drugą, gdy bruschettę robię…